Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Pompeo επιχειρεί να ναρκοθετήσει τη θέση Biden στην ανατολική Μεσόγειο - Τι σηματοδοτεί το ταξίδι σε 7 χώρες, ο ρόλος Erdogan

tags :
O Pompeo επιχειρεί να ναρκοθετήσει τη θέση Biden στην ανατολική Μεσόγειο - Τι σηματοδοτεί το ταξίδι σε 7 χώρες, ο ρόλος Erdogan
"Ο Erdogan ετοιμάζεται για μια επίθεση γοητείας απέναντι στον  Biden", δηλώνουν οι αναλυτές
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Michael Pompeo, άρχισε τα ξημερώματα σήμερα, 14 Νοεμβρίου 2020, μια περιοδεία σε επτά χώρες.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η κίνηση αυτή θα θέσει τους ομολόγους του σε μια δυσάρεστη θέση, καθώς θα πιέσει για συνεργασία στις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής της διοίκησης Trump που είναι πιθανό να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, εάν ο Joe Biden αναλάβει τα καθήκοντά του.
Το 10ήμερο ταξίδι στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή γίνεται ακόμη πιο δύσκολο με την άρνηση του Pompeo, όπως ο Πρόεδρος Donald Trump, να αναγνωρίσει τη νίκη του Biden στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Ο Pompeo μίλησε ακόμη για την προετοιμασία για μια δεύτερη θητεία Trump όταν η τρέχουσα θητεία του προέδρου λήξει το μεσημέρι στις 20 Ιανουαρίου 2021.
Το ταξίδι του Pompeo περιλαμβάνει σταθμούς στη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.
Σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι με τους οποίους θα συναντηθεί ο Pompeo - συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron, του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βenjamin Νetanyahu και του Σαουδάραβα Πρίγκιπα Mohammed Bin Salman - έχουν συγχαρεί τον Biden για τη νίκη του και δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν με την κυβέρνησή του, κάτι που η ομάδα του Trump έχει αρνηθεί να το κάνει.

Η πυρηνική συμφωνία του Biden με το Ιράν δεν θα είναι εύκολη ή γρήγορη

Ένα μεγάλο μέρος του ταξιδιού του Pompeo φαίνεται να στοχεύει στην εφαρμογή πολιτικών που θα είναι δύσκολο να τις αναιρέσει ο Biden.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το Ιράν, όπου η κυβέρνηση Trump επέβαλε έναν ιστό κυρώσεων που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και να την τιμωρήσουν για δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες.
Ενώ αυτές οι προσπάθειες έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν και έβλαψαν την οικονομία του, δεν αποσυνέδεσε την κυβέρνηση του Προέδρου Ruhani ή δεν την ανάγκασε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ένας σχετικός στόχος θα είναι να καταστήσει πιο δύσκολο για τον Biden να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015, γνωστό ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο εγκατέλειψε ο Trump το 2018.
Το ταξίδι μπορεί επίσης να εξυπηρετήσει έναν πιο μακροπρόθεσμο σκοπό για τον Pompeo, ο οποίος δεν είναι μυστικό ότι έχει περαιτέρω πολιτικές φιλοδοξίες και μπορεί να επιδιώξει να θέσει υποψηφιότητα ως πρόεδρος το 2024.
Η στάση του στο Ισραήλ θα περιλαμβάνει επισκέψεις στα υψίπεδα του Γκολάν και τους ισραηλινούς οικισμούς στη δυτική όχθη, κάτι που κανένας προηγούμενος Αμερικανός Αξιωμάτουχος δεν έκανε επειδή φοβόταν τους Παλαιστίνιους.

Οι σύμμαχοι προετοιμάζονται καθώς ο Biden αλλάζει προτεραιότητες

Ο Pompeo, όπως και ο Trump, έχει θέσει το Ισραήλ κεντρικό θέμα της θητείας του.
Προκάλεσε διαμάχη κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης στάσης του στο Ισραήλ τον Αύγουστο, όταν ηχογράφησε ομιλία προς την Εθνική Συνέλευση των Ρεπουμπλικάνων από μια εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ.
«Δεν υπάρχει πολιτική που μπορεί να εφαρμοστεί μέσα σε 68 μέρες και δεν θα ανατραπεί εύκολα και υποθέτω ότι ο υπουργός Pompeo θέλει μια τελευταία ευκαιρία να κάνει δώσει μελλοντικά μηνύματα στους πιθανούς ψηφοφόρους το 2024 για τα υπέροχα επιτεύγματα του", δήλωσε ο Kori Schake, διευθυντής μελετών εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής στο American Enterprise Institute.
"Θα μιλήσει για το πώς οι Ευρωπαίοι συνέβαλαν περισσότερο στην άμυνα του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της θητείας του Trump και οι σχέσεις δεν ήταν ποτέ καλύτερες με το Ισραήλ", πρόσθεσε.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν καλωσορίσει τη νίκη Biden

Ηγέτες από όλο τον κόσμο συγχαίρουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο Joe Biden και την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Kamala Harris για την εκλογική τους νίκη.
Και ακριβώς όπως ο Pompeo θα επιδιώξει να κάνει τις προτεραιότητές του πιο μόνιμες, οι ξένοι ηγέτες μπορούν να προσπαθήσουν να υποσχθούν παραχωρήσεις που θα ξεπεράσουν τον Trump.
Αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνει τον ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος μπορεί να περιμένει πολύ πιο σκεπτικισμό από μια κυβέρνηση Biden από ό,τι από τον Trump, ο οποίος έκανε το βασίλειο τον πρώτο του εξωτερικό προορισμό ως πρόεδρος το 2017.
Ένας άλλος ηγέτης με άμεσες προτεραιότητες είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Rezep T. Erdogan, ο οποίος αντιμετωπίζει πιθανές κυρώσεις για την αγορά του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 της Ρωσίας και εξακολουθεί να ζητά από τις ΗΠΑ να μην τιμωρήσουν την Halkbank, την τουρκική τράπεζα που καταδικάστηκε καθώς παραβίασε σύστημα κυρώσεων και βοήθησε στην φοροδιαφυγή.
Αλλά ο Pompeo δεν συναντά τον Erdogan ή άλλους Τούρκους ηγέτες κατά την επίσκεψή του, με τους αξιωματούχους του να λένε ότι αυτό οφείλεται επειδή η εστίαση του Pompeo είναι σε θρησκευτικά ζητήματα.
Ωστόσο, η οπτική του Pompeo που επισκέπτεται την Τουρκία, ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, χωρίς να συναντηθεί με κανέναν από τους ηγέτες του, είναι δύσκολο να αγνοηθεί.
Βέβαια, ο Erdogan προσβλέπει ήδη στη διοίκηση του Biden, δήλωσε ο Soner Cagaptay, διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την πολιτική στην Ανατολή.

Ο Pompeo αναστατώνει την Τουρκία για ένα ταξίδι χωρίς επίσκεψη στο Erdogan

"Ο Erdogan ετοιμάζεται για μια επίθεση γοητεία απέναντι στον εκλεγμένο Πρόεδρο Biden", δήλωσε ο Cagaptay.
«Θα γίνει ό,τι θέλει να είναι ο Biden.
Ετοιμάζεται γι' αυτόν τον άξονα".
Ο ίδιος ο Pompeo βέβαια γνωρίζει ότι οι ξένοι ηγέτες ενδέχεται να τον κοιτάζουν ήδη από τον διάδοχό του.
Στο Fox News νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ρωτήθηκε τι σκέφτηκε για όλες τις συγχαρητήριες επιστολές στον Biden.
«Αν απλά λένε "γεια", υποθέτω ότι δεν είναι πολύ τρομερά δύσκολο», δήλωσε ο Pompeo στο Fox.
«Αλλά μην κάνετε λάθος γι' αυτό: Έχουμε έναν πρόεδρο, έναν υπουργό Εξωτερικών, μία ομάδα εθνικής ασφάλειας κάθε φορά", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης