Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πατέλης (Επικεφαλής Σύμβουλος πρωθυπουργού): Πιθανή η παράταση πληρωμών στο πρόγραμμα Γέφυρα - Μονοψήφιος αριθμός NPEs για 3 τράπεζες το 2021

Πατέλης (Επικεφαλής Σύμβουλος πρωθυπουργού): Πιθανή η παράταση πληρωμών στο πρόγραμμα Γέφυρα - Μονοψήφιος αριθμός NPEs για 3 τράπεζες το 2021
Τίτλοι τέλους στο α' εξάμηνο του 2021 για τις εκκρεμείς υποθέσεις Κατσέλη, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλη
Το ενδεχόμενο να παραταθούν οι πληρωμές του προγράμματος γέφυρα και πέραν του τέλους του 2021 δεν φαίνεται να αποκλείει η κυβέρνηση.
Αυτό προέκυψε μεταξύ άλλων από teleconference με ξένους επενδυτές στους οποίους ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης, ανέλυσε τα δεδομένα για την Ελληνική Οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως ανάφερε  το πρόγραμμα Γέφυρα  έχει δημιουργηθεί για να παρέχει μια ενδιάμεση βοήθεια σε άτομα προκειμένου αυτά να  επιβιώσουν από την περίοδο της κρίσης.
Τα χρονοδιαγράμματα πληρωμής ενδέχεται να παραταθούν πέρα από το τέλος του 2021. Ως γνωστόν το πρόγραμμα αυτό που επιδοτεί τις δόσεις των δανείων πρώτης κατοικίας αφορά 9 μήνες επιδοτήσεων οι οποίοι δεν μπορούν με βάση τις υπάρχουσες συμφωνίες περί του προγράμματος να ξεπερνούν το Σεπτέμβριο του 2021.
Ωστόσο από τη συνάντηση αυτήν προκύπτει πως ίσως λόγω και των νέων δεδομένων οι πληρωμές να παραταθούν χωρίς να είναι διευκρινισμένο κατά πόσο η παράταση θα αφορά και όριο χρόνου (επιδότηση περισσότερων μηνών) ή απλώς στο πλαίσιο διεκπεραίωσης αιτήσεων οι 9 μήνες μπορεί για κάποιους να ξεκινήσουν και λίγο αργότερα από τον Ιανουάριο.
 
Τίτλοι τέλους στο α' εξάμηνο του 2021 για τις εκκρεμείς υποθέσεις Κατσέλη

Μιλώντας για τις αλλαγές που επιβάλει ο νέο πτωχευτικός κώδικας ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε και στις υποθέσεις του νόμου Κατσέλη αλλά και στην πρόβλεψη η διαδικασία να περιορισθούν οι καθυστερήσεις που έχει δημιουργήσει ο νόμος αυτός θέτοντας ορόσημο το α εξάμηνο του 2021 για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις υποθέσεις αυτές.
 
Στο -3% το έλλειμμα το 2021

Σε ότι αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη ο κ. Πατέλης διευκρίνισε πως ο νέος προϋπολογισμός θα κατατεθεί την Παρασκευή.
Η ύφεση σε ότι αφορά το 2020 αναθεωρήθηκε στο -10% σημείωσε και αντίστοιχη αναθεώρηση εκτιμάται και για το 2021. Σε ότι αφορά το πρωτογενές έλλειμα ο κ. Πατέλης μίλησε για -7% το 2020 και εξέφρασε την εκτίμηση για ένα πρωτογενές που θα κινηθεί μεταξύ -3% έως -4% το 2021.
 
Επεκτείνεται ο Ηρακλής

Για τον τραπεζικό χώρο ο κ. Πατέλης σημείωσε πως αν υπάρξει περαιτέρω ζήτηση η κυβέρνηση  θα προχωρήσει σε επέκταση του συστήματος του Ηρακλή (παρέχοντας ασφαλώς τις αντίστοιχες εγγυήσεις) ενώ το σχέδιο Ηρακλής είναι ήδη σε καλό δρόμο και θα διευκολύνει τον περιορισμό των NPEs ύψους 35 δισ. ευρώ έως το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Η Eurobank - που ήδη ολοκλήρωσε- και η Alpha Bank αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές τους εργασίες μέσα στο 2020 ενώ θα ακολουθήσουν οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική.
Ο κ. Πατέλης εξέφρασε την εκτίμηση πως 2-3 τράπεζες θα έχουν μονοψήφιο ποσοστό NPEs ως το τέλος του 2021.
 
Lazard και Axia μελετούν τη λύση της bad bank

Ως προς το θέμα της Bad Βank, ο κ. Πατέλης είπε πως η πρόταση μελετάται από τους συμβούλους της κυβέρνησης δηλαδή από την Lazard και την Αxia οι οποίοι και θεωρούν πως αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ιδέα που  που θα μπορούσε να βοηθήσει τις τράπεζες αν και πρέπει όπως εξήγησε να εξεταστεί με ποιο τρόπο είναι δυνατόν να ξεπεραστούν βαριές γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια προκειμένου η ιδέα αυτή να λειτουργήσει.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης