Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η διαμάχη στη Wall Street για τα lockdown - Η JP Morgan είναι κατά, η BofA βλέπει επείγουσα ανάγκη άμεσης εφαρμογής

Η διαμάχη στη Wall Street για τα lockdown - Η JP Morgan είναι κατά, η BofA βλέπει επείγουσα ανάγκη άμεσης εφαρμογής
Η μάχη των… οικονομολόγων για τα μέτρα προστασίας της υγείας του πληθυσμού
Την ώρα που οι ΗΠΑ βιώνουν μια απότομη αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού, με τον μέσο όρο των 7 ημερών να είναι στις 125.000, από τις 34.000 πριν από δύο μήνες, η διαμάχη για την αναγκαιότητα των lockdown φουντώνει.
Μέχρι στιγμής, η πολιτική απάντηση ήταν περιορισμένη και τοπική, ενώ η προοπτική ο Joe Biden να αναλάβει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο αυξάνει τις πιθανότητες ενός καθολικού εθνικού lockdown.  
Κι ενώ οι επιστήμονες που πλαισιώνουν τον Biden είναι υπέρ του καθολικού εθνικού lockdown, στη Wall Street υπάρχουν διαφωνίες.

Η JP Morgan προ ημερών δεν βρήκε σημαντικές διαφορές της καμπύλης μετάδοσης μεταξύ των χωρών με και χωρίς έντονη παρέμβαση.
Μάλιστα, αμφισβήτησε εάν η υπάρχουσα παρέμβαση στη δημόσια υγεία (δηλαδή lockdown/ αυστηρότερη κοινωνική απόσταση) θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ το επόμενο έτος, επομένως οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι «η πολιτική δημόσιας υγείας πρέπει να εξετάσει προσεγγίσεις που να μην προκαλούν οικονομική / ψυχική βλάβη στην κοινωνία.
Και ενώ ακόμη και μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη στο Lancet επιβεβαίωσε εξίσου ότι δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας του lockdown και του αριθμού των θανάτων από κορωνοϊό, σήμερα μια άλλη τράπεζα έχει εισέλθει σε αυτήν την πολιτική διαμάχη: η Bank of America.
Σύμφωνα με την Bank of America οι απαραίτητες οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας για να σταματήσουν η εξάπλωση του covid 19 δεν επαρκούν και πρέπει να εφαρμοστούν καθολικά εθνικά lockdown.
Όπως αναφέρει, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν γίνει μια δημοφιλής πολιτική απάντηση στην πανδημία.
Πολλές πόλεις στην Ευρώπη εφάρμοσαν απαγορεύσεις κυκλοφορίας τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ σε αυτό το σχέδιο έχει μπει και η Πολιτεία της Νέας Υόρκης.
«Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας στοχεύουν στην αποτροπή της πιο ανεύθυνης συμπεριφοράς ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την οικονομική ζημία.
Υπάρχει όμως ο κίνδυνος μεγαλύτερης εξάπλωσης του ιού, πριν από την ώρα της απαγόρευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται ο ιός, πιθανότατα θα απαιτηθούν πολύ αυστηρότεροι περιορισμοί για την κάμψη της καμπύλης.
Αν και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας προκαλούν μικρότερη οικονομική ζημία, δεν είναι πολύ αποτελεσματικές στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού ή στον περιορισμό της οικονομικής ζημίας.
Τα στοιχεία από την Ευρώπη δείχνουν ότι οι απαγόρευση κυκλοφορίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην κίνηση των καταναλωτών τις ώρες πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Ένα άλλο ζήτημα στην Ευρώπη ήταν ότι οι άνθρωποι έχουν συσσωρευτεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς γύρω από την ώρα της απαγόρευσης.
Αν περιμένει κανείς ότι όλα τα προβλήματα της Ευρώπης θα επιλυθούν επειδή οι άνθρωποι φορούν μάσκες, παρόμοιες με αυτές που θέλει ο Joe Biden να δώσει εντολή στις ΗΠΑ, προφανώς και δεν θα γίνει.
Ποια είναι λοιπόν η πρόταση της BofA;
Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συνέστησε η JPMorgan: πλήρη lockdown.
Δεδομένης της ταχύτητας της επιδημίας και της περιορισμένης αποτελεσματικότητας των απαγορεύσεων κυκλοφορίας, η BofA ανησυχεί ότι είναι αναπόφευκτοι αυστηρότεροι περιορισμοί.
Οι ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας μπορεί απλώς να καθυστερούν μέτρα όπως το γενικότερο κλείσιμο κρίσιμων κλάδων.
Βέβαια, μπορεί να υπάρχει κάποιος δισταγμό γι’ αυτά τα μέτρα: πολλές επιχειρήσεις δεν επέζησαν από τον πρώτο γύρο των lockdown την άνοιξη και τα πρόσθετα μέτρα θα μπορούσαν να είναι οικονομικά καταστροφικά.
Μπορεί επίσης να μην είναι πολιτικά δημοφιλή, δεδομένης της αυξανόμενης κοινωνικής κόπωσης.
Ωστόσο, η καθυστερημένη δράση ενδέχεται τελικά να απαιτήσει αυστηρότερα και πιο μακροχρόνια μέτρα.
Το αποτέλεσμα θα είναι ένα χειρότερο αποτέλεσμα οικονομικής και δημόσιας υγείας.
Ανεξάρτητα από το "καταστροφικό" οικονομικό και προσωπικό κόστος, ήρθε η ώρα να πάμε με τόλμη εκεί που ήταν οι ΗΠΑ τον Μάρτιο (και κατέληξε σε ένα πακέτο διάσωσης πολλών τρισεκατομμυρίων από την Fed και το Κογκρέσο) γιατί προφανώς μόλις να κλείσει και να ανοίξει ξανά σε λίγους μήνες, δεν θα υπάρξουν ξανά τα ξέσπασματα όπως εκείνα που βίωσαν οι ΗΠΑ μετά το lockdown τον Μάρτιο, καταλήγει η BofA.

JPMorgan: Λάθος το νέο κύμα lockdowns – Πλήττεται η ψυχική υγεία όχι ο κορωνοιός – Δεν αγοράζουμε τα νέα μέτρα

Σε μια εντυπωσιακή παραδοχή καταλήγει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan τονίζοντας ότι τα νέα lockdowns είναι λάθος, πλήττουν την ψυχική υγεία και όχι τον κορωνοιό, δεν θα αγοράζαμε τα νέα μέτρα αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ενώ τα τελευταία νέα σχετικά με την πρόοδο του εμβολίου από το Pfizer ήταν ευπρόσδεκτα από την αγορά (και ο Διευθύνων Σύμβουλός της πούλησε πάνω από το 60% των μετοχών που κατείχε την ημέρα της ανακοίνωσης) σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα κορωνοιού συνεχίστηκαν.
Σε εβδομαδιαία βάση σημειώθηκε αύξηση κατά 8% στα κρούσματα η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν εκ νέου lockdowns, λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου το 60% του πληθυσμού θα πρέπει να καλυφθεί από εμβόλιο, ότι θα υπάρξει μακροπρόθεσμη πίεση στην καμπύλη μόλυνσης ως προς την νοσοκομειακή ικανότητα κάλυψης των αναγκών θεραπείας.

Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών που επέβαλλαν καραντίνα και αυτών που δεν επέβαλλαν

Σε μια εκπληκτική έκθεση της JPMorgan, η αμερικανική τράπεζα δεν βρίσκει σημαντικές διαφορές αύξησης της καμπύλης μεταξύ χωρών με και χωρίς έντονη παρέμβαση στο πρόβλημα.
Αυτό κάνει την τράπεζα να αμφισβητεί εάν η υπάρχουσα παρέμβαση στη δημόσια υγεία (δηλαδή, νέες καραντίνες / αυστηρότερη κοινωνική απόσταση) θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ το επόμενο έτος και οδηγεί την JPMorgan στο συμπέρασμα ότι η πολιτική δημόσιας υγείας πρέπει να εξετάσει προσεγγίσεις που επιφέρουν πλήγμα στην οικονομική και ψυχική υγεία λόγω της ανάγκης να μειωθεί το πρόβλημα το 2021.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/covid%20infection%20speed.jpg?itok=vu5DEAF0
Οι συγκρίσεις

Για να καταλήξει στο «εντυπωσιακό» συμπέρασμα, η JPMorgan συνέκρινε χώρες χωρίς lockdowns, χώρες που διατήρησαν τις οικονομίες ανοικτές με σε ορισμένα επίπεδα κοινωνικής απόστασης (Βραζιλία, ΗΠΑ, Σουηδία, Ιαπωνία, Κορέα) με χώρες με έντονη παρέμβαση και νέα μέτρα (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία).

Κλίμακα προβλήματος - ταχύτητα μόλυνσης
 
Κλίμακα επιβεβαιωμένων Κρουσμάτων:
Η κλίμακα μόλυνσης είναι μικρότερη για χώρες με αυστηρά μέτρα ελέγχου, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστικό κενό με χώρες χωρίς αυστηρότερους ελέγχους (επιβεβαιώνεται από το συνολικό πληθυσμό: 0,9% έναντι 1,2%).

Ταχύτητα μόλυνσης:
Οι χώρες με αυστηρά μέτρα ελέγχου έχουν μικρότερη περίοδο για να φτάσουν στην κορύφωση (78 ημέρες έναντι 106 ημέρες χωρίς καραντίνα), υπονοώντας ότι αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης ή lockdowns θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο ίδιο περίπου αποτέλεσμα.

Πραγματοποιήθηκαν tests:
Xώρες με αυστηρότερα μέτρα έχουν πραγματοποιήσει μεγαλύτερη κλίμακα tests, στο 37% του συνολικού πληθυσμού έναντι 32% για εκείνες με ορισμένα επίπεδα κοινωνικής απόστασης αλλά χωρίς πλήρη καραντίνα.
Επίσης, στη Βραζιλία και την Ινδία με σχετικά χαλαρά μέτρα κοινωνικής απόστασης για ο κορωνοιός, οι καθημερινές νέες λοιμώξεις έχουν μειωθεί και αυτό οφείλεται ίσως στον φυσικό κύκλο ζωής των μολυσματικών ασθενειών, έτσι ο κορωνοιός θα μπορούσε να έχει παρόμοια διάρκεια ζωής.

Σύγκριση θνησιμότητας:
Σε μια απροσδόκητη ανατροπή, το ποσοστό θνησιμότητας (= θάνατος προς επιβεβαιωμένο θάνατο από κορωνοιό) ήταν υψηλότερο για χώρες με αυστηρότερα μέτρα ελέγχου, στο 2,6% έναντι 2,0% για τις χώρες χωρίς αυστηρά μέτρα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/covid%20moratlity%20jpm.jpg?itok=yqPy_HvF
Θάνατοι ανά εκατομμύριο ανθρώπους:
Οι θάνατοι είναι χαμηλότεροι για χώρες με αυστηρότερα μέτρα ελέγχου 240 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο άτομα έναντι 273 θανάτους ανά εκατομμύριο σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν αυστηρά μέτρα ελέγχου.

Αντισώματα:
Τα μέσα επίπεδα αντισωμάτων είναι παρόμοια και για τις δύο ομάδες χωρών που έχουν ή δεν έχουν αυστηρές καραντίνες.
Κατά μέσο όρο 3,6% των συμμετεχόντων βρέθηκε να έχουν αντισώματα σε χώρες με αυστηρά μέτρα ελέγχου, έναντι 3,0% σε χώρες χωρίς αυστηρές καραντίνες.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/covid%20antibody%20comparison.jpg?itok=Y-mQla0r
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/covid%20cases%20JPM.jpg?itok=Ddqz7Njn

Παραδόξως, τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει

1)μικρότερη περίοδος έως την κορύφωση της λοίμωξης,
2)μικρότερη κλίμακα θανάτου ανά εκατομμύριο και
3) ελαφρώς μεγαλύτερη κλίμακα επιπέδων αντισωμάτων σε χώρες με αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης και καραντίνες. Ωστόσο, η JPMorgan δεν βλέπει μια σημαντική ουσιαστική διαφορά μεταξύ δύο ομάδων – χωρών που επέβαλλαν σκληρά lockdowns και αυτών που δεν υιοθέτησαν καραντίνες.

Αυτό το αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι ο κορωνοιός ακολουθεί μια παρόμοια διαδικασία διάχυσης και ανάπτυξης σε σχέση με άλλες  μολυσματικές ασθένειες με ορισμένους κύκλους ζωής.
Ως εκ τούτου, η JPMorgan υποστηρίζει ότι η πολιτική για τη δημόσια υγεία πρέπει να εξετάσει μια λιγότερο προκατειλημμένη προσέγγιση για την οικονομική και ψυχική υγεία με σκοπό να κλείσει η καμπύλη μόλυνσης το 2021, καθώς οι καθολικές καραντίνες θα αποδειχθούν δαπανηρές για την οικονομία.

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα της JPMorgan:
«Η διατήρηση των δημόσιων δραστηριοτήτων χωρίς καραντίνα και η ανίχνευση ευπαθών ατόμων μέσω της τεχνολογίας με συστηματικά tests φαίνεται να έχουν καλύτερη ανταμοιβή κινδύνου για εμάς».
Φυσικά, αν αυτό ήταν γνωστό στις αρχές Μαρτίου 2020 τα συμπεράσματα της έρευνας της J P Morgan η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι βέβαιο ότι θα ήταν διαφορετική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης