Τελευταία Νέα
Διεθνή

Von der Leyen (EE): Στις 9 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας

Von der Leyen (EE): Στις 9 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας
Ποιες αλλαγές προωθούνται στην Συνθήκη Σένγκεν από το φόρουμ που θα δημιουργηθεί στο τέλος του Νοεμβρίου
Την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στις 9 Δεκεμβρίου, ανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, σε συνέντευξη που έδωσε μετά τη συμμετοχή της χθες (10 Νοεμβρίου) βράδυ στην τηλεδιάσκεψη με θέμα την ευρωπαϊκή αντίδραση στην τρομοκρατία.
Στη σύνοδο αυτή συμμετείχαν o Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz, η καγκελάριος Angela Merkel, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μark Rute και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.Οι ευρωπαϊκές χώρες «χρειάζονται μια συντονισμένη και άμεση απάντηση» για να αντιμετωπίσουν την απειλή της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, μετά τη λήξη της συνόδου, με αφορμή τις επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία τις τελευταίες εβδομάδες «κατέδειξαν ξεκάθαρα πόσο σημαντική είναι η συντονισμένη δράση κατά αυτών των επιθέσεων» και ότι ο ενιαίος χώρος ελευθερίας της Ένωσής μας μπορεί να προστατευτεί μόνο εάν προασπιστούμε την ασφάλειά του, είπε η von der Leyen.
Η πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε «να σημειώσουμε επειγόντως πρόοδο σε τρία μέτωπα: την πρόληψη, την προστασία των εξωτερικών συνόρων και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού».
Επειδή ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εξτρεμισμού είναι η παροχή ευκαιριών στους νέους, το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση και την ένταξη που θα παρουσιαστεί στις 24 Νοεμβρίου, θα εξετάζει τα ζητήματα της κοινωνικής ανέλιξης, της ένταξης και του αισθήματος του ανήκειν στην κοινωνία, πρόσθεσε.
Πέραν των εργασιών της Επιτροπής για την ανάληψη ευθύνης από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες για την καταπολέμηση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου, η πρόεδρος κ von der Leyen, παρότρυνε τους συννομοθέτες να εγκρίνουν ως το τέλος του έτους την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή το 2018 για την πρόληψη του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, εστιάζοντας στην ταχεία αφαίρεσή του.

Φόρουμ Σένγκεν

Τέλος, ανακοίνωσε τη διοργάνωση του πρώτου «Φόρουμ Σένγκεν» στα τέλη Νοεμβρίου, στο οποίο θα εξεταστούν τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες της λειτουργίας του χώρου Σένγκεν σήμερα.
Βάσει των διδαγμάτων που θα αντληθούν από το φόρουμ, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια νέα στρατηγική για τον χώρο Σένγκεν τον Μάιο του 2021.

Στις 10 Νοεμβρίου το ΒΝ είχε καταγράψει τις δηλώσεις των Macron και Merkel για αλλαγές στη Συνθήκη Σένγκεν

Την αλλαγή του καθεστώτος της Συνθήκης Σέγκεν που διέπει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στις χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτήν υπό το φως των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων ζήτησαν με δηλώσεις τους την Τρίτη 10 Νοεμβρίου η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Macron.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη για την Ευρώπη προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της συνθήκης Σένγκεν για τις διασυνοριακές μετακινήσεις υπό το φως των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων.
«Θα ήθελα το νέο καθεστώς όσον αφορά το χώρο Σένγκεν, να είναι έτοιμο το 2022», είπε μετά από συνάντηση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες την Τρίτη (10/11).
«Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε ποιος μπαίνει και ποιος φεύγει από τον χώρο Σένγκεν».
Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου ότι η απειλή της τρομοκρατίας είναι μια πραγματικότητα για την Ευρώπη που χρειάζεται συντονισμένη και άμεση απάντηση, δήλωσε
Ο Macron υπογράμμισε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί προκειμένου να επανεξετάσει τον χώρο Σένγκεν και το καθεστώς των ανοικτών συνόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης