Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προϋπολογισμός: Έλλειμμα «από τ' άγραφα»… και ύφεση 10,6% για το 2020 - Μέχρι τον Απρίλιο 2021 οι κραδασμοί στα δημοσιονομικά μεγέθη

Προϋπολογισμός: Έλλειμμα «από τ' άγραφα»… και ύφεση 10,6% για το 2020 - Μέχρι τον Απρίλιο 2021 οι κραδασμοί στα δημοσιονομικά μεγέθη
Oι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης θα έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια στην Ελλάδα 
Έλλειμμα 15,8 δισ. ευρώ και ύφεση -10,6% για το 2020 προεξοφλεί η κυβέρνηση με τον νέο προϋπολογισμό που κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή.
Το τελικό κείμενο ενσωματώνει πολλαπλάσια μέτρα στήριξης σε σχέση με το προσχέδιο αλλά και διπλάσιο αποθεματικό (2 δισ. ευρώ) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες από την πανδημία, τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2021.
Άλλωστε, οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης θα έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από την πανδημία, γεγονός που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο αφού προϋποθέτει την εφαρμογή του κατάλληλου μίγματος πολιτικής.
Στη βάση αυτή η αναθεώρηση του νέου προϋπολογισμού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς η επιδοματική πολιτική και οι στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, αν και αποτελούν μια πρώτη «γραμμή άμυνας» για να περιοριστούν οι άμεσες επιπτώσεις, εντούτοις δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν την ύφεση.

To βασικό σενάριο για το 2021

Σε αυτή τη φάση ο προϋπολογισμός του 2021 συντάσσεται με το βασικό σενάριο να προβλέπει ανάκαμψη 4-4,5% και πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ ή 4,95 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο έναντι αρχικής εκτίμησης για 1% του ΑΕΠ.
Ακόμα και με τον νέο στόχο η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, αφού προϋποθέτει την κάλυψη ενός «κενού» ύψους 10 δισ. ευρώ που υπονομεύει την ανάπτυξη και απειλεί με νέα μέτρα λιτότητας τα νοικοκυριά.
Η εικόνα του προϋπολογισμού το φετινό δεκάμηνο είναι ενδεικτική για τις βαθιές δημοσιονομικές πληγές που έχει ανοίξει η πανδημία:
Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης έφτασε στα 13,4 δισ. ευρώ, το δε πρωτογενές στα 9,056 δισ. ευρώ, οι δαπάνες σημειώνουν υπέρβαση κατά 7,7 δισ. ευρώ φτάνοντας συνολικά στα 51,8 δισ. ευρώ και η «τρύπα» στα ταμεία εξαιτίας του ισχνού τζίρου και των αναιμικών εισπράξεων έχει βαθύνει στα 6 δισ. ευρώ.
«Με δεδομένα τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα, περιμένουμε σημαντική επιδείνωση των εσόδων στο επόμενο διάστημα», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο «τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβριο είχαν μείωση κατά 12,3%, κινήθηκαν συνεπώς καλύτερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών.
Δηλαδή, τις επιπτώσεις της πανδημίας στα έσοδα από τον τουρισμό, που επηρεάζουν τον ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου, τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και τα άλλα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση».

Ηδη καταγράφεται σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την Εφορία
....

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τον Σεπτέμβριο οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν σε 621 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 14,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Ωστόσο, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν τα 3,599 δισ. ευρώ, όταν την ίδια περίοδο το 2019 ήταν 4,907 δισ. ευρώ.
Η μείωση κατά 26,6% των φρέσκων ληξιπρόθεσμων χρεών στο εννεάμηνο αποδίδεται στο μέτρο της αναστολής πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και στο πάγωμα των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ακόμα ότι 3.867.892 φορολογούμενοι (ΑΦΜ) έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία.
Αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ.) βρίσκονται 1.720.743 οφειλέτες ενώ τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχουν βιώσει 1.286.515 φορολογούμενοι.
Τα φέσια των φορολογούμενων στην Εφορία ανέρχονται συνολικά σε 106,197 δισ. ευρώ, από τα οποία 22,64 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, δηλαδή δεν θα εισπραχθούν ποτέ.
Εν τω μεταξύ, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4.
Το ύψος των δανείων που θα δοθούν θα φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι υπόχρεοι θα επιστρέψουν από 1ης Ιανουαρίου του 2022 και σε 40 δόσεις το 50% αυτών των χρημάτων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης