Τελευταία Νέα
Διεθνή

State Department: O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Pompeo θα συναντηθεί μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη

State Department: O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Pompeo θα συναντηθεί μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη
Δηκτική ανακοίνωση του State Department εν όψει των τουρκικών αντιδράσεων για την άρνηση του Pompeo να συναντηθεί με τον Erdogan
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeο θα συναντηθεί μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Τουρκία, επιβεβαίωσε to State Department Παρασκευή 13 Ιανουαρίου.
«Το πρόγραμμα είναι πολύ σφιχτό και αντιλαμβάνομαι ότι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών, έχουν το δικό τους πρόγραμμα και δεν θα είναι εκεί», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Και πρόσθεσε: «Έχουμε πολλές ευκαιρίες να συζητήσουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας, για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, που συμπεριλαμβάνουν κι αυτά που μας απασχολούν, όπως του S-400 και άλλα θέματα. 
Το κάνουμε αυτό σε τακτική βάση μέσω των διπλωματικών μας επαφών».
«Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και ο Τούρκος ομόλογός του θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν σε μερικές εβδομάδες στην τακτική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. 
Ως εκ τούτου, η σύντομη αυτή επίσκεψη εστιάζεται σε θρησκευτικά θέματα».

Οσον αφορά τις τουρκικές αντιδράσεις το BN είχε γράψει στις 11 Νοεμβρίου:

Kόλαφο για τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan αποτελεί το γεγονός ότι κατά την επικείμενη δεκαήμερη περιοδεία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, σε επτά χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, κατά την οποία θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων και την Κωνσταντινούπολη, όπου όμως δεν θα έχει επαφές με Τούρκους επισήμους.
Η περιοδεία θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 23 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του State Department την Τρίτη 10 Νοεμβρίου
Tο πρόγραμμα της περιοδείας –η οποία ξεκινά από τη Γαλλία– έχει ως δεύτερο σταθμό την Κωνσταντινούπολη, όπου περιλαμβάνει μόνο συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κι όχι επαφές με Τούρκους επίσημους.
«Μετά το Παρίσι, ο Υπουργός Pompeo θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για να συναντηθεί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο Ι, για να συζητήσει θρησκευτικά θέματα στην Τουρκία και την περιοχή και να προωθήσει την ισχυρή στάση μας για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο», αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου K. Braun .
Στη Γεωργία, που είναι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας, πέραν των συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της χώρας, θα έχει συνάντηση με τον προκαθήμενο της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχη Ηλία.
Θα επισκεφθεί επίσης το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Διαρροές Cavusoglu: Εγώ δεν θα τον συναντήσω – Τον αγνοώ

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu σε αντίπραξη της απόφασης του Αμερικάνου ΥΠΕΞ διέρρευσε έχει αποφασίσει εκείνος να μην συναντήσει τον απερχόμενο ομόλογό του Pompeo στην προσεχή επίσκεψη του τελευταίου στη Κωνσταντινούπολη, αναφέρει στην ιστοσελίδα Middle East Eye.
Όπως τονίζεται, στο δημοσίευμα, Τούρκοι αξιωματούχοι για καιρό προσέβλεπαν σε μια επίσκεψη του Pompeo για διμερείς επαφές, ωστόσο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, παρότι έχει βρεθεί αρκετές φορές την ευρύτερη περιοχή, «προσπερνούσε» τη γειτονική χώρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνεργάτες του Pompeo είχαν διαμηνύσει προς την τουρκική πλευρά ότι δεν σκόπευε να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές, αλλά να συναντήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Συνάντηση μόνο στην Άγκυρα

Πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα, αναφέρει πως Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ξεκαθαρίσει ότι ο Cavusoglu δεν θα συναντούσε τον Pompeo, παρά μόνο αν πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα.
Ωστόσο, όπως προσθέτει, «οι Αμερικανοί επιμένουν πως στην ατζέντα του Αμερικανού ΥΠΕΞ δεν υπάρχει χώρος για επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα». «Αντιπρότειναν την Κωνσταντινούπολη, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί», συμπληρώνει η ίδια πηγή.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, σχετικά με τα πεπραγμένα της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης, εκτός από ένα έκτακτο ταξίδι του αντιπροέδρου Pence τον περασμένο χρόνο με αντικείμενο τις συγκρούσεις στη Συρία, ο Pompeo δεν επισκέφθηκε ποτέ την Τουρκία, παρότι βρέθηκε πολλές φορές στην περιοχή.
Όπως αναφέρει, μάλιστα, άλλη πηγή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προτιμούσε πάντα να συναντά τον Cavusoglu στο περιθώριο συνόδων, σε άλλες περιοχές.
Αντίθετα, όπως σημειώνεται, ο ίδιος έχει βρεθεί δύο φορές στην Ελλάδα, ανακοινώνοντας μάλιστα σημαντικά βήματα εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και στρατιωτικές συνεργασίες εν μέσω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κάτι που έχει οδηγήσει, συνεχίζει το ρεπορτάζ, επανειλημμένα Τούρκους αξιωματούχους να υποστηρίξουν δημοσίως ότι ο Pompeo δεν κινείται με βάση το δόγμα της αμεροληψίας στην περιοχή, έναν ρόλο που παραδοσιακά στήριζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις ΗΠΑ.
«Φυσιολογικά, ο Cavusoglu αποφάσισε να τον “αγνοήσει”, ειδικά από τη στιγμή που, έτσι κι αλλιώς, θα αφήσει τα καθήκοντά του σύντομα», αναφέρει η ίδια πηγή.
Το δημοσίευμα παραθέτει και εκτιμήσεις Τούρκων αξιωματούχων, που πιστεύουν ότι οι ευρύτερες κινήσεις του Pompeo σχετικά με την Ελλάδα, αλλά και η προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, εντάσσονται στην προσπάθειά του να κερδίσει την υποστήριξη του λόμπι των Ελλήνων και των ευαγγελιστών στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθώς είναι πιθανό να θέσει υποψηφιότητα για τη Γερουσία στο Κάνσας, στη μετά Trump περίοδο

Hami Aksoy (εκπρόσωπος ΥΠΕΞ): Οι ΗΠΑ να κοιτάξουν πρώτα τον καθρέφτη

Nα σημειωθεί πως σκοπός της επίσκεψής του Pompeo είναι να συζητήσει τα θρησκευτικά ζητήματα στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας τη σθεναρή στάση των ΗΠΑ στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο.
Αυτή η πρόταση ενόχλησε ιδιαίτερα την Άγκυρα και ο εκπροσώπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, απάντησε πως υπάρχουν θρησκευτικές ελευθερίες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ωστόσο, άφησε αιχμές λέγοντας ότι «θα ήταν πιο σωστό για τις ΗΠΑ να κοιτάξουν πρώτα στον καθρέφτη και να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο ρατσισμός, η εχθρότητα έναντι του Ισλάμ και τα εγκλήματα μίσους στη χώρα τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης