Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική συμφωνία εμπορίου υπέγραψαν 15 χώρες της Ασίας - Ηγέτης η Κίνα εκτός οι ΗΠΑ

Ιστορική συμφωνία εμπορίου υπέγραψαν 15 χώρες της Ασίας - Ηγέτης η Κίνα εκτός οι ΗΠΑ
Στόχος της συμφωνίας η μείωση ακόμη και ο μηδενισμός των δασμών μεταξύ των 15 χωρών γεγονός που ευνοεί την Κίνα
Οι 15 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία εμπορίου δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο.
Η Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση -ή αλλιώς  RCEP υπεγράφη το Σάββατο 14/11 μεταξύ της Κίνας, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και των χωρών της Ένωσης Νοτιοανατολικής Ασίας, δηλαδή οι Σιγκαπούρη, Μπρούνεϊ, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Βιετνάμ, Λάος, Μιανμάρ, Καμπότζη.
Από τη νέα εμπορική συμφωνία μένουν εκτός οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο αναμένεται να πλήξει τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες προοπτικές της ζώνης της νοτιοανατολικής Ασίας.
Η απουσία δε, των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα ωφελήσει την Κίνα, η οποία θα μειώσει την εξάρτησή της απο την αμερικανική τεχνολογία και τις αμερικανικές αγορές.
Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχουσες χώρες κατέχουν το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης και διαθέτουν περισσότερους από 2,2 δισεκατομμύρια καταναλωτές.
Στόχος της RCEP είναι η μείωση ή ακόμη και ο μηδενισμός των εμπορικών δασμών, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης