Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Τα εμβόλια ανεβάζουν τις αγορές…

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Τα εμβόλια ανεβάζουν τις αγορές…
H περιοχή των 710 μονάδων να εμφανίζεται ως η περιοχή αντίστασης για την επόμενη αναμέτρηση των αγοραστών με τους πωλητές
Η Moderna πήρε τη σκυτάλη από τη Pfizer αναγγέλλοντας ένα ακόμη εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευκολότερες προϋποθέσεις συντήρησής του, προκαλώντας ένα δεύτερο κύμα ευφορίας σε όλες τις αγορές του πλανήτη.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο που δεν ήταν στο ραντάρ των διαχειριστών εξαιτίας της ένδειας κατάλληλων επενδυτικών επιλογών που στην εποχή της πανδημίας επικεντρώθηκαν στις τεχνολογικών χαρακτηριστικών εταιρείες (growth stocks), το σκηνικό άλλαξε: οι μετοχές των εταιρειών της «παλιάς οικονομίας» αλλά με ισχυρά θεμελιώδη (value stocks) που επί μήνες οι διαχειριστές των ξένων funds τις ξεπουλούσαν, έγιναν πάλι ελκυστικές.
Έτσι, μετοχές βιομηχανικών κλάδων, εταιρειών πετρελαιοειδών, εταιρειών λιανεμπορίου αλλά και τραπεζικές μετοχές περιλήφθηκαν στη γενικευμένη ανοδική κίνηση που ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδος και συνεχίζεται και στην τρέχουσα.
Την ίδια ώρα, το fund CVC συντηρεί κλίμα επικείμενων deals καθώς διαπραγματεύεται με την Εθνική τη μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου της ΕΕΓΑ αλλά και με τη MIG τη Vivartia κορυφαίο όμιλο διατροφής, ενώ ο όμιλος Βιοχάλκο διαπραγματεύεται με τη Nexans μια συμφωνία που θα συμβάλει στη μεγαλύτερη εξωστρέφεια του κλάδου καλωδίων που προωθεί η Cenergy.
Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς εκτοξεύoυν το ποσοστό του ΤΧΣ στο 61,3% και θωρακίζουν κεφαλαιακά την Τράπεζα, συμβάλλοντας και στη βελτίωση της ρευστότητας της τράπεζας, με ηττημένους ωστόσο τους λοιπούς μετόχους που υποδιπλασιάζουν τα ποσοστά συμμετοχής τους.
Ωστόσο, η ανάγκη σύντομης επανιδιωτικοποίησης της τράπεζας, αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη για επιτάχυνση της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξέλιξη που θα συμπεριλάβει και τις λοιπές συστημικές τράπεζες (Alpha-Εθνική) που έχουν καθυστερήσει.
Με την επενδυτική κοινότητα να αλλάζει στάση απέναντι στον κλάδο προεξοφλώντας, πρόωρα ίσως, ότι σύντομα θα δρομολογηθεί εξυγίανση των χαρτοφυλακίων και βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας.
Τα δεδομένα αυτά από κοινού με την επικείμενη αναγγελία επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ το Δεκέμβριο (ήδη οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων οδεύουν προς το 0,7%), αλλάζουν το σκηνικό στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Από τις 588 μονάδες του στις 6 Νοεμβρίου, ο Γ.Δ. βρέθηκε συντομότατα στις παρυφές των 700 μονάδων με την αναβαθμισμένη ψυχολογία να καθοδηγεί τους αγοραστές.
Με την περιοχή των 710 μονάδων να εμφανίζεται ως η περιοχή αντίστασης για την επόμενη αναμέτρηση των αγοραστών με τους πωλητές.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας συνεχίζουν να προβληματίζουν: Ο χρόνος άρσης των περιοριστικών μέτρων παραμένει αβέβαιος και η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική στήριξης των πληττομένων με την καταβολή επιδομάτων για τα φυσικά πρόσωπα και νέων ποσών «επιστρεπτέας προκαταβολής» για τις επιχειρήσεις.
Με το πρωτογενές έλλειμμα του 10μηνου να ξεπερνά τα €9 δις οδηγώντας το χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ, χωρίς ωστόσο επίπτωση στη βιωσιμότητά του.
Παράλληλα, ο προϋπολογισμός για το 2021 επανασυντάσσεται με νέες παραδοχές (+4,5% ανάπτυξη, πρωτογενές έλλειμμα 3%) καθώς διαφαίνεται ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και στους πρώτους μήνες του νέου έτους.
Στο εξωτερικό, τα δεδομένα είναι αρκετά σύνθετα λόγω του αχαρτογράφητου σκηνικού που έχει διαμορφώσει η πανδημία, με τις αγορές να σπεύδουν με ευκολία να προεξοφλήσουν την έλευση «καλύτερων ημερών» λόγω των ανακοινώσεων για τα εμβόλια. Στην Ασία, Κίνα και Ιαπωνία παρουσιάζουν ήδη βελτιωμένα στοιχεία στα μεγέθη της παραγωγής, των λιανικών πωλήσεων και του ΑΕΠ δείχνοντας ότι είναι πιο μπροστά από τις άλλες χώρες στη διαδικασία επανόδου των οικονομιών τους σε φάση ανάπτυξης. Στις ΗΠΑ, οι αγορές θα αναμείνουν τις εξαγγελίες του νέου Προέδρου σε σχέση με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει και ιδιαίτερα στα ζητήματα της δημοσιονομικής πολιτικής και των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα και την Ε.Ε. Στην Ευρώπη τέλος, η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης καλείται να επιβεβαιώσει ότι ο σχεδιασμός του ΠΔΠ (Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλασίου) της περιόδου 2021-27 από κοινού με το Ταμείο Ανάκαμψης, με σύνολο πακέτων €1, τρις. δεν θα φρενάρει από το επαπειλούμενο veto της Ουγγαρίας με την Πολωνία που επιθυμούν να μη συνδέονται οι χρηματοδοτήσεις με τους κανόνες του κράτους δικαίου !
Με την πανδημία να φέρνει την 4η βιομηχανική επανάσταση κάθε μέρα και πιο κοντά, γίνεται επίκαιρη η πνευματώδης αναφορά του John Kenneth Galbraith σε όσους αποπειρώνται να κάνουν προβλέψεις που τους κατατάσσει σε δύο κατηγορίες: εκείνους που δεν γνωρίζουν και εκείνους που δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν!
Επιβάλλοντας ωστόσο στους διαχειριστές την αποστολή να εκτεθούν στη παλέτα των επενδυτικών επιλογών που εκτιμούν ότι θα τους δικαιώσουν αναλαμβάνοντας τους ανάλογους επενδυτικούς κινδύνους, καθώς ήδη ομόλογα €17 τρις έχουν αρνητικές αποδόσεις !

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης