Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημάδια κορύφωσης της πανδημίας στη Γαλλία - Το μοντέλο ήπιου lockdown έδειξε να αποδίδει καλύτερα από τη γενική απαγόρευση

Σημάδια κορύφωσης της πανδημίας στη Γαλλία - Το μοντέλο ήπιου lockdown έδειξε να αποδίδει καλύτερα από τη γενική απαγόρευση
Η ηπιότερη, λιγότερο δρακόντεια προσέγγιση του Macron για περιορισμούς στο σπίτι φαίνεται ότι πιθανώς αρχίζει να αποδίδει
Όταν οι βραβευμένοι με Νόμπελ οικονομολόγοι Esther Duflo και Abhijit Banerjee προέτρεψαν τον γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron τον Σεπτέμβριο του 2020 να επιβάλει ένα σκληρό lockdown τριών εβδομάδων για να σταματήσει η εξάπλωση του Covid-19 εγκαίρως για τα Χριστούγεννα, τα μηνύματά τους αγνοήθηκαν ευγενικά.
Ο υπουργός Υγείας του Macron, Olivier Veran, απέρριψε ένα τέτοιο σχεδιασμό, υποστηρίζοντας την αποφυγή του lockdown.
Έξι εβδομάδες αργότερα, οι οικονομολόγοι φαίνονται προφητικοί.
Το δεύτερο κύμα του Covid ήταν βάναυσο στη Γαλλία, με τους καθημερινούς θανάτους να είναι κατά μέσο όρο περίπου 500 έναντι 70 στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία είναι πάνω από εκεί που βρισκόταν στην κορυφή του πρώτου κύματος και η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν είναι μακριά.
Η Γαλλία μπορεί να μην είναι μόνη σε αυτόν τον αγώνα, αλλά έχει το υψηλότερο συνολικό φορτίο στην Ευρώπη και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία (μη προσαρμοσμένη για τον πληθυσμό).
Στις 30 Οκτωβρίου, η χώρα ξεκίνησε το εθνικό lockdown.
Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι καλών ειδήσεων σχετικά με τη γαλλική απάντηση.
Η ηπιότερη, λιγότερο δρακόντεια προσέγγιση του Macron για περιορισμούς στο σπίτι φαίνεται ότι πιθανώς αρχίζει να αποδίδει.

Όχι όπως στη Σουηδία, αλλά πιο ήπια από πριν

Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η καμπύλη των καθημερινών κρουσμάτων της Γαλλίας κάμπτει προς τα κάτω τις τελευταίες ημέρες, με το σημαντικό ποσοστό αναπαραγωγής του ιού να εκτιμάται τώρα στο 0,93.
Αυτό σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο, κατά μέσο όρο, θα το διαδώσει σε λιγότερα από ένα άτομο.
Ενώ εξακολουθεί να είναι ένα μόνο θετικό στοιχείο και όχι μια πλήρης ακτίνα φωτός, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ρυθμός εισδοχής στα νοσοκομεία επιβραδύνεται, ακόμη και αν δεν έχει ακόμη κορυφωθεί.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα σχολεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα εργοτάξια και ορισμένοι χώροι εργασίας έχουν παραμείνει ανοιχτά αυτή τη φορά.
Αυτά τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια υποστηρίζονται από δεδομένα κινητικότητας από την Google, τα οποία δείχνουν ότι οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά το lockdown.
Η κυκλοφορία σε κλάδους λιανικής και αναψυχής έχει μειωθεί περισσότερο από 50% από τη γραμμή αναφοράς πριν από τον ιό και ο αντίκτυπος στην κίνηση στους σταθμούς διέλευσης δεν είναι πολύ πίσω.
Αυτό είναι καθησυχαστικό λαμβάνοντας υπόψη την κόπωση και την οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε από το πρώτο lockdown.
Η νέα «ήπια» προσέγγιση εξακολουθεί να αναγκάζει τους ανθρώπους να συμπληρώσουν φόρμες για να φύγουν από το σπίτι και να σεβαστούν το όριο ενός χιλιομέτρου όταν είναι έξω για άσκηση, αλλά είναι γενικά πιο εύκολο να το αντέξει κανείς.

Πώς η Γαλλία, η Ισπανία και η Ουαλία έκλεισαν

Μια πιο προσεκτική ματιά στην κινητικότητα στην περιοχή του Παρισιού, όπως παρακολουθείται από το Facebook, είναι ακόμη πιο ενθαρρυντική.
Υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι άρχισαν να περιορίζουν την κίνησή τους όταν μετά τις 9 μ.μ.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας εισήχθη στα μέσα Οκτωβρίου, πολύ πριν ξεκινήσει το δεύτερο lockdown.
Αυτό μπορεί να συμβάλει θετικά στα δεδομένα του ιού.
Ωστόσο, η Γαλλία άργησε να αναλάβει δράση σε σύγκριση με την Ουαλία ή την Καταλονία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε την άρση αυτών των περιορισμών.
Ο πρωθυπουργός Jean Castex είπε πολλά την Πέμπτη, λέγοντας στον Τύπο ότι ενδέχεται να επιτραπεί να ανοίξουν εκ νέου στις μη απαραίτητες επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο.
Για όλα τα αισιόδοξα σήματα, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες.
Τα νοσοκομεία έχουν πλημμυρίσει και καθυστερούν οι εργασίες εκτός Covid.
Η ανεργία αυξήθηκε στο 9% το τρίτο τρίμηνο και οι θέσεις εργασίας δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από το πρώτο lockdown, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
Μόνο περίπου το ένα τρίτο των Γάλλων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Macron μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία.
Αυτό δεν είναι καθησυχαστικό δεδομένου ότι ο πληθυσμός πρέπει να ενθαρρύνεται να τηρεί τα μέτρα κατά του Covid-19.
Όσο περισσότερο συνεχιστεί αυτή η κρίση, τόσο πιο απρόβλεπτη θα είναι η δημόσια αντίδραση.
Υπήρξαν διαμαρτυρίες από καθηγητές και μαθητές που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει αρκετή κοινωνική απόσταση στα σχολεία - όχι μόνο από εκείνους που πιστεύουν ότι οι περιορισμοί είναι πολύ αυστηροί.

Το δεύτερο κύμα δεν έχει ακόμη κορυφωθεί

Έτσι, ενώ οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα «ήπια» lockdown κάνουν τη διαφορά - όπως στη Νέα Υόρκη - ο Macron πρέπει ήδη να σκεφτεί τα επόμενα βήματά του για τη Γαλλία.
Ο Castex έβαλε τους σπόρους για αυτό το απόγευμα της Πέμπτης ενθαρρύνοντας περισσότερες πρωτοβουλίες από το σπίτι και καλύτερη επιβολή των περιορισμών ταξιδιού.
Η κατάσταση δεν φαίνεται να δικαιολογεί την επιστροφή στα κλειστά σχολεία, ούτε υπάρχει όρεξη για lockdown βάσει ηλικίας για τις ηλικίες άνω των 60 ή 70 ετών.
Αλλά είναι σαφώς απαραίτητο να προστατευτούν καλύτερα οι ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, όπου έχουν αναφερθεί 764 θάνατοι σε μία εβδομάδα.
Και να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πότε τελειώνει το lockdown.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης