Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού στα μινκ δεν είναι επικίνδυνες ακόμα

Έρευνα: Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού στα μινκ δεν είναι επικίνδυνες ακόμα
Αφού αξιολόγησαν τα ερευνητικά δεδομένα, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως αυτές οι μεταλλαγές επιτρέπουν στον ιό να εξαπλωθεί πιο εύκολα στον άνθρωπο, ή να τον καταστήσει πιο θανατηφόρο
Δεν είναι ακόμα επικίνδυνες οι μεταλλαγές της COVID-19 στα μινκ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ, Δημήτριο Παρασκευή (αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ,) και Θάνο Δημόπουλο (καθηγητής Θεραπευτικής και πρύτανης ΕΚΠΑ).
Οι φορείς δημόσιας υγείας στη Δανία δημοσίευσαν αποτελέσματα αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του ιού SARS-CoV-2 σε εκτροφεία μινκ και ανθρώπους, λίγες ημέρες αφού ανακοίνωσαν ότι συγκεκριμένες μεταλλαγές θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού.
Αφού αξιολόγησαν τα ερευνητικά δεδομένα, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως αυτές οι μεταλλαγές επιτρέπουν στον ιό να εξαπλωθεί πιο εύκολα στον άνθρωπο, ή να τον καταστήσει πιο θανατηφόρο, ή να περιορίσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ή του εμβολίου.
Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η σφαγή των ζώων μάλλον είναι απαραίτητη, δεδομένης της ταχείας και ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού στα μινκ.
Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση στα μινκ αυξάνει, επίσης, την πιθανότητα για μεταλλαγές στον ιό που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία.
Να σημειωθεί πως oι ερευνητές στη Δανία έχουν μελετήσει δείγματα από 40 εκτροφεία μινκ και έχουν εντοπίσει περίπου 170 παραλλαγές του κορωνοϊού.
Σε δείγματα ιών από ανθρώπους -που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 της χώρας- έχουν βρει περίπου 300 παραλλαγές σε άτομα που η μετάδοση προήλθε μάλλον από μινκ, υποδεικνύοντας ότι οι μεταλλαγές δημιουργήθηκαν πρώτα στα ζώα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης