Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Standard & Poor's: Υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα σε ΒΒ από ΒΒ+ την Κύπρο - Σε credit watch negative το μακροπρόθεσμο χρέος - Σε αδύναμη δημοσιονομική θέση λόγω της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών

tags :
Standard & Poor's: Υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα σε ΒΒ από ΒΒ+ την Κύπρο - Σε credit watch negative το μακροπρόθεσμο χρέος - Σε αδύναμη δημοσιονομική θέση λόγω της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου σε BΒ από ΒΒ+ προηγουμένως προχώρησε η Standard and Poor’s, ενώ το μακροπρόθεσμο χρέος της χώρας τέθηκε σε credit watch με αρνητικό ορίζοντα. Η S&P εκτιμά ότι με τη στήριξη από το μηχανισμό το δημόσιο χρέος θα αναρριχηθεί στο 108% του ΑΕΠ το 2013 και ότι μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα καλυφθεί από ιδιώτες.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η Κύπρος θα λάβει την απαραίτητη βοήθεια από τις ευρωπαϊκές αρχές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο, η S&P εκτιμά πως ακόμη την παροχή βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ η Κύπρος θα παραμείνει σε αδύναμη δημοσιονομική θέση λόγω της κατάστασης των τραπεζών στην Ελλάδα.
Η Κύπρος χρειάζεται περίπου το 60% του ΑΕΠ της για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, να απορροφήσει περαιτέρω τραπεζικές απώλειες και να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες το κράτους μέχρι το 2014, αναφέρει ακόμη στην σχετική έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης, υπολογίζοντας ότι το έλλειμμα θα μειωθεί σε περίπου 3,5% τη διετία 2012-2014, σε σχέση με το 6,3% του 2011.
Η S&P υπολογίζουν ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί €6,6 δισ. για αναχρηματοδότηση του χρέους και των ελλειμμάτων μεταξύ 2012 και 2014. Οι περικοπές θα πλήξουν τις προοπτικές ανάκαμψης πλήττοντας την εγχώρια κατανάλωση. Σε αντίθεση με την τρόικα, που αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας το 2013 κατά 3%, οι S&P εκφράζουν σχετική αισιοδοξία ότι μετά από τη φετινή συρρίκνωση 1,5%, η κυπριακή οικονομία θα μείνει στάσιμη το 2013.
Τέλος, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αν η Κύπρος εφαρμόσει τους όρους των πιστωτών της, ενδέχεται να υπάρξουν θετικές επιδράσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης