Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Τι θα γίνει αν ο Biden ακολουθήσει τα βήματα του πρώην προέδρου Obama στην εξωτερική πολιτική;

tags :
ΗΠΑ: Τι θα γίνει αν ο Biden ακολουθήσει τα βήματα του πρώην προέδρου Obama στην εξωτερική πολιτική;
Η θολή κληρονομιά της εποχής του Obama προκαλεί ανησυχία γράφει η Daily Sabah
Η επανάληψη του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden των παρανομιών Obama, όπως χαρακτηριστικά γράφει η τουρκική Daily Sabah στην εξωτερική πολιτική για την Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αμαυρώσει περαιτέρω τη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ.
Ο νεοεισερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υποσχέθηκε να αλλάξει την εξωτερική πολιτική της εποχής του Trump και να ανασκευάσει την μάυρη εικόνα και έβλαψε την αξιοπιστία της χώρας του στη διεθνή σκηνή.
Η εξωτερική πολιτική είναι ένας από τους πιο ζωτικούς τομείς όπου ο Biden θα αποδείξει την εμπειρία του που μετρά πλέον περισσότερα από 40 χρόνια.
Ο Δημοκρατικός γνώρισε από πρώτο χέρι τις εντάσεις του Ψυχρού Πολέμου και γιόρτασε τον φιλελεύθερο διεθνισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Ήταν επίσης ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της εξωτερικής πολιτικής της εποχής Obama.
Ο Obama ωστόσο, δεν ενδιαφερόταν για περίπλοκα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδίως για αμφιλεγόμενες συζητήσεις για τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Κριμαία / Ουκρανία. Προσπάθησε να αποφύγει την ισχυρή συμμετοχή των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ δεν ήταν ισχυρός παίκτης σε αυτά τα θέματα γράφει η Daily Sabah.
Το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ πληρώθηκε από ανταγωνιστές του όπως η Ρωσία και το Ιράν.
Παρά τη δέσμευση για έμφαση σε ορισμένους από τους κρίσιμους πυλώνες του φιλελεύθερου διεθνισμού, η εξωτερική πολιτική του Obama ήταν γεμάτη σύγχυση και απογοητεύσεις, ειδικά για τους συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Οι λάθος χειρισμοί σε Συρία και Ιράν 

Η σύγχυση και τα μικτά μηνύματα του Obama στη Συρία ενδυνάμωναν σκληρούς ηγέτες όπως ο Assad της Συρίας και οδήγησαν σε ανθρωπιστικές καταστροφές στην περιοχή.
Τα στοιχεία της αντιπολίτευσης της Συρίας επέκριναν τις λανθασμένες αποφάσεις του Obama που κατέληξαν στην αποτυχία της αντιπολίτευσης και των ρωσικών και ιρανικών παρεμβάσεων στη Συρία.
Η αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης Obama σχετικά με τις αραβικές εξεγέρσεις οδήγησε επίσης στην αποτυχία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην περιοχή.
Αντί να επιτρέψει στις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις να βρουν το δρόμο τους για μεταρρύθμιση, ο Obama επέτρεψε στις αντεπαναστατικές δυνάμεις να ανέβουν στη σκηνή και να περιορίσουν τις ευκαιρίες εκδημοκρατισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA). Τα ανάμεικτα μηνύματα του Obama προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τόνισαν επίσης την επιθετική επέκταση του ιρανικού καθεστώτος στην περιοχή.
Το 2016, η καθυστερημένη και ανεπαρκής υποστήριξη των ΗΠΑ για την τουρκική κυβέρνηση κατά της απόπειρας πραξικοπήματος της Ομάδας Τρομοκρατίας του Γκουλενιστή (FETÖ) απογοήτευσε και αποξένωσε τη διοίκηση του προέδρου  Erdogan γράφει η τουρκική εφημερίδα.
Ο Obama ήρθε στην εξουσία με φιλελεύθερα μηνύματα και υποσχέθηκε να υποστηρίξει και να υποστηρίξει τον φιλελεύθερο διεθνισμό.
Ωστόσο, το συνολικό ιστορικό του και η κληρονομιά του είναι γεμάτα σύγχυση και απογοητεύσεις.
Οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές επικροτούν και καλωσορίζουν τον Biden λόγω των αμφιλεγόμενων αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής του Trump, αλλά η θολή κληρονομιά της εποχής του Obama προκαλεί επίσης ανησυχία σε ορισμένους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης