Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutche Welle: Κυρώσεις στην Τουρκία από τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden;

Deutche Welle: Κυρώσεις στην Τουρκία από τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden;
Ειδικοί εκτιμούν ότι επί προεδρίας Biden οι ΗΠΑ θα αλλάξουν στάση έναντι της Τουρκίας
Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις πέρασαν από χίλια κύματα το τελευταίο διάστημα.
Σε γενικές γραμμές πάντως η Τουρκία και ο πρόεδρος Erdogan ωφελήθηκαν από τον πρόεδρο Trump γράφει η Deutche Welle.
Θα ξαναμοιραστεί η τράπουλα από τον Biden;
Η ήττα του Trump στις εκλογές και η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημείο καμπής για την πολιτική των ΗΠΑ.
Και στην εξωτερική πολιτική η εκλογή του Biden στο τιμόνι της μεγαλύτερης υπερδύναμης του πλανήτη αναμένεται να αλλάξει πολλά.
Ιδίως οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ενδέχεται να μεταβληθούν μέσα στους επόμενους μήνες.
Η ξαφνική παραίτηση του τούρκου υπ. Οικονομικών Albayrak θεωρείται πρώτη ένδειξη για τη στροφή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Erdogan δεν κατάφερε επί χρόνια να αντιτάξει κάτι στην καταστροφική πορεία της τουρκικής οικονομίας και την κατάρρευση της λίρας.
Ο Erdogan ωστόσο ωφελούνταν από τις καλές σχέσεις του Albayrak με το Λευκό Οίκο και ιδίως με το γαμπρό του Trump
Μετά την επικράτηση Biden στις εκλογές οι υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών δεν ήταν πια χρήσιμες στο τούρκο πρόεδρο.
Προφανώς γι αυτό αναγκάστηκε να αποχωρήσει, συμπεραίνουν ειδικοί, ακόμα κι ο ίδιος ο Albayrak επικαλέστηκε λόγους υγείας.

Παρέμβαση Trump σε έρευνες κατά της τουρκικής Halkbank

Μέχρι και πριν τις αμερικανικές εκλογές ο δίαυλος επικοινωνίας με τον Trump είχε για τον πρόεδρο Erodgan εξαιρετική σημασία διότι διασφάλιζε ότι δεν θα επιβληθούν στην Τουρκία κυρώσεις και δεν θα διεξαχθούν έρευνες σε βάρος της.
Έρευνα των New York Times τον Οκτώβριο έδειξε ότι ο τούρκος πρόεδρος επανειλημμένα άσκησε επιρροή στην αμερικανική κυβέρνηση. Διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων με τη βοήθεια του αμερικανού προέδρου την αναστολή ερευνών της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης σε βάρος της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank.
Oι έρευνες αφορούν υποψίες για παράκαμψη αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης από την Halkbank, η οποία διοχέτευσε χρυσό και μετρητά στο Ιράν.
Το ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση αυτή είναι ότι στο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκονται άτομα από το στενό περιβάλλον του προέδρου Erdogan, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομίας 

Άλλο Trump και άλλο Biden

Ο πρώην υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας και πρέσβης Yaşar Yakış θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν από τον  Biden ανεπίσημες συμφωνίες σε προεδρικό επίπεδο, όπως συνηθίζεται πριν από αμερικανικές εκλογές:
«Όλοι γνωρίζουν πια ότι όντως ο Trump παρενέβη μετά από παράκληση Erdogan στο έργο της αμερικανικής δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος Biden δεν θα επιτρέψει ωστόσο τέτοιου είδους παρεμβάσεις και η εισαγγελία θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της».
Στο πρόσφατo παρελθόν η Άγκυρα προκάλεσε πολλές φορές τις ΗΠΑ. Παρά τις απειλές ωστόσο ο Trump δεν προχώρησε ποτέ σε πράξεις.
Ο αμερικανός πρόεδρος είχε, για παράδειγμα, απειλήσει ότι θα «καταστρέψει οικονομικά» την Τουρκία σε περίπτωση που εισβάλλει στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα ωστόσο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της κουρδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης YPG, στενό σύμμαχο των Αμερικανών.
Η τουρκική διπλωματία ωστόσο απέτρεψε τα χειρότερα.
Σε συνάντηση, μέσα Οκτωβρίου 2020, στην Άγκυρα μεταξύ του προέδρου Erdogan και του αμερικανού αντιπροέδρου Pence συμφωνήθηκε μια πενθήμερη εκεχειρία στη βόρεια Συρία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας από την οποία θα αποσύρονταν οι δυνάμεις της YPG.
Ως αντάλλαγμα οι ΗΠΑ δεν επέβαλλαν κυρώσεις στη Τουρκία.

Το Κογκρέσο επιθυμεί κυρώσεις

Μερικούς μήνες νωρίτερα η Άγκυρα προκαλούσε και πάλι την Ουάσιγκτον, αλλά και τη νατοϊκή συμμαχία αγοράζοντας από τη Ρωσία αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 αντί των αμερικανικών Πάτριοτ.
Και αυτή η κίνηση του Erdogan έμεινε στην ουσία χωρίς σημαντικές επιπτώσεις ή κυρώσεις.
Ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι επί προεδρίας Biden οι ΗΠΑ θα αλλάξουν στάση έναντι της Τουρκίας.
Η πολιτικός επιστήμονας Oney πιστεύει ότι «ο Biden θα ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα και θα αποφύγει τις πολλές προσωπικές επαφές με τον τούρκο πρόεδρο».
Σε αντίθεση με τον προέδρο Trump το αμερικανικό Κογκρέσο τάχθηκε σαφώς υπέρ της επιβολής κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία.
Οι κυρώσεις αυτές, που εισήγαγε ο πρόεδρος Trump το 2017, έχουν ήδη επιβληθεί σε χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία.
Ο πρώην υπ. Εξωτερικών εμφανίζεται βέβαιος ότι «ο πρόεδρος Biden θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας».
Το γεγονός ότι όχι μόνο το Κογκρέσο, αλλά και ο ίδιος ο Biden τηρεί επικριτική στάση έναντι της Τουρκίας φάνηκε σε συνέντευξή του το περασμένο Δεκέμβριο (2019) στην εκπομπή The Weekly, στην οποία ο τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών χαρακτήρισε τον τούρκο πρόεδρου «αυταρχικό», καλώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση στην Τουρκία να «νικήσει τον Erdogan».
Από την πλευρά του πάντως ο τούρκος πρόεδρος συνεχάρη τον Biden για την εκλογή του, ευχαρίστησε ωστόσο ταυτόχρονα τον απερχόμενο πρόεδρο Trump, ο οποίος, όπως τόνισε στο μήνυμά του «με τις αποφάσεις του προήγαγε τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης