Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συνέχεια στην άνοδο του πετρελαίου – Στα 41,5 δολ. το WTI, 43,8 δολ. το Brent

Συνέχεια στην άνοδο του πετρελαίου – Στα 41,5 δολ. το WTI, 43,8 δολ. το Brent
Άνοδος στο πετρέλαιο
Ανοδικά έκλεισαν και την τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τιμές πετρελαίου, καθώς έχουν γεννηθεί ελπίδες για ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση «μαύρου χρυσού» μετά τα ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο που ετοιμάζουν οι BioNTech – Pfizer.
Το αργό σχιστολιθικό πετρέλαιο (West Texas Intermediate, WTI) παραδόσεως Δεκεμβρίου 2020 έκλεισε με κέρδη 0,2% στα 41,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ιανουαρίου 2020 για το πετρέλαιο Brent, λίγο πριν το κλείσιμο, διαπραγματεύονται στα 43,8 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από άνοδο της τάξεως του 0,4% σε ημερήσια βάση.
Εχθές, WTI και Brent σημείωσαν κέρδη άνω του 8%, υπενθυμίζεται.
«Ένα βιώσιμο εμβόλιο αναμφίβολα θα αλλάξει την κατάσταση για το πετρέλαιο - μία αγορά όπου η μισή ζήτηση προέρχεται από την κίνηση των ανθρώπων και των πραγμάτων», ανέφερε η JP Morgan σε σημείωμά της, προσθέτοντας:
«Όπως, όμως, έχουμε γράψει πρόσφατα, το πετρέλαιο βασίζεται στην τρέχουσα αγορά που πρέπει πρώτα να διορθώσει την τρέχουσα ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης πριν μπορέσουν να αυξηθούν οι τιμές σε ένα - δύο χρόνια».
Νωρίτερα, αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε πως η επαναφορά των μέτρων lockdown στην Ευρώπη, για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19, φαίνεται πως θα πιέσει την προοπτική για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.
Ο διευθυντής ενεργειακών αγορών και ασφάλειας της ΙΕΑ, Keisuke Sadamori, δήλωσε στο Reuters πως η επίπτωση θα είναι λιγότερο σοβαρή απ’ ό,τι στα lockdowns που εφαρμόστηκαν στις αρχές του 2020.
«Σημαντικά κομμάτια της ευρωπαϊκής ηπείρου βρίσκονται σε lockdown.
Αυτό οπωσδήποτε θα λειτουργήσει αρνητικά», είπε σε συνέντευξή του, χωρίς ωστόσο να λέει πως η ΙΕΑ θα προχωρήσει επισήμως σε υποβάθμιση προβλέψεων.
«Οπωσδήποτε περιμένουμε αυτή τη φορά να υπάρξει μικρότερη επίπτωση απ’ ό,τι στο τελευταίο lockdown… αυτή τη φορά τα σχολεία μένουν ανοικτά και ορισμένα καταστήματα παραμένουν ανοικτά».
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει μετά την κατάρρευση στις αρχές του έτους και κυμαίνονται γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι, όμως οι φόβοι για τη ζήτηση παραμένουν, ενώ συντηρείται η νευρικότητα στις αγορές για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.
«Ο κλάδος του πετρελαίου και του αερίου, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, παρακολουθεί με τεράστιο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», σημείωσε ο κ. Sadamori.
«Αν οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν μια ριζοσπαστική μετάβαση σε χαμηλή χρήση άνθρακα, αν η Γερουσία παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, θα υπάρξουν εμπόδια στη νομοθεσία αυτή.
Γενικά, πρέπει να δούμε όλο το αποτέλεσμα».
Η ΙΕΑ διατήρησε σταθερή την πρόβλεψή της για τη ζήτηση πετρελαίου το 2020 και 2021 στη μηνιαία έκθεση του Οκτωβρίου, πριν την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία, στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης