Τελευταία Νέα
Διεθνή

G20: Ετοιμαστείτε για κρίση χρέους μετά την πανδημία, έρχονται αναδιαρθρώσεις χρέους

G20: Ετοιμαστείτε για κρίση χρέους μετά την πανδημία, έρχονται αναδιαρθρώσεις χρέους
Αναμένεται να υιοθετηθεί μία ενιαία διαδικασία για το πότε το χρέος ενός κράτους θα χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο
Σε ένα νέο κοινό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους συμφώνησαν για πρώτη φορά την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των G20, με βάση την πρόβλεψη ότι η κρίση της πανδημίας ενδέχεται να οδηγήσει αρκετές φτωχές χώρες στη ανάγκη για σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους τους.
Σημαντικοί παγκόσμιοι πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, αναμένεται να υιοθετήσουν το κοινό πλαίσιο κανόνων με βάση το οποίο θα καθορίζεται πώς το χρέος που χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο μπορεί να οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση είτε σε μεταχρονολόγηση των ημερομηνιών ωρίμασής του.
Στο πλαίσιο, οι πιστώτριες χώρες θα διαπραγματεύονται από κοινού με μια χώρα οφειλέτη, η οποία θα είναι δυνατόν να διεκδικήσει τους ίδιους όρους μεταχείρισης από τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα (private sector).
Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας G20 υπογράμμισαν σε κοινή δήλωσή τους ότι το νέο πλαίσιο στοχεύει «να διευκολύνει την έγκαιρη και εύρυθμη αντιμετώπιση του χρέους» για τις χώρες που θα καταστούν επιλέξιμες για πάγωμα της αποπληρωμής του χρέους τους.
Το μέτρο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο, αλλά περιλάμβανε μόνο τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης