Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τρ. Πειραιώς: Τέλη Νοεμβρίου 2020 η απόφαση του SSM για τα CoCos

Τρ. Πειραιώς: Τέλη Νοεμβρίου 2020 η απόφαση του SSM για τα CoCos
Η Τρ. Πειραιώς βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του SSM στο πλαίσιο της εξέτασης του υποβληθέντος αιτήματός της για πληρωμή του ετήσιου τόκου των CoCos σε μετρητά
Τέλη Νοεμβρίου του 2020 αναμένεται η απόφαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για τα CoCos της Τρ. Πειραιώς, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Τρ. Πειραιώς, η διοίκηση βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του SSM στο πλαίσιο της εξέτασης του υποβληθέντος αιτήματός της για πληρωμή του ετήσιου τόκου των CoCos σε μετρητά, παρέχοντας τα εκάστοτε αιτούμενα από τον επόπτη στοιχεία, σχόλια και διευκρινίσεις.
Με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η σχετική απόφαση του επόπτη αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Τράπεζα περί τα τέλη Νοεμβρίου.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, αμέσως μόλις παραλάβει την απόφαση του αρμόδιου εποπτικού οργάνου.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Το 60,3% το ΤΧΣ στην Πειραιώς τι σημαίνει για τους μετόχους;

Στις 12 Νοεμβρίου συνεδριάζει ο SSM για να αξιολογήσει την εισήγηση της τράπεζας να πληρώσει τους τόκους του Cocos των 2,040 δισεκ. μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές.
Η Πειραιώς έχει υποβάλλει αίτημα να πληρωθούν οι τόκοι τα 164 εκατ (επιτόκιο Cocos 8% στα 2,040 δισεκ) με μετρητά.
Το αίτημα θα απορριφθεί λόγω των αβεβαιοτήτων που γεννάει ο κορωνοιός.
Εν συνεχεία στις 26 Νοεμβρίου θα εγκριθεί από την ΕΚΤ και ουσιαστικά θα ζητηθεί από την Πειραιώς να μετατρέψει το Cocos σε μετοχές.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχές Δεκεμβρίου 2020 για να ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου 2021.
Το ΤΧΣ θα αυξήσει το ποσοστό του από 26,4% σε 61,3% και ακολούθως θα αλλάξει και μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Η μετατροπή του Cocos σε μετοχές έχει θετικές και αρνητικές αναλύσεις για τους ιδιώτες μετόχους.
Στα θετικά στοιχεία για τους ιδιώτες μετόχους είναι ότι ο κίνδυνος μετατροπής οριστικά τελειώνει και μετά οι μέτοχοι θα έχουν να αναμένουν μόνο την αύξηση κεφαλαίου.
Επίσης η τιμή μετατροπής στα 6 ευρώ είναι δώρο για τους ιδιώτες μετόχους.
Εάν η μετατροπή του Cocos ήταν η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή τότε το ΤΧΣ και το ελληνικό δημόσιο θα αποκτούσαν το 96% των μετοχών της τράπεζας Πειραιώς.
Στα αρνητικά στοιχεία για τους ιδιώτες μετόχους είναι ότι το ΤΧΣ – Κράτος θα ελέγχει το 61,3%, η ανάγκη για κεφάλαια είναι υπαρκτή στην τράπεζα Πειραιώς και μια αύξηση σημαίνει discount έναντι της χρηματιστηριακής τιμής περίπου 40%.
Για τους μετόχους λοιπόν η μετατροπή του Cocos σε μετοχές είναι ουδέτερη έχει προεξοφληθεί, ωστόσο μια κίνηση λίγο υψηλότερα για την Πειραιώς δεν θα αποκλειόταν π.χ. στο 1 ευρώ - ίσως και λίγο υψηλότερα - μετά την μετατροπή.
Βραχυπρόθεσμα η συμπεριφορά της μετοχής της Πειραιώς δεν θα διαφοροποιηθεί από την γενική τάση πάντα όμως με διάθεση υποαπόδοσης σε σχέση με των άλλων τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης