Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Reuters: Ο Trump εξέταζε επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν

Reuters: Ο Trump εξέταζε επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν
Ο Donald Trump εξέταζε επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν
Επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν εξέταζε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο, ο Ρεπουμπλικάνος προχώρησε στο εν λόγω αίτημα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους κορυφαίους συμβούλους του για την εθνική ασφάλεια στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη Πέμπτη.
Στη συνάντηση αυτή παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος Mike Pence, ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, ο νέος υπουργός Άμυνας Christopher Miller και ο στρατηγός Mark Milley.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε τελικά να μην προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη συνάντηση στους The New York Times, το οποίο έγραψε ότι οι σύμβουλοι έπεισαν τον Trump να μην προχωρήσει με την επίθεση, εξαιτίας του κινδύνου να προκληθεί μια ευρύτερη σύρραξη.
«Ρώτησε ποιες ήταν οι επιλογές του.
Του έδωσαν τα σενάρια και τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει», είπε ο αξιωματούχος.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Καθ’ όλη τη θητεία του ως πρόεδρος ο Trump ακολούθησε επιθετική πολιτική ενάντια στο Ιράν, αποχωρώντας το 2018 από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, της οποίας διαπραγματευτής υπήρξε ο προκάτοχός του, Barack Obama, ενώ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις κατά πολλών ιρανικών στόχων.
Το αίτημα του Trump ήρθε μια μέρα αφότου μια έκθεση του παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι το Ιράν είχε ολοκληρώσει τη μετακίνηση ενός πρώτου συστήματος προηγμένων φυγοκεντρωτών από ένα επίγειο εργοστάσιο στον κύριο τόπο εμπλουτισμού ουρανίου σε ένα υπόγειο, σε μια νέα παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις.

Η απάντηση του Ιράν

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ιράν στις αναφορές πως ο Αμερικανός πρόεδρος σκεφτόταν να επιτεθεί εναντίον του.
Οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση στο Ιράν θα έβρισκε «συντριπτική» απάντηση, τόνισε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Ali Rampei.
«Προσωπικά δεν προβλέπω ότι είναι πιθανό ότι αυτοί (οι ΗΠΑ) θα ήθελαν να προκαλέσουν ανασφάλεια στον κόσμο και την περιοχή», είπε.
Το Ιράν ισχυρίζεται ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.
Ο Mike Pompeo πρόκειται να επισκεφτεί την Τετάρτη το Ισραήλ, το οποίο από καιρό έχει υπονοήσει πιθανή στρατιωτική δράση εναντίον του εχθρού του Ιράν.
Μετά την αναφορά, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι αν ήταν Ιρανός, δεν θα ένιωθε άνετα, προσθέτοντας ότι δεν γνώριζε τις συζητήσεις στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη Πέμπτη.
«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι Ιρανοί ότι αν πράγματι ξαφνικά προχωρήσουν προς υψηλά επίπεδα εμπλουτισμού, κινούμενοι προς πυρηνικά όπλα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ και ίσως και άλλων χωρών επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης