Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο - Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία - Με νέα NAVTEX ζητάει την αποστρατικοποίηση της Τήλου και της Χάλκης

Σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο - Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία - Με νέα NAVTEX ζητάει την αποστρατικοποίηση της Τήλου και της Χάλκης
Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα η δημοσίευση της νομικής θέσης του State Department για το καθεστώς όχι μόνο του εναέριου χώρου αλλά και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο
Την αποστρατικοποίηση της Τήλου και της Χάλκης ζητά με νέα Navtex που εξέδωσε την Πέμπτη 12/11 το απόγευμα η Τουρκία, εμμένοντας στις προκλητικές ενέργειές της απέναντι στην Ελλάδα.
Η Άγκυρα επικαλείται τη Συνθήκη του Παρισιού, του 1947 και ζητά να μη διεξάγονται ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού στην ίδια περιοχή, ανάμεσα στα δύο ελληνικά νησιά.
Σε προηγούμενες NAVTEX που είχε εκδώσει η Τουρκία, ζητούσε την αποστρατικοποίηση μίας σειράς ελληνικών νησιών, όπως η Σαμοθράκη, η Λήμνος, ο Άη Στράτης, η Λέσβος και η Χίος.
Image
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει με το Oruc Reis τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι το ερευνητικό σκάφος πλέει σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και κατηγορεί την Αθήνα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» στο Αιγαίο.
Image


Τουρκία: Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, το Oruc Reis - Η απάντηση της Αθήνας στο State Department

Καμιά ισχύ και αξία δεν έχει για την Άγκυρα η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την νέα ΝAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για το Oruc Reis, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις αξιώσεις της Ελλάδας για τα θαλάσσια όρια.
Η Τουρκία επιμένει στην εμπρηστική ρητορική της επιχειρώντας να στήσει σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Λίγες μέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές και την ίδια μέρα με την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Αθήνα, που σηματοδότησε την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, η Τουρκία παρέτεινε -έως τις 23 Νοεμβρίου- την NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Επίσης, εξέδωσε δύο NAVTEX για την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, ενώ τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.
Στο κλίμα της έντασης που άρχισε να δυναμιτίζεται ξανά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ήρθε να προστεθεί και η έκθεση του State Department που δεν αναγνωρίζει ελληνικό εναέριο χώρο πέρα από τα 6 μίλια.
Η έκθεση αυτή, που αιφνιδίασε την Αθήνα, και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, σχολιάστηκε από κυβερνητικές πηγές, ως ουσιαστικά άτοπη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» της αξιώσεις της Ελλάδας για τα θαλάσσια όρια, ενώ επιμένει ότι το Orus Reis κινείται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στον απόηχο της παράτασης της παράνομης NAVTEX για το Oruc Reis, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει «το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε άλλη μια ανακοίνωση με την οποία επανέλαβε τις γνωστές του αντιρρήσεις σχετικά με τις σεισμικές έρευνες που το πλοίο μας Oruc Reis συνεχίζει να διεξάγει στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο.
Αυτές οι δηλώσεις βασίζονται στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για τα θαλάσσια όρια οι οποίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική και δεν έχουν καμιά ισχύ και αξία για εμάς».
Προσθέτει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τόσο τα δικά της νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όσον και της ‘τδβκ’».
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «εάν η Ελλάδα είναι ειλικρινής όπως δήλωσε στην ανακοίνωσή της ότι θέλει λύση, πρέπει αντί να κάνει δηλώσεις που να αυξάνουν την ένταση, στρατιωτικές δραστηριότητες και να υποκινεί παραπλανώντας τρίτα μέρη εναντίον της Τουρκίας, να δώσει θετική απάντηση στην έκκληση μας για διάλογο άνευ όρων».
 
Προβληματισμός για την έκθεση του State Department

Εν τω μεταξύ, σοβαρό προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα η δημοσίευση της νομικής θέσης του State Department για το καθεστώς όχι μόνο του εναέριου χώρου αλλά και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Σε μια αμφιλεγόμενη  κίνηση, το State Department ισχυρίζεται ότι είναι αδύνατον να συσταθεί λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, καθώς υπάρχει διαφορά απόψεων με την Ελλάδα για τα όριά του.
Επίσης, επαναλαμβάνει την αμερικανική θέση, που δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ.  αλλά μόνο τα 6 ν.μ. που αντανακλούν τα χωρικά ύδατα και κατά συνέπεια δεν θεωρεί ως παραβιάσεις εκείνες που συμβαίνουν στην περιοχή μεταξύ των 6 ν.μ. και των 10 ν.μ..
Καταλήγοντας, η έκθεση αναφέρει δε, ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν εκκρεμή διμερή θέματα θαλάσσιων συνόρων ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η Αθήνα έδωσε αναλυτική απάντηση στους ισχυρισμούς του State Department, με διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια στη βάση του συμβατικού και του εθιμικού διεθνούς δικαίου και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης.
Υπογραμμίζουν εξάλλου, ότι «τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων, τα οποία έχουν αποτυπωθεί επανειλημμένως, αποτελούν ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαπλωματικές πηγές της Ελλάδας για την έκθεση του State Department
 
Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση και στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ, Joe Biden, επεσήμαναν διπλωματικές πηγές.
Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου είναι μία μεταβατική περίοδος στις ΗΠΑ και η Ελλάδα παρακολουθεί πάρα πολύ στενά και από κοντά τις εξελίξεις.
Σχολιάζοντας την έκθεση του State Department, που κάνει λόγο για διαφορά θέσεων Ελλάδας-Τουρκίας για τον καθορισμό του εναέριου χώρου όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις, διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι οι θέσεις της χώρας μας όσον αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι πάγιες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια στη βάση του συμβατικού και του εθιμικού διεθνούς δικαίου και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης.
Παράλληλα, ανέφεραν ότι η Ελλάδα ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους εταίρους της, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, για τις τουρικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις, σημειώνοντας ότι το 2020 έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 368 υπερπτήσεις από 147 την περασμένη χρονιά, που ήταν ήδη αρνητικό ρεκόρ.
«Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τις θέσεις μας στο πλαίσιο της ενημέρωσης και καλής συνεργασίας με τους εταίρους μας και δινοντάς τους και στατιστικά στοιχεία για τις παραβιάσεις», επεσήμανε διπλωματική πηγή, για να προσθέσει: «Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου τονίζουν ξεκάθαρα ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά, το ενδεχόμενο κυρώσεων είναι στο τραπέζι».
Όσον αφορά το εμπάργκο όπλων και την εξαγωγή συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, όπως τα υποβρύχια στη Γερμανία, είναι κάτι που έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο.
Ο κ. Δένδιας ζήτησε από τους συνομιλητές του να μη γίνει αυτή η εξαγωγή, καθώς «θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, ενώ δεν οδηγεί μόνο σε αποσταθεροποίηση της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης», υπογράμμιζε διπλωματική πηγή.
Σχετικά με το ενδεχόμενο έναρξης των συνομιλιών με την Τουρκία, διπλωματικές πηγές υποστήριζαν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Τουρκία, ενώ μετά την ανανέωση της παράνομης τουρκικής NAVTEX δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μόα ύφεση των προκλητικών ενεργειών της γείτονος.

Η Τουρκία «κυκλώνει» το Καστελόριζο

Οι διαδοχικές NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο αποδεικνύουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι να «κυκλώσει» το Καστελόριζο και να το αποκόψει από τα άλλα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, έτσι ώστε να ενταχθεί στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία NAVTEX, το τουρκικό ερευνητικό απέχει μόλις 12 ναυτικά μίλια από το νησί της Ρόδου και 18 ναυτικά μίλια από το νησί της Ρω, στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης