Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αποκάλυψη Putin: Συζητούσαμε καιρό την επιστροφή εδαφών του Nagorno - Karabakh στο Αζερμπαϊτζάν

Αποκάλυψη Putin: Συζητούσαμε καιρό την επιστροφή εδαφών του Nagorno - Karabakh στο Αζερμπαϊτζάν
Δηλώσεις του Vladimir Putin για το Nagorno - Karabakh
Η επιστροφή αρκετών επαρχιών του Nagorno - Karabakh στο Αζερμπαϊτζάν -όπως αυτή ορίζεται από την πρόσφατη εκεχειρία- έχει τεθεί επί τάπητος εδώ και πολύ καιρό, αποκάλυψε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
«Ειλικρινά, το ζήτημα της επιστροφής πέντε και, στη συνέχεια, δύο περιφερειών, στο Αζερμπαϊτζάν, που στην πραγματικότητα βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας, βρίσκεται στην ατζέντα εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Rossiya 24.
Ωστόσο, το ζήτημα της μεταφοράς της πόλης Σούσα υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν δεν είχε συζητηθεί ποτέ πριν και προέκυψε κατά τη διάρκεια της τελευταίας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού, πρόσθεσε.
Στη συνέχεια σχολίασε ότι ακόμη και η Αρμενία δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι το Μπακού προσπαθούσε να πάρει πίσω τα εδάφη του.
«Πράγματι, ένα τέτοιο πρόβλημα υπάρχει, το καθεστώς του Karabakh δεν έχει διευθετηθεί τελικά, συμφωνήσαμε στο ότι διατηρείται το status quo που υπάρχει σήμερα.
Το τι θα γίνει περαιτέρω, είναι κάτι που επίκειται να επιλυθεί στο μέλλον, από τους μελλοντικούς ηγέτες, τους συμμετέχοντες μελλοντικά σ αυτή την διαδικασία» δήλωσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην συγκρουσιακή κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο Nagorno - Karabakh, χαρακτηρίζοντάς την ως κρίσιμη και τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ.
Αυτό που είναι σήμερα πρωταρχικής σημασίας, σημείωσε, είναι ότι η συμφωνία έβαλε τέλος στην αιματοχυσία, ενώ η επιστροφή των προσφύγων στην επίμαχη ζώνη, ανατίθεται στους Ρώσους.
«Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα τώρα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποί.
«Στην πραγματικότητα νομίζω περισσότεροι», σημείωσε ο Vladimir Putin, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται για κινηματογραφική ταινία, αλλά για τραγωδία η οποία συμβαίνει στην ζωή με συγκεκριμένους ανθρώπους, συγκεκριμένες οικογένειες».
«Γι’ αυτό ον λόγο ό τερματισμός της αιματοχυσίας είναι το κύριο αποτέλεσμα».

Γιατί η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν

Επίσης, ο  Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin απέδωσε στις γεωπολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης το γεγονός ότι η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στην διένεξη του Nagorno-Karabakh.
Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξη του στα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
«Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, τον ρόλο της Τουρκίας, αυτό είναι γνωστό, αυτό το έχει πει ευθέως και επανειλημμένα το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η τουρκική πλευρά ποτέ δεν το απέκρυψε αυτό.
Υποστήριζε μονομερώς το Αζερμπαϊτζάν» δήλωσε ο Πούτιν.
«Τι μπορώ να πω; Αυτές είναι οι γεωπολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης», είπε ο Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος και έχει δικαίωμα να επιλέγει τους συμμάχους του, όπως αυτό θεωρεί ότι είναι σωστό.
Είναι δύσκολο να κατηγορηθεί η Τουρκία ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο στην διένεξη του Nagorno-Karabakh, παρότι οι εκτιμήσεις μπορεί να είναι διαφορετικές, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης