Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το επενδυτικό rotation προς τις μετοχές αξίας, η πανδημία και ο... γκρι ρινόκερος

Το επενδυτικό rotation προς τις μετοχές αξίας, η πανδημία και ο... γκρι ρινόκερος
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι ο μακροχρόνιος καταλύτης για μια διαρκή μετατόπιση σε μετοχές αξίας
Οι τελευταίες αναταράξεις στον κόσμο των αγορών έχουν αφήσει τους επενδυτές με την απορία γιατί η τρέχουσα υγειονομική κρίση διαφέρει από τον απρόβλεπτο και τυχαίο «μαύρο κύκνο», αλλά και για το αν, τελικά, επετεύχθη αλλαγή υπέρ κάποιων «παραμελημένων» μετοχών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Financial Times.
Οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρείων από το τέλος του Μαρτίου του 2020 παρουσιάζουν τεράστια ζήτηση, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν στους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Ωστόσο, η ανακοίνωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού τόσο της φαρμακευτικής Pfizer όσο και της Moderna έστειλε το σύνολο των διεθνών χρηματαγορών στα ύψη.
Το επενδυτικό rotation έδωσε ώθηση στις φθηνές μετοχές αξίας έναντι των μετοχών που σχετίζονται με το momentum σε τέτοιον βαθμό, που η κατάσταση θύμισε τη φούσκα dot.com ή την περίοδο πριν από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
«Οι αριθμοί εκπλήσσουν» αναφέρει ο Yin Luo της Wolfe Research.
Οι αναλυτές συχνά χρησιμοποιούν τον όρο «μαύρο κύκνο» για να περιγράψουν ακραία και απρόβλεπτα γεγονότα.
Αλλά αυτή η αναταραχή είναι «γκρίζος ρινόκερος», δηλαδή πρόκειται για ένα μεγάλο, προφανές σενάριο που εύκολα αγνοείται μέχρι να ξαφνικά πυροδοτηθεί.
Το επενδυτικό rotation δεν τελείωσε την περασμένη εβδομάδα.
Αντιθέτως, συνεχίζεται και την τρέχουσα εβδομάδα.
Ως εκ τούτου, τώρα, με τον τερματισμό της πανδημικής κρίσης, ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές πιστεύουν ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι ο μακροχρόνιος καταλύτης για μια διαρκή μετατόπιση σε μετοχές αξίας, ήτοι σε τίτλους με χαμηλές τιμές που συνήθως αφορούν ευαίσθητες στον οικονομικό κύκλο βιομηχανίες.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι επενδύσεις αξίας «φυτοζωούν» περίπου μια δεκαετία, καθώς η αργή ανάπτυξη και η αποδυνάμωση των ομολόγων ώθησαν τους επενδυτές σε δυναμικές, ταχύτερα αναπτυσσόμενες τεχνολογικές μετοχές.
Ως αποτέλεσμα, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του δείκτη βαρόμετρου του αμερικανικού χρηματιστηρίου, του S&P 500, είναι όλες τεχνολογικές μετοχές και αξίζουν μαζί περισσότερα από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια - σχεδόν διπλάσια κεφαλαιοποίηση από ό,τι οι παγκόσμιες τράπεζες και οι εταιρείες ενέργειας που εντάσσονται στους δείκτες MSCI All-World.
Ακόμη και μετά την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, οι μετοχές «ανάπτυξης» εξακολουθούν να αυξάνονται περισσότερο από 25% φέτος, ενώ έχουν αυξηθεί κατά 225% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον MSCI’s global index.
Εν τω μεταξύ, οι μετοχές αξίας έχουν χάσει 7% το 2020.
Bar chart of Cause of move and net returns (%) showing Biggest one-day value factor gains in history

Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές ανάπτυξης διαπραγματεύονται με όρους PE στο x38, σε σύγκριση με την κορυφή x47 την περίοδο της φούσκας dotcom το 2000.
Παράλληλα, οι μετοχές αξίας διαπραγματεύονται με όρους PE στο x 17, όπως αναφέρου αναλυτές της Citigroup.
Σημειώνεται πως αυτή η ανισότητα είναι μεγαλύτερη από ό, τι στις αρχές του 2000.
Ο επικεφαλής αναλυτής της Citi στις ΗΠΑ, Tobias Levkovich, δήλωσε ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν ένα σημείο καμπής, καθώς ήταν θέμα χρόνου το επενδυτικό rotation, με αφορμή τα εμβόλια που υπόσχονται βελτίωση των εταιρικών κερδών το επόμενο έτος, ταχύτερη ανάπτυξη, πληθωρισμό και αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.
Ο Rob Arnott της Research Affiliates είναι επιφυλακτικός για το αν το εμβόλιο θα αποτελέσει game changer.
Ωστόσο, η «αναγέννηση» της περασμένης εβδομάδας ήταν ενθαρρυντική.
Ωστόσο, η σοβαρότητα του rotation της προηγούμενης εβδομάδας πιθανότατα εντάθηκε από την εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο η χρηματοοικονομική βιομηχανία «βλέπει» το χρηματιστήριο.
Πάντως, ακόμη και ο κ. Luo, ο οποίος νωρίτερα αυτό το μήνα είχε επισημάνει την πιθανότητα ενός επικείμενου «ράλι αξίας», είναι επιφυλακτικός ότι η ανάκαμψη θα διατηρηθεί, δεδομένης της σκοτεινής οικονομικής προοπτικής και της πιθανότητας οι αποδόσεις των ομολόγων να μην αυξηθούν.
Bar chart of Cause of move and net loss (%) showing Biggest one-day momentum crashes in history
Πράγματι, ορισμένοι αφοσιωμένοι επενδυτές ανάπτυξης αδιαφορούν για το χάος της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο James Anderson, συνεργάτης της Baillie Gifford, είπε ότι δεν θα εκπλαγεί αν οι μετοχές αξίας συνεχίσουν να υπεραποδίδουν.
Ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι επενδυτές εξακολουθούν να υποτιμούν τη δημιουργική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στον επιχειρηματικό κόσμο.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες που συνδέονται με τις μετοχές αξίας δεν πρόκειται να εξαφανιστούν», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης