Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι αγορές αναμένουν σύντομα έλεγχο της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων

Οι αγορές αναμένουν σύντομα έλεγχο της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων
Οι αγορές δείχνουν απρόθυμες να αφήσουν τις εικασίες για τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης του δημοσίου χρέους
Οι αγορές δείχνουν απρόθυμες να αφήσουν τις εικασίες ότι τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες θα ξεκινήσουν τον έλεγχο καμπυλών για να διατηρήσουν τον έλεγχο των αποδόσεων.
Οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν νέα εργαλεία για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη των οικονομιών που πλήττονται σφόδρα από την πανδημική κρίση.
Επιδίωξή τους είναι, ταυτόχρονα, να τιθασεύσουν την καμπύλη απόδοσης, κάτι που αποτελεί μια μορφή μείωσης του κόστους δανεισμού που ενδέχεται να χρειαστεί να «αγκαλιάσουν» περισσότερες χώρες τους επόμενους μήνες και χρόνια.
Επειδή οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χρησιμοποιούνται ως επιτόκια αναφοράς στους επιχειρηματικούς και καταναλωτικούς κύκλους, ο έλεγχός τους μπορεί να επηρεάσει το κόστος της πίστωσης σε ό,τι αφορά την ευρύτερη οικονομία.
Φυσικά, όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες διατηρούν ήδη τις αποδόσεις χαμηλά, μέσω των μηδενικών επιτοκίων και της επιθετικής αγοράς ομολόγων (QE).
Όμως, ο έλεγχος καμπύλης απόδοσης (YCC) περιλαμβάνει την επιβολή ανώτατου ορίου σε μέρος της καμπύλης -ας πούμε πέντε χρόνια- και στη συνέχεια την υπεράσπισή της με την αγορά ομολόγων της ίδιας λήξης.
Οι θιασώτες αυτού του εργαλείου πολιτικής υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες προκειμένου να σταθεροποιήσουν το κόστος δανεισμού του Δημοσίου – ιδίως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας, που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να υιοθετήσουν μια πολιτική αρνητικών επιτοκίων.
«Εάν οι αποδόσεις είναι υψηλότερες, θα δούμε τις κεντρικές τράπεζες να προσπαθούν να ελέγξουν την αγορά ομολόγων, είτε μέσω μεγαλύτερης ποσοτικής χαλάρωσης ή μέσω ελέγχου της καμπύλης απόδοσης» δήλωσε ο Craig Inches, της Royal London Asset Management (RLAM) ).
Η αγορά πήρε μια πρώτη γεύση για το πόσο γρήγορα μπορεί να αυξηθούν οι αποδόσεις την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοινώθηκαν τα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, με το δεκαετές του αμερικανικού δημοσίου να κάνει άλμα απόδοσης 14 μονάδων βάσης – γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τον Μάρτιο.
Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το επόμενο έτος θα μπορούσε να αποφέρει υψηλότερες αποδόσεις, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει την ανάκαμψη, που είναι ακόμη εύθραυστη.
Και η απλή επέκταση μεγάλων προγραμμάτων αγοράς ομολόγων μπορεί να μην επιλύσει το πρόβλημα.
«Το πλεονέκτημα της καμπύλης απόδοσης είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μια σιωπηρή εγγύηση σχετικά με το κόστος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας – μια βεβαιότητα στις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν αλλά δεν επιθυμούν να βρεθούν προ εκπλήξεως σε ό,τι αφορά το επιτόκιο δανεισμού». δήλωσε ο Thomas Costerg, οικονομολόγος της Pictet Wealth Management.
Για παράδειγμα, οι αυστραλιανές τράπεζες και εταιρείες συνήθως δανείζονται με λήξεις τριετίας, οπότε η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί τις αγορές της για να διατηρήσει το επιτόκιο αυτό στο 0,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης