Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Έως και -29% η μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών - Σύσταση αγοράς μόνο για Alpha Bank

Goldman Sachs: Έως και -29% η μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών - Σύσταση αγοράς μόνο για Alpha Bank
Οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, τα βασικά έσοδα και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών
Σε σημαντικές μειώσεις των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Goldman Sachs, με τη σύσταση για αγορά (buy) να είναι μόνο για την Alpha Bank.
Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος της Alpha Bank είναι στα 0,95 ευρώ, από 1,34 ευρώ προηγουμένως (-29%), για την Eurobank στα 0,53 ευρώ από 0,63 ευρώ προηγουμένως (-16%), για την Εθνική στα 1,53 ευρώ, από 1,94 ευρώ (-21%) και για την Πειραιώς στα 0,95 ευρώ, από 1,10 ευρώ (-14%).
Η σύσταση για τις άλλες τρεις συστημικές ελληνικές τράπεζες είναι αυτή της ουδετερότητας (neutral).
Image
Ειδικότερα, στη σημερινή (13/11/2020) 11σέλιδη ανάλυση της υπό τον τίτλο "3Q20 preview: Focus on asset quality, core income, outlook", η Goldman Sachs εφιστά την προσοχή στους επενδυτές ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου του 2020.
Όπως αναφέρει η τριμηνιαία ανάκαμψη των βασικών εσόδων και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου (CoR) δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν την έλλειψη συναλλαγών και άλλων κερδών.
Η περίοδος των ανακοινώσεων των ελληνικών τραπεζών ξεκινά με τα αποτελέσματα της Eurobank στις 19 Νοεμβρίου (μετά το κλείσιμο της αγοράς).
Αναμένει ότι το συνολικό βασικό εισόδημα θα βελτιωθεί κατά 1% σε τριμηνιαία βάση, λόγω των προμηθειών (+4%), με τα επιτοκιακά κέρδη (ΝΙΙ) να παραμένουν σταθερά (με υποστήριξη από τον εγγυημένο δανεισμό, το TLTRO 3 και την επανατιμολόγηση καταθέσεων).
Υποθέτοντας χαμηλότερα ποσοστά συναλλαγών και λοιπών εσόδων (-57% σε τριμηνιαία και -51% σε ετήσια βάσικα) και γενικά το σταθερό κόστος (+1% σε τριμηνιαία, -7% σε ετήσια βάση) και εν μέρει με τη βοήθεια των συνεχιζόμενων μέτρων (όπως το VES), η Goldman Sachs προβλέπει πτώση 14% των προ προβλέψεων κερδών (-7% σε ετήσια βάση).
Image

Μείωση των προβλέψεων

Σύμφωνα με την Goldman Sachs οι προβλέψεις είναι επίσης πιθανό να μειωθούν σε τριμηνιαία βάση (176 μ.β. CoR έναντι 184 μ.β. στο β' 3μηνο και 179 μ.β. στο γ' 3μηνο του 2019), μετά τις σχετικές με το COVID-19 προβλέψεις στο πρώτο εξάμηνο, υποθέτοντας περιορισμένη επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων το τρίμηνο, δεδομένων των μέτρων στήριξης.
Ως αντιστάθμισμα, προβλέπεται χαμηλότερο συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα (-32%).
Έτσι, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, τα βασικά έσοδα και τις προοπτικές.
Εκτός από τις τάσεις λειτουργίας του τριμήνου, αναμένουμε ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα μέτρα μείωσης NPE των ελληνικών τραπεζών (συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων), στην απόδοση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένων των χαρτοφυλακίων αναστολής) και στις ενημερώσεις των προοπτικών ή / και της υλοποίησης στρατηγικών σχεδίων.

Αναλυτικά οι προβλέψεις για τις τράπεζες
Image

Τι εκτιμά η Goldman Sachs για την ελληνική οικονομία

Αν και η Goldman Sachs δεν αναλύει τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία, εντούτοις υιθετεί την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ύφεση -9,5% φέτος, με τα χειρότερα να αναμένεται να είναι πίσω μας.
Image
Επίσης, εκτιμά ότι η ανεργία πιθανόν να κορυφώθηκε στα επίπεδα του 20%-21%, ενώ η πραγματική βελτίωση αναμένεται από τα τέλη του 2021.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης