Διεθνή

Ρωσική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Άγκυρα για την συμφωνία ειρήνης στο Nagorno Karabakh

Ρωσική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Άγκυρα για την συμφωνία ειρήνης στο Nagorno Karabakh
Ο Akar επισκέφθηκε την Τετάρτη 10/11 τον υπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν για να χαιρετίσει την απελευθέρωση εδαφών από την αρμενική κατοχή
Ρωσική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Τουρκία για να συζητήσει την ειρηνευτική συμφωνία που επετεύχθη στο Nagorno Karabakh, ανακοίνωσε την Πέμπτη 12/11/2020 ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Akar, σύμφωνα με την Daily Sabah.
"Αύριο (13/11/2020), μια μεγάλη αντιπροσωπεία θα έρθει (στην Τουρκία) από τη Ρωσία", δήλωσε ο Akar στην Επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου.
"Τακτικά και τεχνικά, θα συζητηθεί ποιος θα βρίσκεται πού και ποιος θα κάνει κινήσεις στο Karabakh.
"Το σημείο στο οποίο προσπαθούμε να φτάσουμε είναι μια μόνιμη εκεχειρία, που παρέχει σταθερότητα, ειρήνη και ομαλοποίηση, ανοίγοντας τα σύνορα, διαδίδοντας ευημερία, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν παραβιάζει τα δικαιώματα ενός άλλου", είπε.
Επαναλαμβάνοντας ότι τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται υπό την αρμενική κατοχή για σχεδόν 30 χρόνια, ο Akar πρόσθεσε:
"Σε αυτό το σημείο, είναι πραγματικά παράλογο να προσπαθήσουμε να διδάξουμε στο Αζερμπαϊτζάν για την ανθρωπότητα και την ειρήνη.
Το Αζερμπαϊτζάν δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να υπερασπίζεται το σπίτι του, τη χώρα του.
Ο Akar επισκέφθηκε την Τετάρτη 10/11 τον υπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν  για να χαιρετίσει την απελευθέρωση εδαφών από την αρμενική κατοχή ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεσολάβησης της Ρωσίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.
Παρακολούθησε επίσης μια τελετή που πραγματοποιήθηκε σε σχέση με τις επιτυχίες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικών δυνάμεων κατοχής στο Nagorno Karabakh.
Οι σχέσεις μεταξύ των πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991, αλλά ξέσπασαν νέες συγκρούσεις στις 27 Σεπτεμβρίου 2020.
Στις 10 Νοεμβρίου του ίδου έτους, οι δύο χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία για μια μακροπρόθεσμη και ολοκληρωμένη λύση στη σύγκρουση τριών δεκαετιών.

Η εκεχειρία 

Η συμφωνία κήρυξε πλήρη εκεχειρία και έληξε μάχες και συγκρούσεις που διήρκησαν πάνω από 6 εβδομάδες.
Το Μπακού απελευθέρωσε σχεδόν 300 από τους οικισμούς του, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής πόλης Σούσα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Στην ομιλία του την Τετάρτη 10/11, ο Akar δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν θα διαρκέσει για πάντα ως «δύο κράτη, ένα έθνος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης