Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Το καθολικό lockdown δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του β’ κύματος κορωνοϊού - Συναινεί και η JP Morgan

Lagarde: Το καθολικό lockdown δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του β’ κύματος κορωνοϊού - Συναινεί και η JP Morgan
Δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde
Το καθολικό lockdown δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος κορωνοϊού, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde.
Μιλώντας στο Φόρουμ της ΕΚΤ για το central banking, η κα Lagarde χαιρέτισε τα πρόσφατα ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο κατά του ιού, εκτιμώντας ότι υποχώρησε «λίγο» η τεράστια αβεβαιότητα.
Επίσης, ανέφερε πως οι επιχειρήσεις δεν βλέπουν πλέον τους περιορισμούς από την πανδημία ως ένα εφάπαξ κόστος, καθώς έχουν αρχίζει να προσαρμόζουν αναλόγως τις αποφάσεις τους.
Νωρίτερα σήμερα 12/11, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προανήγγειλε νέο πακέτο παρεμβάσεων στη δευτερογενή αγορά, το οποίο θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, προσπάθησε να «προσγειώσει» όσους αισιοδοξούν ότι η άφιξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού θα φέρει άμεσα και επανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η κα Lagarde προειδοποίησε ότι ακόμα και με την άφιξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου, η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη κινδυνεύει να είναι «ασταθής», καθώς θα ακολουθεί τον ρυθμό ανάπτυξης των θεραπειών.
«Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με το εμβόλιο φαίνονται ενθαρρυντικές, ίσως συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε επαναλαμβανόμενους κύκλους διασποράς του ιού και περιοριστικών μέτρων μέχρι να επιτευχθεί μια ευρεία ανοσία.
Συνεπώς η ανάκαμψη δεν θα είναι γραμμική αλλά μάλλον ασταθής, με παύσεις και επανεκκινήσεις, εξαρτημένη από την ανάπτυξη του εμβολίου», δήλωσε.
Η κ κα Lagarde προσέθεσε πως η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να προσαρμοστεί στις παρούσες συνθήκες.
«Λόγω της πανδημίας, βρισκόμαστε ενώπιον μιας εξαιρετικά ασυνήθιστης ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας.
Πρόκειται για ύφεση στις υπηρεσίες και όχι σε διαρκή αγαθά».
Η κα Lagarde άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να μειώσει περαιτέρω για τις τράπεζες το κόστος δανεισμού καθώς και ότι θα προσαρμόσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
«Στις εβδομάδες που ακολουθούν, θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες πάνω στις οποίες θα βασίσουμε την απόφασή μας για την επαναρρύθμιση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για την επιτυχία των μέτρων του νέου lockdown στον περιορισμό του ιού αλλά και περισσότερης σαφήνειας στα δημοσιονομικά σχέδια και τις προοπτικές ανάπτυξης εμβολίων».
Η αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας (PEPP), αλλά και οι πράξεις παροχής ρευστότητας στις τράπεζες (TLTRO) έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά εργαλεία στο τρέχον περιβάλλον της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσαρμοστούν δυναμικά ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.
Εντούτοις, αυτά πιθανόν να παραμείνουν τα κύρια εργαλεία για την προσαρμογή της νομισματικής μας πολιτικής.

JPMorgan: Λάθος το νέο κύμα lockdowns – Πλήττεται η ψυχική υγεία όχι ο κορωνοιός – Δεν αγοράζουμε τα νέα μέτρα

Σε μια εντυπωσιακή παραδοχή καταλήγει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan τονίζοντας ότι τα νέα lockdowns είναι λάθος, πλήττουν την ψυχική υγεία και όχι τον κορωνοιό, δεν θα αγοράζαμε τα νέα μέτρα αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ενώ τα τελευταία νέα σχετικά με την πρόοδο του εμβολίου από το Pfizer ήταν ευπρόσδεκτα από την αγορά (και ο Διευθύνων Σύμβουλός της πούλησε πάνω από το 60% των μετοχών που κατείχε την ημέρα της ανακοίνωσης) σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα κορωνοιού συνεχίστηκαν.
Σε εβδομαδιαία βάση σημειώθηκε αύξηση κατά 8% στα κρούσματα η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν εκ νέου lockdowns, λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου το 60% του πληθυσμού θα πρέπει να καλυφθεί από εμβόλιο, ότι θα υπάρξει μακροπρόθεσμη πίεση στην καμπύλη μόλυνσης ως προς την νοσοκομειακή ικανότητα κάλυψης των αναγκών θεραπείας.

Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών που επέβαλλαν καραντίνα και αυτών που δεν επέβαλλαν

Σε μια εκπληκτική έκθεση της JPMorgan, η αμερικανική τράπεζα δεν βρίσκει σημαντικές διαφορές αύξησης της καμπύλης μεταξύ χωρών με και χωρίς έντονη παρέμβαση στο πρόβλημα.
Αυτό κάνει την τράπεζα να αμφισβητεί εάν η υπάρχουσα παρέμβαση στη δημόσια υγεία (δηλαδή, νέες καραντίνες / αυστηρότερη κοινωνική απόσταση) θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ το επόμενο έτος και οδηγεί την JPMorgan στο συμπέρασμα ότι η πολιτική δημόσιας υγείας πρέπει να εξετάσει προσεγγίσεις
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/covid%20infection%20speed.jpg?itok=vu5DEAF0
Οι συγκρίσεις

Για να καταλήξει στο «εντυπωσιακό» συμπέρασμα, η JPMorgan συνέκρινε χώρες χωρίς lockdowns, χώρες που διατήρησαν τις οικονομίες ανοικτές με σε ορισμένα επίπεδα κοινωνικής απόστασης (Βραζιλία, ΗΠΑ, Σουηδία, Ιαπωνία, Κορέα) με χώρες με έντονη παρέμβαση και νέα μέτρα (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία).

Κλίμακα προβλήματος - ταχύτητα μόλυνσης

Κλίμακα επιβεβαιωμένων Κρουσμάτων: 
Η κλίμακα μόλυνσης είναι μικρότερη για χώρες με αυστηρά μέτρα ελέγχου, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστικό κενό με χώρες χωρίς αυστηρότερους ελέγχους (επιβεβαιώνεται από το συνολικό πληθυσμό: 0,9% έναντι 1,2%).

Ταχύτητα μόλυνσης:
Οι χώρες με αυστηρά μέτρα ελέγχου έχουν μικρότερη περίοδο για να φτάσουν στην κορύφωση (78 ημέρες έναντι 106 ημέρες χωρίς καραντίνα), υπονοώντας ότι αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης ή lockdowns θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο ίδιο περίπου αποτέλεσμα.

Πραγματοποιήθηκαν tests:
Xώρες με αυστηρότερα μέτρα έχουν πραγματοποιήσει μεγαλύτερη κλίμακα tests, στο 37% του συνολικού πληθυσμού έναντι 32% για εκείνες με ορισμένα επίπεδα κοινωνικής απόστασης αλλά χωρίς πλήρη καραντίνα.
Επίσης, στη Βραζιλία και την Ινδία με σχετικά χαλαρά μέτρα κοινωνικής απόστασης για ο κορωνοιός, οι καθημερινές νέες λοιμώξεις έχουν μειωθεί και αυτό οφείλεται ίσως στον φυσικό κύκλο ζωής των μολυσματικών ασθενειών, έτσι ο κορωνοιός θα μπορούσε να έχει παρόμοια διάρκεια ζωής.

Σύγκριση θνησιμότητας:
Σε μια απροσδόκητη ανατροπή, το ποσοστό θνησιμότητας (= θάνατος προς επιβεβαιωμένο θάνατο από κορωνοιό) ήταν υψηλότερο για χώρες με αυστηρότερα μέτρα ελέγχου, στο 2,6% έναντι 2,0% για τις χώρες χωρίς αυστηρά μέτρα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/covid%20moratlity%20jpm.jpg?itok=yqPy_HvF
Θάνατοι ανά εκατομμύριο ανθρώπους:
Οι θάνατοι είναι χαμηλότεροι για χώρες με αυστηρότερα μέτρα ελέγχου 240 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο άτομα έναντι 273 θανάτους ανά εκατομμύριο σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν αυστηρά μέτρα ελέγχου.

Αντισώματα:
Τα μέσα επίπεδα αντισωμάτων είναι παρόμοια και για τις δύο ομάδες χωρών που έχουν ή δεν έχουν αυστηρές καραντίνες.
Κατά μέσο όρο 3,6% των συμμετεχόντων βρέθηκε να έχουν αντισώματα σε χώρες με αυστηρά μέτρα ελέγχου, έναντι 3,0% σε χώρες χωρίς αυστηρές καραντίνες.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/covid%20antibody%20comparison.jpg?itok=Y-mQla0r
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/covid%20cases%20JPM.jpg?itok=Ddqz7Njn
Παραδόξως, τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει
1)μικρότερη περίοδος έως την κορύφωση της λοίμωξης,
2)μικρότερη κλίμακα θανάτου ανά εκατομμύριο και
3) ελαφρώς μεγαλύτερη κλίμακα επιπέδων αντισωμάτων σε χώρες με αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης και καραντίνες. Ωστόσο, η JPMorgan δεν βλέπει μια σημαντική ουσιαστική διαφορά μεταξύ δύο ομάδων – χωρών που επέβαλλαν σκληρά lockdowns και αυτών που δεν υιοθέτησαν καραντίνες.

Αυτό το αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι ο κορωνοιός ακολουθεί μια παρόμοια διαδικασία διάχυσης και ανάπτυξης σε σχέση με άλλες μολυσματικές ασθένειες με ορισμένους κύκλους ζωής.
Ως εκ τούτου, η JPMorgan υποστηρίζει ότι η πολιτική για τη δημόσια υγεία πρέπει να εξετάσει μια λιγότερο προκατειλημμένη προσέγγιση για την οικονομική και ψυχική υγεία με σκοπό να κλείσει η καμπύλη μόλυνσης το 2021, καθώς οι καθολικές καραντίνες θα αποδειχθούν δαπανηρές για την οικονομία.

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα της JPMorgan:
«Η διατήρηση των δημόσιων δραστηριοτήτων χωρίς καραντίνα και η ανίχνευση ευπαθών ατόμων μέσω της τεχνολογίας με συστηματικά tests φαίνεται να έχουν καλύτερη ανταμοιβή κινδύνου για εμάς».
Φυσικά, αν αυτό ήταν γνωστό στις αρχές Μαρτίου 2020 τα συμπεράσματα της έρευνας της J P Morgan η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι βέβαιο ότι θα ήταν διαφορετική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης