Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell σε Δένδια: Έτοιμοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των κρατών - μελών

Borrell σε Δένδια: Έτοιμοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των κρατών - μελών
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει ότι οι τουρκικές παράνομες ενέργειες, που επηρεάζουν τις Ελληνικές, καθώς και τις Κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή
Σε πρόσφατη επιστολή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, σε συνέχεια της σχετικής επιστολής που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός υπό το φως της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς, ο Υψηλός Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Josep Borrell τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, καθώς και των Κρατών-Μελών της.
Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει επίσης ότι οι τουρκικές παράνομες ενέργειες, που επηρεάζουν τις Ελληνικές, καθώς και τις Κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή.
Προσθέτει ότι στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται και ο τουρκικός μονομερής κανονισμός όσον αφορά την περιοχή έρευνας και διάσωσης, ο οποίος, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Υψηλός Εκπρόσωπος, αντιβαίνει τους σχετικούς κανονισμούς του ICAO και του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).
Τέλος, καταλήγει λέγοντας ότι για την επίτευξη της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή χρειάζεται διάλογος σε πνεύμα καλής πίστης και αποχής από μονομερείς ενέργειες.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και να δείξει έμπρακτα ότι όντως επιθυμεί μια εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι κατόπιν αιτήματος της χώρας μας και της Κύπρου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την προσεχή τηλε-διάσκεψη τους την Πέμπτη 19/11, θα συζητήσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα Βαρώσια.

Η επιστολή Δένδια (20/10/2020)

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, σε μπαράζ διπλωματικών κινήσεων, έστειλε επιστολή και προς τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Borrell, με αντικείμενο την τουρκική προκλητικότητα.
Μάλιστα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τονίζει ότι ο διάλογος και η καλοπροαίρετη προσέγγιση είναι τα «εργαλεία» της ΕΕ που έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές με την Τουρκία χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
​Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Ν. Δένδιας τονίζει ότι «η μόνη οδός προς τα μπρος για την ΕΕ είναι να παραμείνει προσηλωμένη στις αρχές της, ειδικά σε ό,τι αφορά την εσωτερική αλληλεγγύη και την αμοιβαία βοήθεια μεταξύ των μελών της, όπως επισημαίνουν οι Συνθήκες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Άρθρου 42.7 ΣΕΕ».
Επίσης, σημειώνει πως κάνει και μια ειδική αναφορά στο Άρθρο 42.7 των Συνθηκών της ΕΕ, (ρήτρα αμοιβαίας άμυνας), δηλαδή όταν ένα κράτος-μέλος είναι θύμα ένοπλης επιθετικότητας στην επικράτειά του, τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης