Χρηματιστήριο

Το αβέβαιο μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Η ενσωμάτωση της TBank και τα 700,3 εκατ του ΤΕΚΕ ελαχιστοποιούν το bad τμήμα του ΤΤ – Τα ομόλογα θα αποτιμηθούν σε τρέχουσα αξία – Πωλητήριο μετά τις 10/10

 Το αβέβαιο μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου  - Η ενσωμάτωση της TBank και τα 700,3 εκατ του ΤΕΚΕ ελαχιστοποιούν το bad τμήμα του ΤΤ – Τα ομόλογα θα αποτιμηθούν σε τρέχουσα αξία – Πωλητήριο μετά τις 10/10
(upd2)Η ενσωμάτωση της Tbank στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπλοκάρει το σχέδιο να διασπαστεί η τράπεζα σε good και bad bank.
Μπορεί στο μνημόνιο να αναφέρεται ότι κρατικές τράπεζες δεν μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ αλλά η περίπτωση του ΤΤ είναι ειδική.
Όλη η διαδικασία μετατίθεται για μετά τις 10 Οκτωβρίου οπότε και πήρε παράταση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσης 2011.

Η ΤτΕ όσο και το ΤΧΣ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει με ποιο μοντέλο θα ανακεφαλαιοποιήσουν και εν συνεχεία πωλήσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Όμως η διαδικασία της good και bad bank που αποτελεί τον εύκολο δρόμο ίσως αποδειχθεί πολύ περίπλοκη διαδικασία.
Το ΤΤ ενσωματώνοντας την TBank απορρόφησε τα υγιή στοιχεία
Η αξία των στοιχείων ενεργητικού της Tbank  που μεταβιβάστηκαν στο ΤΤ ήταν  1,409 δις ευρώ. Τα στοιχεία παθητικού που μεταβιβάστηκαν διαμορφώθηκαν  στα 2,109 δις ευρώ δηλαδή προκύπτει μια διαφορά 700,383 εκατ ευρώ.
Την διαφορά αυτή την κάλυψε  το ΤΕΚΕ το οποίο αποκτά αξίωση για τα στοιχεία που θα εκκαθαριστούν ύψους 700,383 εκατ ευρώ.
Δηλαδή η TBank ενσωματώθηκε ως good TBank.
To πρώτο αξιολογικό στοιχείο είναι ότι η TBank έχει περάσει από το καθεστώς της εξυγίανσης και το ΤΕΚΕ επένδυσε 700 εκατ ευρώ για το funding gap.
Το δεύτερο αξιολογικό στοιχείο είναι ότι ενώ στην ΑΤΕ το κράτος είχε τον σχεδόν εξολοκλήρου μετοχικό έλεγχο της τράπεζας στο ΤΤ το κράτος ελέγχει το 44% άμεσα μόνο 34% και το υπόλοιπο 56% ιδιώτες.
Το τρίτο αξιολογικό στοιχείο είναι ότι το ΤΤ δεν διαθέτει bad κακά δάνεια ή assets – ή αν υπάρχουν είναι ελάχιστα λόγω της υφής του ισολογισμού.
Το τέταρτο αξιολογικό στοιχείο είναι ότι τα ομόλογα σε όλες τις τράπεζες δεν πήγαν στην bad αλλά παρέμειναν στην good.
Στην ΑΤΕ αποτιμήθηκαν σε τρέχουσες τιμές ενώ κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει σε όλες τις τράπεζες.
Το πέμπτο αξιολογικό στοιχείο είναι ότι η τράπεζα θα χρειαστεί 2,5 δις ευρώ κεφάλαιο.
Το ΤΤ θα πρέπει να πωληθεί μέσω διαγωνισμού μετά τις 10 Οκτωβρίου και εν συνεχεία να ανακεφαλαιοποιηθεί το νέο σχήμα εκ νέου.
Το ΤΤ πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ειδική περίπτωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης