Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Επείγει η ταχεία άρση του αδιεξόδου για το Ταμείο Ανάκαμψης – ΕΚΤ: Σε περίπτωση ναυαγίου θα πληγεί ασύμμετρα ο Νότος

Κομισιόν: Επείγει η ταχεία άρση του αδιεξόδου για το Ταμείο Ανάκαμψης – ΕΚΤ: Σε περίπτωση ναυαγίου θα πληγεί ασύμμετρα ο Νότος
Συναγερμός για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης μετά το βέτο από Ουγγαρία και Πολωνία
Σήμα κινδύνου εκπέμπεται από την Κομισιόν και την ΕΚΤ για το ενδεχόμενο να ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών για τον πεντεετή προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ταχεία επίλυση αυτού του αδιεξόδου.
Οι πόροι είναι απαραίτητοι για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.
Την ίδια ώρα η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας δήλωσε ότι «Είναι επείγον να εγκριθεί η συμφωνία για τον προϋπολογισμό και τα διάφορα κανονιστικά κείμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ σημείωνα ότι το πρόβλημα της ΕΕ είναι ότι ορισμένα από τα πλέον υπερχρεωμένα μέλη της έχουν υποστεί τα σημαντικότερα πλήγματα από την πανδημία, οπότε έχουν μικρότερη ικανότητα να ενισχύσουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους μέσω εγχώριων δημοσιονομικών εργαλείων.
Τυχόν νάρκη στο Ταμείο Ανάκαμψης θα τα έπληττε ασύμμετρα.

Dombrovskis: Ταχεία επίλυση αυτού του αδιεξόδου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ταχέως να επιλύσει ο ζήτημα του βέτο στον πενταετή προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισ. ευρώ καθώς πρόκειται για ρευστότητα απαραίτητη για την ανάκαμψη των οικονομιών της ΕΕ από τις συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δήλωσε τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου ο αντιπρόεδρος της Κομισίον, Valdis Dombrovskis.
Ουγγαρία και Πολωνία εμπόδισαν την έγκριση του πακέτου τη Δευτέρα επειδή περιελάμβανε μια ρήτρα που συνδέει την πρόσβαση σε χρήματα με το σεβασμό του στους κανόνες του κράτους δικαίου (πρόκειται για την περίφημη ρήτρα αιρεσιμότητας).
«Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ταχεία επίλυση αυτού του αδιεξόδου.
Οι πόροι είναι απαραίτητοι για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.
«Όσον αφορά τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί όσον αφορά το κράτος δικαίου, ήταν κάτι που η Επιτροπή έχει ήδη θέσει στην αρχική της πρόταση, όπως επίσης και κάτι που συζητείται ήδη εδώ και πολύ καιρό» κατέληξε.

Calvino (ΥΠΟΙΚ Ισπανίας): Επείγει η συμφωνία για προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ισπανία ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιλύσει τις επόμενες μέρες το ζήτημα της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης μετά το veto από την Ουγγαρία και την Πολωνία, δήλωσε τη Δευτέρα (16 Νοεμβρίου) η υπουργός Οικονομίας της χώρας Nadia Calvino.
«Είναι επείγον να εγκριθεί η συμφωνία για τον προϋπολογισμό και τα διάφορα κανονιστικά κείμενα που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Ισπανία υποστήριξε τη βασική προϋπόθεση του κράτους δικαίου για τη λήψη των πότων (τη ρήτρα αιρεσιμότητας).
«Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα επιλυθεί τις επόμενες μέρες», κατέληξε.

Σήμα κινδύνου από την ΕΚΤ

Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης της οικονομίας της από μια βαθιά ύφεση και χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από τις κυβερνήσεις, δήλωσαν υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου – ακριβώς την ημέρα που η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Καθώς η Ευρωζώνη πιθανότατα επιστρέφει στην ύφεση αυτό το τρίμηνο, η ΕΚΤ έχει ήδη δεσμευθεί για την εξαγγελία νέων μέτρων νομισματικής πολιτικής τον Δεκέμβριο, πιθανότατα μέσω ενός νέου προγράμματος έκτακτης ανάγκης αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP) και μέσω του εξαιρετικά φθηνού δανεισμού προς τον τραπεζικό τομέα.
Όμως, τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης βρίσκονται στον αέρα, καθώς σήμερα Δευτέρα (16/11), η Ουγγαρία και η Πολωνία έθεσαν βέτο τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. , το σημαντικότερο δημοσιονομικό μέτρο τόνωσης των οικονομιών το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για τη μείωση της απόκλισης μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών του Βορρά και των υπερχρεωμένων του Νότου.
«Δεδομένης της επιδείνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει το επίπεδο νομισματικής διευκόλυνσης και να αποφύγει προβλήματα κατακερματισμού», δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας Pablo Hernandez de Cos.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane ζήτησε «σημαντική ως προς τον όγκο της» δημοσιονομική στήριξη, ενώ προειδοποίησε ότι ακόμη και μετά την ανάπτυξη ενός εμβολίου στην παρούσα φάση οι οικονομικές συνέπειες της ύφεσης θα διαρκέσουν έως το 2021.
Ο De Cos επισήμανε στον πορτογαλικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTP «ότι όλο το επόμενο έτος θα υπάρξουν ακόμη διαταραχές στην κανονική ζωή και την οικονομία... αλλά μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, στις αρχές του 2022, νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην ομαλότητα».

Οι ανισότητες εντός της Ευρωζώνης

Το πρόβλημα της ΕΕ είναι ότι ορισμένα από τα πλέον υπερχρεωμένα μέλη της έχουν υποστεί τα σημαντικότερα πλήγματα από την πανδημία, οπότε έχουν μικρότερη ικανότητα να ενισχύσουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους μέσω εγχώριων δημοσιονομικών εργαλείων.
Τυχόν απόσυρση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ πιθανότατα θα αύξανε το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων χωρών του βορρά και του φτωχότερου νότου – πρόκειται μια επικίνδυνη απόκλιση που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει κοινωνικές αναταραχές.
«Τα επίπεδα χρέους καθιστούν απαγορευτική τη δυνατότητα μαζική παροχής οικονομικής βοήθειας.
Πρέπει να είμαστε πιο απαιτητικοί από ό, τι στο παρελθόν και τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι εστιασμένα ... και προσωρινά », δήλωσε ο Mario Centeno, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, σε συνέδριο στη Λισαβόνα.


Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 16/11 το BN είχε μεταδώσει:
 
Δεν επετεύχθη ομοφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών - μελών της ΕΕ, λόγω της αρνητικής στάσης από την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Ουγγαρία και Πολωνία απειλούν να προβάλουν βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027, λόγω της αντίθεσής τους στη σύνδεση με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.
Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, η Ουγγαρία θα προβάλει βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 και στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού, εκτός και αν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Βουδαπέστης αναθεωρήσουν την ρήτρα που εξαρτά την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων από τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.
Στην Βαρσοβία, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η Πολωνία οφείλει επίσης να ασκήσει βέτο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Ούγγρου ομολόγου του Victor Orban.
Νωρίτερα, η ιστοσελίδα portfolio.hu έγραψε ότι η γερμανική προεδρία θα ζητήσει εντός της ημέρας από τα κράτη μέλη να διατυπώσουν την πολιτική τους άποψη για την εφαρμογή της αρχής της αιρεσιμότητας στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων και ότι η ουγγρική κυβέρνηση θα προβάλει βέτο τόσο στον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όσο και στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού και τις οικονομικές της επιπτώσεις στην Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης