Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η λήξη προθεσμιών στο Κτηματολόγιο δημιουργεί προβλήματα στις τράπεζες

Η λήξη προθεσμιών στο Κτηματολόγιο δημιουργεί προβλήματα στις τράπεζες
Μια εξόχως προβληματική κατάσταση έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες καθώς καλούνται εν μέσω πανδημίας να ολοκληρώσουν στο κτηματολόγιο όλες τις εγγραφές που σχετίζονται με προσημειώσεις και με διορθώσεις επί των προσημειώσεων
Μια εξόχως προβληματική κατάσταση έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες και ειδικά οι νομικές τους υπηρεσίες ως το τέλος του 2020 καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται εν μέσω πανδημίας να ολοκληρώσουν στο κτηματολόγιο όλες τις εγγραφές που σχετίζονται με προσημειώσεις και με διορθώσεις επί των προσημειώσεων αυτών ως το τέλος του έτους δηλαδή ως τις 31.12.20.
Και επειδή ο νόμος που προβλέπει την ληκτική ημερομηνία προβλέπει μνημονιακές υποχρεώσεις θεωρείται και αρκετά δύσκολο να μεταβληθεί.

Χιλιάδες εγγραφές

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες καλούνται να μεταφέρουν χιλιάδες εγγραφές από τα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας στο Κτηματολόγιο χωρίς να είναι δυνατή η απρόσκοπτη προσέλευση στα υποθηκοφυλάκεια ( η προσέλευση γίνεται μόνον με ραντεβού και οι ουρές είναι ατελείωτες), ενώ και η διαδικασία στο Κτηματολόγιο καθόλου εύκολη δεν φαντάζει.
Και ενώ η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω αν δεν υπάρξουν on time οι συγκεκριμένες μεταβολές τότε οι τράπεζες θα αναγκαστούν σε διορθώσεις για αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σε πολλές περιπτώσεις μέσα από δικαστική διαδικασία.
Οι υποθέσεις πέριξ του Κτηματολογίου έχουν καταστήσει πολύ προβληματικές τόσο τις αγορές ακινήτων όσο και τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων σε όσες περιπτώσεις πωλούνται τα δάνεια χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι προσήκουσες από το νόμο διαδικασίες.

Servicers και ιδιώτες

Αντίστοιχα προβλήματα με τις τράπεζες οι οποίες έχουν να διενεργήσουν χιλιάδες εγγραφές αντιμετωπίζουν και οι servicers που αντιστοίχως πρέπει να ενημερώσουν το κτηματολόγιο για τις υποθήκες που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν.
Εν τω μεταξύ με το υποκείμενο πρόβλημα αντιμέτωποι βρίσκονται και πολλοί συμπολίτες μας εξού και υποβλήθηκε
ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  από  βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον αρμόδιο Τομεάρχη Γιώργο Αρβανιτίδη ζητώντας την παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση των αρχικών εσφαλμένων εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, σε πολλές περιοχές της χώρας.
Η εν λόγω παράταση αφορά και την πόλη της Καβάλας και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για εκατοντάδες συμπολίτες μας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατατέθηκε με πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Νομαρχιακή της Καβάλας.
Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής στην Ερώτησής τους επισημαίνουν ότι με την έναρξη της νέας χρόνιας χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κοστοβόρες και χρονοβόρες διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες, που απαιτούνται για την κατοχύρωση των εμπράγματων δικαιωμάτων τους, εφόσον δεν το καταφέρουν αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου.
Πολλοί σχετικοί φορείς (ΠΟΜΙΔΑ, Δικηγορικοί Σύλλογοι κα.) έχουν εντοπίσει το πρόβλημα ζητώντας νέες λελογισμένες παρατάσεις αλλά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει σταθεί αρνητικά, μέχρι στιγμής, απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Aς σημειωθεί τέλος πως το αρμόδιο Υπουργείο εξετάζει να διευκολύνει αίτημα των τραπεζών να μπορεί να γίνεται ρύθμιση στις αυθαιρεσίες οικημάτων ακόμη και τις μεγάλες για τα ακίνητα που πλειστηριάζονται.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης