Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Paulson από τα παρασκήνια σχεδιάζει να επανέλθει στην τράπεζα Πειραιώς – Πως ΤΧΣ και Δημόσιο μπορούν να τον μπλοκάρουν

Ο Paulson από τα παρασκήνια σχεδιάζει να επανέλθει στην τράπεζα Πειραιώς – Πως ΤΧΣ και Δημόσιο μπορούν να τον μπλοκάρουν
Πως το δημόσιο και το ΤΧΣ θα μπλοκάρουν τα σχέδια του Paulson;
Εδώ και 3 μήνες παρασκηνιακώς ο Paulson ο μέτοχος του 6,64% της Τράπεζας Πειραιώς επιχειρούσε, προφανώς σε γνώση της τράπεζας, να εκπονήσει ένα σχέδιο με βάση το οποίο το ΤΧΣ δηλαδή το ελληνικό δημόσιο δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος θα έχαναν και με 800 εκατ εκ των οποίων ο ίδιος θα επένδυε μόλις 200-250 εκατ θα έπαιρναν έναντι πινακίου φακής κοινώς με ελάχιστα κεφάλαια την τράπεζα.
Το σχέδιο αυτό… απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και κατ΄ επέκταση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 26,4%.
Όλα ξεκίνησαν με το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο των 2,040 δισεκ. που επένδυσε το ΤΧΣ στην τράπεζα Πειραιώς το 2015 και κάθε χρόνο πρέπει να πληρώνεται τόκος 165 εκατ.
Έπρεπε να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό καθώς το 2022 έληγε και έπρεπε να πληρωθεί ενώ υφίστατο και θέμα καταβολής των τόκων σε μετρητά όπου ο SSM είχε αντιρρήσεις εύλογες λόγω κεφαλαιακής πίεσης στην τράπεζα Πειραιώς.
Όλα αυτά ξεπεράστηκαν καθώς ο SSM ο Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών της ΕΚΤ δεν ενέκρινε την καταβολή των τόκων σε μετρητά, οπότε το Cocos θα μετατραπεί σε μετοχές 340 εκατ με τιμή μετατροπής των ομολογιών τα 6 ευρώ.
Με την μετατροπή δεν επενδύονται νέα κεφάλαια στην τράπεζα Πειραιώς αλλά η μετατροπή από ομόλογο σε μετοχές καθιστά πιο ποιοτικά τα κεφάλαια ενώ ο κίνδυνος του dilution ενεργοποιείται και ταυτόχρονα εξαλείφεται.
Η Πειραιώς θα διαθέτει 7,5 δισεκ. κεφάλαια μαζί με το Cocos που θα έχει μετατραπεί σε μετοχές.
Το ΤΧΣ που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο από 26,4% θα βρεθεί στο 61,3% και εύλογα οι ιδιώτες μέτοχοι θα υποχωρήσουν ο μεν Paulson από 6,64% στο 3,5% και ο Mistakidis από 5,14% στο 2,5% περίπου.
Έτσι λοιπόν με την μετατροπή η αραίωση των ιδιωτών μετόχων είναι γεγονός αλλά δεν υπάρχει άλλος κίνδυνος… πέραν από μια αύξηση κεφαλαίου.

Ο Paulson των παρασκηνίων

Ο Paulson με ποσοστό σήμερα 6,64% και προσεχώς 3,5% χρησιμοποίησε το lobby στον SSM ειδικά τις επαφές με την Nouy την επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού στο παρελθόν και τον Rolf Klug ο οποίος έδειξε μεγάλη εμπάθεια προς τα παλαιά τραπεζικά στελέχη και κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στην Πειραιώς, να ελέγχει την κατάσταση ο μέτοχος του 6,64%.
Οι καιροί άλλαξαν αλλά οι συνήθειες που παρασκηνίου του Paulson δεν άλλαξαν.
Σε άλλες εποχές, η κίνηση του Paulson να αποκτήσει τον έλεγχο της Πειραιώς με 200-250 εκατ σε σύνολο αύξησης 800 εκατ θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος.
Σε άλλες εποχές όμως θα είχαν εκπαραθυρώσει τον Paulson και όσους σκέφθηκαν να πλήξουν το δημόσιο συμφέρον.
Δεν βρισκόμαστε όμως σε αυτές τις εποχές…

Ύποπτο ότι όλοι συμφώνησαν με την μετατροπή του Cocos σε μετοχές

Για να μπορέσει να υλοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός του Paulson έπρεπε να συμβούν… αυτά που συμβαίνουν σήμερα.
Το Cocos των 2,040 δισεκ. να μετατραπεί σε μετοχές ώστε ένα μεγάλο πρόβλημα να αντιμετωπιστεί και ξεπεραστεί, ώστε σε επόμενη φάση ο Paulson και οι συν αυτώ… να μπορέσουν να δράσουν.
Ο Paulson ήξερε για την μετατροπή του Cocos, ήξερε ότι ο SSM δεν θα επιτρέψει την καταβολή των τόκων των 165 εκατ με μετρητά (το Cocos των 2,040 δισεκ. φέρει επιτόκιο 8% δηλαδή 165 εκατ τόκοι ετησίως) και ήξερε την κατάληξη όλων αυτών των παρεμβάσεων.
Μέχρι τώρα οι εξελίξεις… είναι εντός των προβλεπόμενων σεναρίων του Paulson, δεν εμπεριείχαν καμία έκπληξη ή εξέλιξη μη συμβατή με τους σχεδιασμούς.

Που το πάει ο Paulson;

Τι θα ήθελε ο Paulson;
Να μην αλλάξει το διοικητικό συμβούλιο, να διατηρηθεί το υφιστάμενο ώστε στην επόμενη φάση να επαναφέρει την πρόταση του για την αύξηση κεφαλαίου που είναι επιβεβλημένη στην Πειραιώς άπαξ και διαθέτει 23,3 δισεκ. προβληματικά δάνεια, θα προστεθούν και 3-4 δισεκ. νέα NPEs ενώ πέραν από την τιτλοποίηση Vega 5 δισεκ. σχεδιάζεται και τιτλοποίηση 13-14 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων.
Και επίσης γρήγορα να περάσει η Πειραιώς στον ιδιωτικό τομέα.
Όλα αυτά αποτελούν μέρος του σχεδιασμού του Paulson…

Πως το δημόσιο και το ΤΧΣ θα μπλοκάρουν τα σχέδια του Paulson;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρουσία του Paulson έβλαψε τα συμφέροντα, την στρατηγική και την πορεία της τράπεζας Πειραιώς.
Συνεχίζει να είναι επενδυτής του παρασκηνίου με συνταγές lobby και παρασκηνιακών – εξωθεσμικών παρεμβάσεων.
Επιχείρησε να υφαρπάξει την Πειραιώς εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και μάλιστα μια περίοδο δύσκολη για την οικονομία και την κοινωνία με τον κορωνοιό, κρυφά και τσάμπα ήταν το σχέδιο του.
Το δημόσιο και το ΤΧΣ μπορούν να μπλοκάρουν τα σχέδια του Paulson
1)Αλλάζοντας μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς μια απόφαση που έχει ήδη ληφθεί και θα ενεργοποιηθεί μετά την μετατροπή των Cocos σε μετοχές περί τα μέσα Φεβρουαρίου του 2021.
2)Το ΤΧΣ να συμμετάσχει στην μελλοντική αύξηση κεφαλαίου εξέλιξη που δεν θα αλλάξει τις μετοχικές ισορροπίες.
Η κυβέρνηση φέρνει νέο νόμο για το ΤΧΣ που θα επιτρέπει στο Ταμείο να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου.  
Ο Paulson δεν θα θελήσει να πάρει ρίσκα όσο συμμετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
3)Το bankingnews έχει αναλύσει πως θα γίνει η μεγάλη εξυγίανση της Πειραιώς υπό μια αίρεση όμως ποιο θα είναι το ύψος των νέων προβληματικών δανείων.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Η Πειραιώς διαθέτει 23 δισεκ. NPEs και 7,5 δισεκ. κεφάλαια
Ας υποθέσουμε ότι τα 5 δισεκ. NPEs θα αφαιρεθούν από την τιτλοποίηση Vega την οποία θα πάρει και αυτή η Intrum, όπως και τα 2 δισεκ. NPEs της τιτλοποίησης Phoenix που επίσης κατέληξε στην Intrum.
Θα απομείνει με 16 δισεκ. NPEs και το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό θα έχει μειωθεί από 42,5 δισεκ. σε 38 δισεκ.
Ας υποθέσουμε ότι τα νέα NPEs θα είναι 3 με 4 δισεκ. από τα moratorium τα οποία σημειωτέον δεν έχουν προβλέψεις.
Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 δισεκ. νέου NPEs θα πρέπει να διενεργούνται 300 εκατ τουλάχιστον προβλέψεις που σημαίνει 900 εκατ με 1,2 δισεκ. νέες προβλέψεις.
Για να μπορέσει η Πειραιώς να φθάσει στο NPEs ratio 5%, τα προβληματικά ανοίγματα να αντιστοιχούν στο 5% των συνολικών δανείων θα πρέπει να μειωθούν τα NPEs συνολικά 15 δισεκ.
Με βάση τo μοντέλο Alpha bank θα απαιτηθούν 2,6 με 2,8 δισεκ. κεφάλαια να δαπανηθούν από την Πειραιώς ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τιτλοποίηση 13 ή 14 ή 15 δισεκ. ευρώ NPEs.
Τα κεφάλαια από 7,5 δισεκ. θα έχουν μειωθεί στα 6,2 δισεκ. λόγω της τιτλοποίησης Vega και με την μεγάλη τιτλοποίηση θα υποχωρήσουν τα κεφάλαια στα 3,6 δισεκ. – σε άλλη ανάλυση μας τα είχαμε προσδιορίσει στα 4 δισεκ. χονδρικά –.
Η Πειραιώς θα χρειαστεί τουλάχιστον 2 δισεκ. κεφαλαιακή ενίσχυση και όχι 800 εκατ αύξηση κεφαλαίου και άλλα 800 εκατ με εκδόσεις ομολόγων του σχεδίου Paulson.
Και τα 2 δισεκ. πρέπει να είναι με αύξηση κεφαλαίου και ο Paulson ας συμμετάσχει με 3,5% αλλά θα πρέπει να συμμετάσχει και το ΤΧΣ.
Σε επόμενη φάση το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με placement με διάθεση μετοχών ας πουλήσει τις μετοχές σε κάποιο στρατηγικό επενδυτή που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι hedge fund.
Εάν ο Paulson θέλει να συμμετάσχει έχει την δυνατότητα να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια αλλά υποψιαζόμαστε ότι ο στόχος του δεν ήταν να υφαρπάξει την Πειραιώς με πολλά αλλά με λίγα.

Το χρονοδιάγραμμα

Όσοι υποθέτουν ότι θα υπάρξουν γρήγορες εξελίξεις στην Πειραιώς είναι αδύνατο αυτό να συμβεί πριν τα stress tests.
Δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση πριν τα stress tests μόνο εάν ξέρει η τράπεζα ότι χρειάζεται κεφάλαια για να περάσει τα stress tests.
Σε αυτή την περίπτωση αύξηση που θα συνδεθεί με τον ένα ή άλλο τρόπο με τα stress tests θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην μετοχή.
Οι εξελίξεις στην Πειραιώς θα είναι σταδιακές, όχι βίαιες, θα έχουν ορίζοντα βάθος χρόνου.
Συν τοις άλλοις θα θέλει και το ελληνικό δημόσιο να χρησιμοποιήσει την τράπεζα για την οικονομική της πολιτική και ας λέγεται ότι δεν θα πρέπει το δημόσιο να εμπλέκεται στις τράπεζες.
Η μεταβατική περίοδος δεν θα πάρει απλά μήνες, θα πάρει περισσότερο χρόνο όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης