Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η μετάβαση στην τριπολική (ΗΠΑ - ΕΕ - Κίνα) παγκόσμια οικονομία ενέχει εκτεταμένους πιστωτικούς κινδύνους

Moody's: Η μετάβαση στην τριπολική (ΗΠΑ - ΕΕ - Κίνα) παγκόσμια οικονομία ενέχει εκτεταμένους πιστωτικούς κινδύνους
Ο ανταγωνισμός και οι συγκρούσεις στην τεχνολογία, το εμπόριο και την πολιτική θα συνεχιστούν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα ενταθούν προβλέπει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού
Ένας τριπολικός κόσμος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, της Κίνας και της ΕΕ θα επηρεάσει το εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού, τους κανονισμούς, την τεχνολογία και το ρόλο των κυβερνήσεων αναφέρει με έκθεση της η Moody's.
Το πιο στενό ενδοπεριφερειακό εμπόριο θα αντισταθμίσει εν μέρει την επιβράδυνση των διαπεριφερειακών ροών, ενώ οι ροές επενδύσεων και κεφαλαίων θα επηρεαστούν περισσότερο από την πολιτική συμπληρώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Η κρίση λόγω κορωνοϊού διαμορφώνει το παγκόσμιο περιβάλλον

Το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο θα συνεχίσει να εξελίσσεται προς ένα τριπολικό σύστημα με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πυλώνες της, αποτέλεσμα τόσο της σκλήρυνσης των στάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω COVID-19 όσο και της σύνθεσης των υπαρχουσών τάσεων, σύμφωνα με νέα έκθεση του Υπηρεσία επενδυτών της Moody's.
Αυτή η αλλαγή δημιουργεί εκτεταμένες επιπτώσεις και αρνητικές πιστωτικές επιπτώσεις σε χώρες, τομείς και κλάδους.
"Ακόμη και πριν από τον COVID-19, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επανεξετάζουν όλο και περισσότερο την παγκοσμιοποίηση.
Μετά την πανδημία, αναμένουμε ότι η αυξημένη εστίαση των χωρών στην αποκατάσταση της οικονομικής ζημίας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη έμφαση στην επίτευξη οικονομικής αυτάρκειας, ιδίως σε βασικές στρατηγικές βιομηχανίες", αναφέρει στις 17 Νοεμβρίου 2020 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moody's και Διευθύνων Σύμβουλος Πιστώσεων APAC.
"Ως αποτέλεσμα, ο ανταγωνισμός και οι συγκρούσεις στην τεχνολογία, το εμπόριο και την πολιτική θα συνεχιστούν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα ενταθούν".
Αν και είναι απίθανο να αποσυνδεθούν οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας, θα απελευθερωθούν.
Και παρόλο που η ΕΕ μοιράζεται ορισμένους κοινούς στόχους με τις ΗΠΑ όσον αφορά την Κίνα, όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και το άνοιγμα της αγοράς, θα πρέπει να τους εξισορροπήσει έναντι της μεγαλύτερης οικονομικής της έκθεσης στην Κίνα.
"Παρά το γεγονός ότι ενεργεί ως υποστηρικτής ενός παγκόσμιου συστήματος συναλλαγών βάσει κανόνων, με την πάροδο του χρόνου η ΕΕ πιθανότατα θα ωθηθεί προς μια πιο προστατευτική κατεύθυνση και τα συμφέροντά της θα αποκλίνουν όλο και περισσότερο με εκείνα των ΗΠΑ σε τομείς όπως η φορολογία των ψηφιακών υπηρεσιών, τα δεδομένα απορρήτου και ορισμένων άλλων κανονιστικών προτύπων ", προσθέτει ο Taylor.

Το εμπόριο

Όσον αφορά το εμπόριο, οι σχέσεις θα έχουν όλο και περισσότερο θα εστιάζουν στην περιφέρεια  η οποία θα αντισταθμίσει εν μέρει την επιβράδυνση των διαπεριφερειακών ροών στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.
Εν τω μεταξύ, περισσότερος ανταγωνισμός σε αναδυόμενες τεχνολογίες όπως 5G, ψηφιακή τεχνολογία και καθαρή ενέργεια θα οδηγήσει σε αυξημένο κυβερνητικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης στρατηγικών βιομηχανιών, μέσω του καθορισμού πολιτικών και ρυθμιστικών προτύπων μεταξύ άλλων μέσων.
Το δολάριο ΗΠΑ θα παραμείνει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, με τις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ να διατηρούν τον ηγετικό τους ρόλο ως μηχανισμός για την παγκόσμια αύξηση κεφαλαίου.
Ωστόσο, ο διεθνής ρόλος του ευρώ θα αυξηθεί πιθανώς υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να ξεπεράσει την ελλιπή αρχιτεκτονική του ενιαίου νομίσματος. Εν τω μεταξύ, το renminbi της Κίνας θα έχει επίσης μεγαλύτερη επιρροή, δεδομένης της αυξανόμενης χρήσης του στην Ασία και μεταξύ των χωρών BRI(Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου, παλαιότερα γνωστή ως One Belt One Road, της κινεζικής κυβέρνησης) .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης