Τελευταία Νέα
Πολιτική

LIBE (Ευρωκοινοβούλιο): Κατατέθηκε το Ψήφισμα καταδίκης της κυβερνητικής απόφασης για απαγόρευση των συναθροίσεων

LIBE (Ευρωκοινοβούλιο): Κατατέθηκε το Ψήφισμα καταδίκης της κυβερνητικής απόφασης για απαγόρευση των συναθροίσεων
Στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου το Ψήφισμα καταδίκης της απόφασης της κυβέρνησης της ΝΔ για την απαγόρευση των συναθροίσεων
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε σήμερα 16 Nοεμβρίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Ψήφισμα που υπογράφουν «εργατικές - λαϊκές οργανώσεις και φορείς, συνδικαλιστές, βουλευτές κι ευρωβουλευτές, καθώς και προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας, της τέχνης και του πολιτισμού, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να ακυρώσει τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και να προχωρήσει στην αυταρχική απαγόρευση των συναθροίσεων».
Σύμφωνα με το Ψήφισμα «η κατάπτυστη αυτή κυβερνητική απόφαση επικαλούμενη την πανδημία επιδιώκει να επιβάλλει και να καταφέρει μόνιμα και διαρκή πλήγματα στις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να αποσύρει την απαράδεκτη απαγόρευση».
Το κείμενο του Ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος έχει ως εξής:
«Α. Λαμβάνοντας υπόψη την απαγόρευση από την ελληνική κυβέρνηση του γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη.
Β. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, οδηγεί σε άλλες εποχές.
1. Καταδικάζει την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης.
2. Τονίζει ότι πρόκειται για απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό.
3. Υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος) και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις.
Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
4. Επισημαίνει ότι οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
Η απαγόρευση δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.
Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
5. Καλεί την ελληνική κυβέρνηση που έχει τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη απόφασή της».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης