Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Θα συμμετάσχουμε στο σχέδιο της ομάδας του G20 για τις αναδιαρθρώσεις χρέους – Να διευρυνθεί ο κατάλογος των κρατών

ΗΠΑ: Θα συμμετάσχουμε στο σχέδιο της ομάδας του G20 για τις αναδιαρθρώσεις χρέους – Να διευρυνθεί ο κατάλογος των κρατών

Οι ΗΠΑ προτείνουν την ένταξη στο νέο πλαίσιο κρατών μεσαίου μεγέθους και νησιωτικών χωρών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοικτές στη διεύρυνση του κοινού πλαισίου για την αντιμετώπιση του χρέους το οποίο συμφωνήθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου από του υπουργούς Οικονομικών της G20 για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου ώστε να συμπεριληφθούν χώρες μεσαίου εισοδήματος και μικρά νησιωτικά κράτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ωστόσο, αυτή η άποψη δεν συμμερίζεται όλα τα μέλη της ομάδας του G20 σε αυτό το στάδιο, δήλωσε ο αξιωματούχος των.
«Είμαστε θετικοί στο να το επεκτείνουμε σε άλλες χώρες», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.
«Είναι ένα πλαίσιο που, κατά την άποψή μας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, καθώς και σε χώρες μεσαίου εισοδήματος ή σε μικρά νησιωτικά κράτη».
Οι χώρες της ομάδας των G20 την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου συμφώνησαν για πρώτη φορά σε ένα κοινό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών, δεδομένου ότι η πανδημία COVID-19 επιδεινώνει τα προβλήματα των φτωχών χωρών που ήδη αντιμετώπιζαν υψηλά επίπεδα χρέους πριν από το ξέσπασμα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι υπουργοί Οικονομικών από πολλές χώρες μεσαίου εισοδήματος υποστήριξαν ότι η πρωτοβουλία για την ελάφρυνση του χρέους της ομάδας των G20 πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει χώρες που δεν είναι επί του παρόντος επιλέξιμες.
Η αμερικανική συναίνεση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ιστορικό επίτευγμα


Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ χαρακτήρισε το κοινό πλαίσιο που συμφωνήθηκε ιστορικό επίτευγμα που έφερε πιστωτές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία σε μία συντονισμένη διαδικασία για την αντιμετώπιση των αναδιαρθρώσεων χρέους, μαζί με τον Όμιλο των Παρισίων που εκπροσωπεί επίσημα του μεγάλους διμερείς πιστωτές.
Ωστόσο, επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρακολουθούν προσεκτικά την εφαρμογή της συμφωνίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κίνα, η οποία έχει αυξήσει απότομα τις πιστώσεις που παρέχει τα τελευταία 20 χρόνια.
Οι εκτιμήσεις του συνολικού δανεισμού από τη Κίνα κυμαίνονται από 350 δισεκατομμύρια δολάρια έως πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τον ίδιο αξωματούχο.
«Σίγουρα θα παρακολουθούμε στενά ακριβώς πώς λειτουργεί στην πράξη το νέο πλαίσιο, και με ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή του από τους Κινέζους», δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Η έλλειψη διαφάνειας στις κινεζικές πιστώσεις επιτρέπει, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παίζουν το σύστημα και να αποφεύγουν την πλήρη συμμετοχή στις αναδιαρθρώσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης