Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα - ΗΠΑ: Νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων; Τι σηματοδοτεί η νίκη Biden

Κίνα - ΗΠΑ: Νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων; Τι σηματοδοτεί η νίκη Biden
Τόσο το Πεκίνο όσο και η Ουάσινγκτον, περιμένουν μια πολύ "ευγενική, πιο ήπια" προσέγγιση απέναντι στον μεγαλύτερο γεωπολιτικό εχθρό της Αμερικής αναλύει η Zerohedge με την επικράτηση Biden
H Κίνα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν είχαν συγχαρεί τον Biden για την εκλογική του νίκη, επικαλούμενη το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα οριστικά αποτελέσματα. Θα γυρίσουν σελίδα οι δύο υπερδυνάμεις με την επικράτηση Biden και την αποχώρηση του εκρηκτικού Donald Trump;
Σήμερα (13/11) εν τέλει η χώρα του «κόκκινου δράκου» συνεχάρη τον Joe Biden για την εκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, μία εβδομάδα σχεδόν μετά την ανακοίνωση της εκλογικής νίκης του υποψηφίου των Δημοκρατικών.
«Σεβόμαστε την επιλογή του αμερικανικού λαού.
Απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας στον κ. Biden και στην (νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρο) κα. Harris», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Wang Wenbin.
«Την ίδια ώρα, εκτιμούμε ότι τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών θα επιβεβαιωθούν με βάση τον νόμο και τις σχετικές διαδικασίας», τόνισε.

Τι σημαίνει όμως η επικράτηση Biden για τις δύο υπερδυνάμεις;

Το μέλλον της σχέσης ΗΠΑ - Κίνας 

Καθώς ο πλανήτης περιμένει να δει αν ο Biden θα διατηρήσει την επιθετική στάση του Trump απέναντι στην Κίνα, το AP επισημαίνει ότι «μια σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα έχει ευρεία υποστήριξη σε όλο το πολιτικό φάσμα».
Ωστόσο, ο Bidne έχει ήδη βοηθήσει στην εφαρμογή ενός συνόλου πολύ διαφορετικών προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του χρόνου του ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο πλευρό του Obama.
Οι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι ο Biden θα προσπαθήσει να ξαναρχίσει τη συνεργασία με το Πεκίνο για την αλλαγή του κλίματος, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τον κορωνoϊό.
Επιπλέον αναφέρουν πως ο Bidne μπορεί να ακολουθήσει μια πιο παραδοσιακή, προβλέψιμη πολιτική έναντι της Κίνας.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν λίγες μεγάλες αλλαγές λόγω της ευρείας απογοήτευσης με το ιστορικό του Πεκίνου για το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κατηγορίες κατασκοπείας και κλοπής τεχνολογίας.
«Μια σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα έχει ευρεία υποστήριξη σε όλο το πολιτικό φάσμα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Louis Kuijs της Oxford Economics σε αυτήν την εβδομάδα.
«Οι δηλώσεις και το πρόγραμμα πολιτικής του Biden υποδηλώνουν ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να διατηρήσει το αμερικανικό τεχνολογικό προβάδισμα και να προσελκύσει παραγωγική δραστηριότητα».

Εμπορικός πόλεμος και επαναδιαπραγμάτευση 

Μερικοί αναλυτές προτείνουν την αλλαγή στάσης σε αντίθεση με τον Trump ο οποίος απέρριψε τις πολυμερείς συμμαχίες.
Εν  αντιθέσει αναφέρουν ότι ο δημοκρατικός Biden ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στην Κίνα εάν η Ουάσινγκτον σχηματίσει συνασπισμό με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Η Κίνα προσπάθησε να στρατολογήσει τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα και άλλες κυβερνήσεις ως συμμάχους εναντίον της Ουάσιγκτον, αλλά όλοι αρνήθηκαν.
Επικρίνουν την εμπορική τακτική του Trump για τις αιφνιδιαστικές αυξήσεις των δασμών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν επίσης εναντίον συμμάχων, αλλά επαναλαμβάνουν τις καταγγελίες των ΗΠΑ ότι η Κίνα παραβιάζει τις δεσμεύσεις της για ελεύθερο εμπόριο.
Ορισμένοι Κινέζοι εμπειρογνώμονες εμπορίου έχουν προτείνει στο Πεκίνο να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία «Φάση 1» που υπεγράφη τον Ιανουάριο (2020) ως πρώτο βήμα προς τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου.
Ζητεί από την Κίνα να αυξήσει τις αγορές αγαθών των ΗΠΑ με αντάλλαγμα την αναβολή περαιτέρω αυξήσεων των δασμών.
Αλλά αυτό ήρθε πριν ο κορωνοϊός εκτροχιάσει το παγκόσμιο εμπόριο, αφήνοντας την Κίνα πίσω στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της.
Η επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να ταιριάζει περισσότερο σε αυτό το σημείο ως αποτελεσματική τακτική μεταξύ των δύο.
Ο «εκλεγμένος πρόεδρος» θα δείξει την ίδια τόση στάση στο Πεκίνο που έδειξε ο προκάτοχός του;
Είναι αμφίβολο.
Και τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας υποδηλώνουν ότι τόσο το Πεκίνο όσο και η Ουάσινγκτον, περιμένουν μια πολύ "ευγενική, πιο ήπια" προσέγγιση απέναντι στον μεγαλύτερο γεωπολιτικό εχθρό της Αμερικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης