Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Να επιβληθεί φορολογία 5% σε όσους εργάζονται από το σπίτι για χάρη όσων μετακινούνται

Deutsche Bank: Να επιβληθεί φορολογία 5% σε όσους εργάζονται από το σπίτι για χάρη όσων μετακινούνται
Η τράπεζα θεωρεί την εργασία εκτός σπιτιού τιμωρητική
Φορολογία 5% σε όσους εργάζονται από το σπίτι ζητά με έκθεσή της η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, με το αιτιολογικό ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να ενισχύσει τους εργαζόμενους που πρέπει να μεταβαίνουν σε χώρους εργασίας.
Ενώ η Fed ήδη νομισματοποιεί τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ χάρη στα χρήματα από το ελικόπτερο που ρίχνει, πραγματοποιούνται σκόρπιες συζητήσεις για τη χρησιμότητας της φορολογίας.
Σε αυτό το πλαίσιο η Deutsche Bank εκτιμά ότι σε χαλεπούς καιρούς λόγω των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης σωστό θα ήταν όσοι εργάζονται κατ’ οίκον να φορολογούνται προς όφελος εκείνων που μετακινούνται και, ως εκ τούτου, έχουν έξοδα μετακίνησης.
Σημειώνεται πως η τράπεζα θεωρεί την εργασία εκτός σπιτιού τιμωρητική.
Ειδικότερα, συστήνεται η επιβολή φορολογίας 5% για κάθε εργαζόμενο που δουλεύει εξ αποστάσεως.

Η τράπεζα υπολογίζει ότι ένας τέτοιος φόρος θα μπορούσε να αυξήσει κατά 49 δισ. δολάρια ετησίως τα κυβερνητικά έσοδα στις ΗΠΑ, κατά 20 δισ. ευρώ στη Γερμανία και κατά 7 δισ. λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ένα τέτοιο μπορεί να ενισχύσει τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους που συνήθως δεν μπορούν να δουλέψουν στο σπίτι.
Αυτή η ξαφνική μετάβαση στην κατ’ οίκον εργασία σημαίνει ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία, «ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων έχουν αποσυνδεθεί από τον κόσμο, αλλά εξακολουθούν να έχουν οικονομική ζωή».
Και αυτό είναι κάπως κακό.
Και γίνεται ακόμη πιο τρελό.
Η τράπεζα ισχυρίζεται ότι η εργασία από την άνεση του σπιτιού έχει πολλά οικονομικά οφέλη:
-Εξοικονόμηση δαπανών όπως ταξίδια, μεσημεριανό, ρούχα και καθαρισμός
-Έμμεση αποταμίευση λόγω εξοικονόμησης εξόδων που θα μπορούσαν να είχαν προκύψει εάν ένας εργαζόμενος ήταν στο γραφείο.
-Άυλα οφέλη από την εργασία από το σπίτι, όπως μεγαλύτερη ασφάλεια εργασίας, ευκολία και ευελιξία.
-Υπάρχει επίσης το πλεονέκτημα της πρόσθετης ασφάλειας.

Ωστόσο, όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως είναι, σύμφωνα με την Deutsche Bank, είναι κοινωνικά παράσιτα καθώς "συμβάλλουν λιγότερο στην οικονομία, ενώ εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της" - ενδεχομένως να επεκτείνουν την ύφεση στην εθνική ανάπτυξη.
Με άλλα λόγια, η δουλειά από το σπίτι σε κάνει να είσαι ένοχος… επειδή δεν στηρίζεις την οικονομία!
Σύμφωνα λοιπόν με τη γερμανική τράπεζα, η κατ’ οίκον εργασία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία.
«Χρειάστηκαν δεκαετίες και αιώνες για την οικοδόμηση της ευρύτερης επιχειρηματικής και οικονομικής υποδομής που υποστηρίζει την πρόσωπο με πρόσωπο εργασία.
Εάν μια μεγάλη ποσότητα περιουσιακών στοιχείων και υποδομών αποδειχθεί περιττή, η οικονομική δυσφορία θα επεκταθεί».
Εν ολίγοις, όσοι δεν κατάφεραν να αναπτύξουν το κατάλληλο σετ δεξιοτήτων και «αναγκάζονται» να εργαστούν στην κοινωνία πρέπει να ανταμείβονται από όλους εκείνους που είναι αρκετά τυχεροί και δεν χρειάζεται να εργάζονται δημόσια.
Και ενώ θα ήταν εύκολο να γελάσουμε και απλώς να απορρίψουμε αυτήν την ιδέα ως άλλη μια γελοία πρόταση πολιτικής από μια τράπεζα της οποίας η ίδια η ύπαρξη θα ήταν υπό αμφισβήτηση εάν δεν υπήρχαν αρκετοί γύροι γενναιόδωρων χρηματοδοτήσεων που επιδοτούνται από τους φορολογούμενους, δεδομένου ότι αυτή είναι μια ακόμη εξαιρετικά βαριά σοσιαλιστική πρόταση, είναι διάχυτη η ανησυχία ότι έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα υιοθέτησής της όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ - ειδικά εάν οι Δημοκρατικοί καταφέρνουν να  κερδίσουν τον Ιανουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης