Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασία: Άλμα στις αγορές μετά την ιστορική εμπορική συμφωνία - Ο Nikkei 225 στο +2%, στο +1,1% ο Shanghai Composite

Ασία: Άλμα στις αγορές μετά την ιστορική εμπορική συμφωνία - Ο Nikkei 225 στο +2%, στο +1,1% ο Shanghai Composite
Οι 15 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία εμπορίου δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο
Κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαπραγματεύονται οι αγορές της Ασίας, μετά την υπογραφή της μεγάλης εμπορικής συμφωνίας την οποία υπέγραψαν 15 χώρες της περιοχής.
Ο Asia Dow ενισχυόταν 1,76% στις 3.610 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 2% στις 25.906 μονάδες, σε υψηλό 29ετίας, καθώς η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας, η οποία επέστρεψε στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, τόνωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 1,68%, στις 1.731,81 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε κέρδη 0,6% στις 26.308 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχυόταν 1,1% στις 3.346 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε άνοδο 0,45% στις 43.637 μονάδες.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται 2,4% στα 41,10 δολ. το βαρέλι και το πετρέλαιο τύπου brent να διαπραγματεύεται στα 43,69 δολ. το βαρέλι, με άνοδο 2,13%.

Ιαπωνία: Ανάκαμψη +5% στο γ' τρίμηνο 2020 - Έξοδος από τη βαθύτερη ύφεση μεταπολεμικά

Mε ρυθμό 5% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ της Ιαπωνίας στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο, ή κατά 21,4% αν η ανάπτυξη προσαρμοστεί σε ετήσια βάση, έπειτα από τρία συναπτά τρίμηνα ύφεσης, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Η συρρίκνωση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είχε αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2019 (–1,8%), εξαιτίας της αύξησης του ιαπωνικού φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).
Συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο (–0,6%), πριν από την ιστορική κατάρρευση της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς (–8,2%, το ποσοστό αναθεωρήθηκε επί τα χείρω σήμερα, ως εδώ γινόταν λόγος για –7,9%).
Η Ιαπωνία κατέγραψε φέτος την πρώτη της ύφεση μετά το 2015.
Σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg οικονομολόγοι προέβλεπαν στην πλειοψηφία τους ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας, πάντως με λίγο βραδύτερο ρυθμό (+4,4%).
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ αποδόθηκε πάνω απ’ όλα στην κατανάλωση των νοικοκυριών (+4,7%), που είχε κάνει βουτιά το δεύτερο τρίμηνο, εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξαν οι αρχές τον Απρίλιο και τον Μάιο για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.
Οι εξαγωγές επίσης ανέκαμψαν θεαματικά (+7%) καθώς οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί σε άλλες χώρες χαλάρωσαν ή άρθηκαν. Ωστόσο οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώθηκαν (–3,4%), κάτι ανησυχητικό για πολλούς αναλυτές και διαμορφωτές πολιτικής.
Η ανάπτυξη εκφράζονται φόβοι πως θα επιβραδυνθεί το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η επάνοδος της δραστηριότητας στα επίπεδα προ πανδημίας ενδέχεται να απαιτήσει τρία χρόνια, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Τι προβλέπει η ιστορική εμπορική συμφωνία

Οι 15 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία εμπορίου δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο.
Η Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση -ή αλλιώς  RCEP υπεγράφη το Σάββατο 14/11 μεταξύ της Κίνας, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και των χωρών της Ένωσης Νοτιοανατολικής Ασίας, δηλαδή οι Σιγκαπούρη, Μπρούνεϊ, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Βιετνάμ, Λάος, Μιανμάρ, Καμπότζη.
Από τη νέα εμπορική συμφωνία μένουν εκτός οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο αναμένεται να πλήξει τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες προοπτικές της ζώνης της νοτιοανατολικής Ασίας.
Η απουσία δε, των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα ωφελήσει την Κίνα, η οποία θα μειώσει την εξάρτησή της απο την αμερικανική τεχνολογία και τις αμερικανικές αγορές.
Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχουσες χώρες κατέχουν το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης και διαθέτουν περισσότερους από 2,2 δισεκατομμύρια καταναλωτές.
Στόχος της RCEP είναι η μείωση ή ακόμη και ο μηδενισμός των εμπορικών δασμών, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης