Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οδηγούμαστε σε μεγάλη πολιτική σύγκρουση ενόψει Πολυτεχνείου – Πως ο Χρυσοχοίδης «δέσμευσε» τον Μητσοτάκη και ένωσε την Αριστερά

Οδηγούμαστε σε μεγάλη πολιτική σύγκρουση ενόψει Πολυτεχνείου – Πως ο Χρυσοχοίδης «δέσμευσε» τον Μητσοτάκη και ένωσε την Αριστερά
Ο Χρυσοχοίδης ένωσε την Αριστερά
Επί ξηρού ακμής βρίσκεται από τις 15 Νοεμβρίου 2020 η κυβέρνηση μετά την νέα πόλωση που έχει συμβεί για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων για το διάστημα των 4ημερών 15 με 18 Νοεβρίου. 
Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που βγήκε εχθές 15/11, δημιουργεί τη νομιμοποιητική βάση για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες όπως φαίνεται θα συνεχιστούν παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου.
Η χειρότερη εξέλιξη, ωστόσο, είναι ότι η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις έφερε κοντά πολιτικά κόμματα τα οποία έχουν μηδενικές σχέσεις μεταξύ τους, όπως είναι το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ25.

Ο Χρυσοχοίδης ένωσε την Αριστερά

«Ουσιαστικά η κυβέρνηση για πρώτη φορά ενώνει την Αριστερά στην χώρα» λένε παρατηρητές κατατάσσοντας αυτή τη επιλογή ως ένα από τα «περίεργα» στατιστικά της υπουργικής απόφασης.
Κουτσούμπας, Βαρουφάκης και Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να συντάξουν το κοινό κείμενο ενώ αναμένεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας να επικοινωνήσει εκ νέου με τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης των συναθροίσεων.
Όπως φαίνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην αρχή είχε κρατήσει χαμηλούς τόνους, μπαίνει πλέον στο «παιχνίδι» δυναμικά καθώς βλέπει ότι η κατάσταση που δημιουργείται μπορεί να τον ωφελήσει πολιτικά.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση παρακολουθούν να οργανώνεται ένα μαζικό κύμα υπέρ της πορείας το οποίο, εκτός από τα γνωστές αριστερές ιδεοληψίες, τροφοδοτείται από τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση με το ολικό lockdown.
Φοβούνται, λοιπόν, ότι ο εορτασμός του Πολυτεχνείου είναι ένα απλό πρόσχημα και οι πολιτικές δυνάμεις που αντιδρούν απλά θέλουν να καρπωθούν την αντίδραση του κόσμου για τα ασφικτά περιοριστικά μέτρα εγκλεισμού στο σπίτι.

Το αδιέξοδο

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι οδηγήθηκε σε ένα πλαίσιο επιλογών που καταλήγουν σε αδιέξοδο καθώς θα είναι πολύ δύσκολο ανήμερα του Πολυτεχνείου να επιβάλει την τάξη όταν 3 κοινοβουλευτικά κόμματα θα είναι στους δρόμους.
Μπορεί η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να «αναχαιτίστηκε» από τις δηλώσεις των Συνταγματολόγων Αλιβιζάτου και Μανιτάκη (γνωστών σημιτικών – ορίστε η συμβολή Σημίτη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη), ωστόσο ο κίνδυνος να υπάρξει πλέον μεγάλη πολιτική σύγκρουση με το πρόσχημα επεισοδίων στο Πολυτεχνείο είναι ορατός και με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Γι’ αυτό, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συζητήσεις που είχε με το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζε ότι θα επανεκτιμηθεί η απόφαση για τις συναθροίσεις σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα 16/11 με σκοπό να αξιολογηθεί όλο το πλαίσιο.
Ουσιαστικά, αφήνει ένα παράθυρο ώστε να μην έλθει η κυβέρνηση σε σύγκρουση με τα τρία κόμματα διότι κάτι τέτοιο θα έβαινε κατά της ίδιας της κυβέρνησης.
Ωστόσο, μέσα στην κυβέρνηση είναι πολλές οι φωνές που λένε ότι το αυστηρό ύφος και οι αποφάσεις Χρυσοχοίδη «δέσμευσαν» τον Πρωθυπουργό σε μία μονόπλευρη λύση ο οποίος ενδεχομένως να μην ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με τα αριστερά κόμματα για το θέμα του Πολυτεχνείου.
Πάντως, μετά τις παλινωδίες της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στο θέμα του κλεισίματος των δημοτικών σχολείων και χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα με το πως τα παιδιά θα παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά μαθήματά τους (δεν έχουν εξοπλιστεί όλα με laptop), το επόμενο διήμερο η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει άλλη μία μάχη  με την πλάτη στον τοίχο για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης