Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η επιχειρηματική συμφωνία Cenergy - Nexans, η προειδοποίηση και το... Μανούλι

Η επιχειρηματική συμφωνία Cenergy - Nexans, η προειδοποίηση και το... Μανούλι
Από τη Μανούλι Καλώδια στην Nexans Μονοπρόσωπη 
Συζητήσεις με τον Γαλλικό όμιλο της Nexans διεξάγει ο όμιλος Viohalco, με αντικείμενο την σύμπραξη των παραγωγικών μονάδων καλωδίων, επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό 12/11 δημοσίευμα του Bankingnews για επικείμενη συμφωνία μεταξύ Nexans-Cenergy.
Το deal – εν μέσω πανδημίας- αποτελεί την απαρχή εξελίξεων, καθώς αποσκοπεί αφενός σε μείωση του κόστους παραγωγής και αφετέρου σε συνέργειες στις εξαγωγές. Και οι δυο όμιλοι εξάγουν υψηλά ποσοστά των πωλήσεων τους, με την Cenergy να εξάγει σε πάνω απο 50 χώρες και την Nexans αντίστοιχα να κατευθύνει το 55% των πωλήσεων στο εξωτερικό.
Eπιπλέον, προπομπός των εξελίξεων ήταν η μετοχική συμπεριφορά -και η άνοδος - τόσο της Βιοχάλκο όσο και της Cenergy αφού υποδείκνυαν διεργασίες που δεν έχουν αποτιμηθεί πλήρως στο χρηματιστήριο.
(Η μετοχή της Βιοχάλκο έκλεισε με πτώση 0,42% στα 3,42 ευρώ και η Cenergy με πτώση 5,99% στα 1,664 ευρώ)
Όπως προκύπτει και εκ των οικονομικών στοιχείων, αλλά και απο την διεθνή αγορά, ο τομέας της μεταφοράς ενέργειας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός και απαιτεί συνεργασίες προκειμένου οι εταιρείες να αναλαμβάνουν νέα έργα. Αλλωστε, τα Ελληνικά Καλώδια έχουν πιστοποιηθεί παγκοσμίως σε μεγάλα ενεργειακά έργα εκτοπίζοντας και τράστ μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων ενω πρόσφατα στην Cenergy ανατέθηκαν δυο σημαντικά συμβόλαια για έργα σε Μεξικό και Ηνωμένο Βασίλειο.   
Πέραν και της πιθανής μετοχικής συνεργασίας των δυο μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι, υπό τις τρέχουσες συνθήκες η συμφωνία αποτελεί σοβαρό σήμα προειδοποίησης και για τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα, όσες βρίσκονται σε μορατόρια δανείων. Σύντομα, οι συμπράξεις θα καταστούν αναπόφευκτες σ όλο το φάσμα της οικονομίας.

 Η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών σε Βρυξέλλες – Αθήνα

Όπως ήδη αναφέρθηκε χθες η ανταγωνίστρια της Cenergy σε Ελλάδα και εξωτερικό , η Nexans,  διαθέτει παραγωγική μονάδα καλωδίων  στην Λαμία καθώς “παράγει καλώδια ενέργειας, χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, καλώδια τηλεπικοινωνιακά χάρτινα ή πλαστικά, καθώς και γυμνούς αγωγούς χαλκού, αλουμινίου και κραμάτων αλουμινίου.
Επίσης παράγει καλώδια οπτικών ινών χερσαία και υποβρύχια”.
Μεταξύ των δυο ομίλων δύναται να δημιουργηθούν συνέργειες σε έργα στην Ελλάδα (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ) ενω και στο εξωτερικό οι ωφέλειες είναι σημαντικές δεδομένων των δικτύων των δυο ομίλων.
Άγνωστο ωστόσο παραμένει εαν οι συζητήσεις επεκταθούν και σε μια ανταλλαγή μετοχών μεταξύ των δυο εταιρειών με την ελληνική να αποκτά ποσοστό στην γαλλική εταιρεία. Εφόσον, επιβεβαιωθεί αυτό θα πρόκειται για μεγάλη και διεθνή συμφωνία.
Υπάρχει και η δυνατότητα απορρόφησης της μονάδας της Γαλλικής εταιρείας.
Στις 12/11 πρωϊ ( 9:50-9:55) και μετά το δημοσίευμα, στο Βέλγιο, ύστερα απο αίτημα της Βελγικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν συννενοήσεων με την ελληνική εποπτική αρχή, σταμάτησε η διαπραγμάτευση των μετοχών τόσο της Cenergy, όσο και της Βιοχάλκο.
Λίγο αργότερα, σταμάτησε και στην Αθήνα η διαπραγμάτευση των μετοχών Βιοχάλκο και Cenergy.  

Η ανακοίνωση της μητρικής Βιοχάλκο

Σε απάντηση επιστολής της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε συνέχεια άρθρων που δημοσιεύτηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο, η Viohalco SA (η Εταιρία) δηλώνει τα ακόλουθα:
“Η Εταιρία με γνώμονα το εταιρικό συμφέρον, κατά πάγια τακτική, διερευνά και αξιολογεί δυνατότητες συνεργασίας για την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω, η θυγατρική της Εταιρίας, Cenergy Holdings SA, είναι σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Nexans με σκοπό τη σύμπραξη των δραστηριοτήτων παραγωγής καλωδίων, ωστόσο οι εν λόγω διαπραγματεύσεις είναι σε πρώιμο στάδιο.
Η Εταιρία, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη στην ανωτέρω διαδικασία.”

Από τη Μανούλι Καλώδια στην Nexans Μονοπρόσωπη  

Όπως αναφέρει η οικονομική κατάσταση της Nexans Ελλάς Μονοπρόσωπη (2019) “
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973 με την επωνυμία ΜΑΝΟΥΛΙ ΕΛΛΑΣ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Β.Ε. με εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό σύμφωνα με το Ν.Δ. 2687/1953.”
(Η Μανούλι αργότερα εισήχθη στο ΧΑ)
Στις αρχές του 1991 πραγματοποιήθηκε αλλαγή της επωνυμίας σε Αλκατέλ Καλώδια ΑΒΕ και στα τέλη του 2000 έγινε νέα αλλαγή της επωνυμίας σε Nexans Ελλας ABE. Aπο τον Μάρτιο του 2020 η  νέα επωνυμία της εταιρείας είναι NEXANS Ελλας Μονοπρόσωπη.
 Α.Β.Ε.
Η παραγωγικη δραστηριότητα της εταιρείας στην μονάδα της Αγίας Μαρίνας ( Λαμία ) αφορά την παραγωγή όλων των ειδών των καλωδίων και πιο συγκεκριμένα παράγει καλώδια ενέργειας, χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, καλώδια τηλεπικοινωνιακά χάρτινα ή πλαστικά, καθώς και γυμνούς αγωγούς χαλκού, αλουμινίου και κραμάτων αλουμινίου. Επίσης,παράγει καλώδια οπτικών ινών χερσαία και υποβρύχια.Η Nexans Ελλάς ανήκει στον διεθνή Όμιλο Nexans με έδρα το Παρίσι. Μοναδικός μέτοχος είναι η Γαλλική NexansParticipations με ποσοστό 100,00%.

Έξοδος από το Χρηματιστήριο

Τον Οκτώβριο του 2018 η μέτοχος της εταιρείας - Nexans Participations, όπως αναφέρει η οικονομική κατάσταση του 2019, “ξεκίνησε τη διαδικασία Δημόσιας Πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των Μετοχών της εταιρείας, τις οποίες δεν κατείχε, άμεσα ή έμμεσα, κατά την ημερομηνία της Δημόσιας Πρότασης, ήτοι 2.627.691 Μετοχών, οι οποίες αντιπροσώπευαν ποσοστό 11,43% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Κατά την ημερομηνία της Δημόσιας Πρότασης, η Nexans Participations κατείχε άμεσα 20.369.184 Μετοχές που αντιστοιχούσαν σε περίπου 88,57% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.”

Τα μεγέθη και η σχέση 6 προς 1

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τόσο οι τζιροι όσο και η χρηματιστηριακή αξία των δυο ομίλων μας οδηγούν σε μια αναλογία 1 προς 6.
Συγκεκριμένα, η Cenergy έχει χρηματιστηριακή αξία 336 εκατ. ευρώ, η Nexans 2 δις. ευρώ, ενω ο κύκλος εργασιών της ελληνικής εταιρείας το 2019 ήταν 959 εκατ. ευρώ με ebidta 90 εκατ. ευρώ και κέρδη 28 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο όμιλος της Nexans, το 2019 είχε τζίρο 6,5 δισ. ευρώ με ebidta 202 εκατ. ευρώ και ζημίες 118 εκατ. ευρώ

Η σημερινή εικόνα της Nexans

To 2019, η Nexans Ελλας έκλεισε με κύκλο εργασιών 99 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 2,7% και λειτουργικές ζημιές 1,5 εκατ. ευρώ ενω οι καθαρές ζημίες ήταν 4,1 εκατ. ευρώ.
Οι ετήσιες επενδύσεις ανήλθαν σε 9,3 εκατ.ευρώ, τα δάνεια σε 13, 9 εκατ ευρώ, οι απαιτήσεις σε 11,9 εκατ και τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα σε 3,5 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτεροι πελάτες σε Ελλάδα ήταν ο ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ.
Το προσωπικό της Nexans ανέρχεται στην μονάδα της Λαμίας ανέρχεται σε 262 άτομα.   

O τομέας καλωδίων της Ceνergy

Η Cenergy παράγει ετησίως πάνω απο 180 χιλ. τόνους καλώδια όλων των τύπων ( ενεργειακά, υποβρύχια, τηλεπικοινωνιών, χαλκού κα ) ενω έχουν πραγματοποιηθεί πάνω απο 100 έργα με το “κλειδί στο χέρι”. Διαθέτει τέσσερις μονάδες στην Ελλάδα και μια σε Ρουμανία. Οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα Ελληνικά Καλώδια, Fulgor Οινόφυτα, Icme Ecab ( Ρουμανία) έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ .Ο κύκλος εργασιών της ελληνικής εταιρείας το 2019 ήταν 959 εκατ. ευρώ με ebidta 90 εκατ. ευρώ και κέρδη 28 εκατ. ευρώ.
Image
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης