Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με Ηρακλή 2 και νέες κρατικές εγγυήσεις 12 δισ ολοκληρώνεται η εξυγίανση των τραπεζών – Το σχέδιο για αυξήσεις κεφαλαίου, συμμετοχή ΤΧΣ και reverse split

Με Ηρακλή 2 και νέες κρατικές εγγυήσεις 12 δισ ολοκληρώνεται  η εξυγίανση των τραπεζών – Το σχέδιο για αυξήσεις κεφαλαίου, συμμετοχή ΤΧΣ και reverse split
Το ελληνικό δημόσιο θα παράσχει 24 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών με τον Ηρακλή και Ηρακλή 2...
Η απόφαση έχει ληφθεί, η ελληνική κυβέρνηση θα επεκτείνει τον Ηρακλή το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν τις τιτλοποιήσεις των προβληματικών τους δανείων.
Η ιδέα της bad bank έχει ενταφιαστεί η πρόταση της ΤτΕ η οποία ακόμη δεν έχει δοθεί στην τελική της μορφή στις ελληνικές τράπεζες.
Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να καλύψει την ζημία των έως 8 δισεκ. που απαιτεί η λύση της bad bank της ΤτΕ οπότε… έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια λύση που έχει δουλέψει.

Πως προχωράει ο Ηρακλής και πότε σχεδιάζεται ο Ηρακλής 2;

Η Eurobank έχει ήδη κάνει χρήση του Ηρακλή, το ελληνικό δημόσιο εγγυήθηκε με 2,4 δισεκ. το κύριο ομόλογο που έκδωσε για την τιτλοποίηση των 7,5 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Η Alpha bank με το πρόγραμμα Galaxy θα εκδώσει 3,7 δισεκ. κύριο ομόλογο υψηλής εξασφάλισης το οποίο θα εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο.
Να σημειωθεί ότι αρχές Δεκεμβρίου 2020 η Alpha bank σχεδιάζει να οριστικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Pimco και την DK για το Galaxy των 10,8 δισεκ. τιτλοποιούμενων προβληματικών δανείων.
Η Εθνική τράπεζα θα τιτλοποιήσει 6,3 δισεκ NPEs και αρχές Δεκεμβρίου θα αιτηθεί την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για το κύριο ομόλογο περίπου 2 δισεκ.
Η Πειραιώς με τις τιτλοποιήσεις Phoenix 2 δισεκ. και Vega 5 δισεκ. θα εκδώσει 960 εκατ και 1,4 δισεκ. κύρια ομόλογα – senior bond – και οι οποίες θα καταλήξουν στην Intrum.
Συνολικά τα senior bond που θα εκδώσουν οι 4 μεγάλες τράπεζες είναι 10,5 δισεκ. ευρώ.  

Έρχεται ο Ηρακλής 2 με 12 δισεκ. νέες κρατικές εγγυήσεις

Ο Ηρακλής 2 αποτελεί το επόμενο βήμα της ελληνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση των τραπεζών.
Άπαξ και λειτούργησε ο μηχανισμός κρατικών εγγυήσεων για τις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων χωρίς κόστος για το δημόσιο σχεδιάζει να τον επεκτείνει.
Ήδη τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου 2021 θα σταθμίσουν τα δεδομένα στην κυβέρνηση και θα σταλεί αίτημα στην ΕΕ, τον SSM και την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Οι εγκρίσεις αναμένονται μετά τον Απρίλιο του 2021.
Ο νέος Ηρακλής 2 που θα είναι επέκταση του υφιστάμενου νόμου θα έχει 12 δισεκ. νέες κρατικές εγγυήσεις που σημαίνει 12 δισεκ. ο υφιστάμενος νόμος και 12 δισεκ εγγυήσεις ο νέος Ηρακλής συνολικά 24 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις.
Με την εγγύηση δεν καταβάλλονται κεφάλαια, οπότε δεν επιβαρύνεται ούτε ο φορολογούμενος, ούτε το ελληνικό δημόσιο.
Ο Ηρακλής είναι ίσως από τα πιο επιτυχημένα και λειτουργικά μοντέλα εξυγίανσης των τραπεζών με το μικρότερο δυνατό κόστος, σχεδόν μηδενικό ενώ οι τράπεζες όντως εξυγιαίνονται.

Ο Ηρακλής 2 ολοκληρώνει την εξυγίανση και φέρνει πιο κοντά αυξήσεις κεφαλαίου, reverse split και συμμετοχή ΤΧΣ

Το πρώτο κύμα εξυγίανσης που ήταν ο Ηρακλής οι τράπεζες θα δαπανήσουν συνολικά 6 με 6,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια, μειώνοντας τα προβληματικά δάνεια στα 36 δισεκ. μειώνοντας το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό RWΑ και βεβαίως μειώνοντας κατά 6,5 δισεκ. τα κεφάλαια.
Για να μειωθούν περαιτέρω τα προβληματικά δάνεια 36 δισεκ. και αξιολογώντας ότι τα νέα NPEs θα είναι τουλάχιστον 9 με 10 δισεκ. για να μειωθούν τα NPEs των 45 με 46 δισεκ. θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο Ηρακλής 2 αλλά και ο μηχανισμός αυξήσεων κεφαλαίου.
Τον Φεβρουάριο 2021 αλλάζει ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οπότε και το Ταμείο που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο (κατέχει το 61,3% της Πειραιώς μετά την μετατροπή των Cocos, το 40,3% της Εθνικής, το 11,% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank) θα μπορεί να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Από τα μέσα του 2021 θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των σχεδιασμών των τραπεζών για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες τελικά θα αντλήσουν άνω των 6 ή 7 δισεκ. με το ΤΧΣ να επενδύει 1,5 δισεκ. ευρώ… προφανώς πολλαπλάσια λιγότερα από μια υποθετική συμμετοχή του δημοσίου σε μια bad bank που θα δαπανούσε 8 δισεκ. κεφάλαια χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Αυξήσεις κεφαλαίου αλλά πως;

Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει
1)Οι τράπεζες να γνωρίζουν τα αποτελέσματα των stress tests ή να προλάβουν τυχόν αρνητικά αποτελέσματα από τα stress tests.
2)Θα πρέπει να υπάρχει ο Ηρακλής 2 και να σχεδιάζεται το δεύτερο κύμα τιτλοποιήσεων με την Πειραιώς και Alpha bank να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τον Ηρακλή 2 από ότι η Eurobank και Εθνική.
3)Οι αυξήσεις κεφαλαίου προϋποθέτουν ότι οι χρηματιστηριακές τιμές θα ανακάμψουν τους επόμενους μήνες σενάριο εύλογο με την προσδοκία της εξυγίανσης και της ανάκαμψης της οικονομίας.
Όμως οι τιμές που θα προσδιοριστούν στις αυξήσεις κεφαλαίου προϋποθέτουν discount 40% σε σχέση με τις τότε τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές και βεβαίως reverse split δηλαδή μείωση των κυκλοφορουσών μετοχών με παράλληλη αύξηση της μετοχής αλλά χωρίς να μεταβάλλει την κεφαλαιοποίηση.
4)Η συμμετοχή του ΤΧΣ θα διασφαλίζει την κάλυψη των αυξήσεων εξέλιξη θετική για τις τράπεζες, ενώ θα διασφαλιστούν και τα συμφέροντα του δημοσίου.
5)Θα υπάρξουν τράπεζες που θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου για να συνεχίσουν τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων και τράπεζες που θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου για ανάπτυξη και σχέδια μεγέθυνσης.
6)Μετά την ολοκλήρωση του κύματος κεφαλαιακών ενισχύσεων, σε επόμενη φάση θα ξεκινήσουν τα placement η διάθεση μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης