Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς αντέδρασαν οι αγορές στο σημερινό (11/11) «μανιφέστο» Erdogan για στροφή στην οικονομική πολιτική

Πώς αντέδρασαν οι αγορές στο σημερινό (11/11) «μανιφέστο» Erdogan για στροφή στην οικονομική πολιτική
Citi και Societe Generale ποντάρουν στην άνοδο της τουρκικής λίρας
Στάση αναμονής τηρούν οι διεθνείς επενδυτές στις σημερινές ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και τη διαμόρφωση ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος.

H Citi και η Societe Generale στοιχημάτισαν στην άνοδο της λίρα, η οποία κατέγραψε άνοδο έως και τα 7,83 δολάρια στη σημερινή συνεδρίαση (11/11), το υψηλότερο επίπεδο σε τρεις εβδομάδες σε απάντηση στο σημερινό μανιφέστο Erdogan για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και της πρόσκλησης που απηύθυνε για εγχώριες και διεθνείς επενδύσεις στην Τουρκία, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Έχοντας τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές φέτος, η λίρα έφτασε στο ρεκόρ των 8,58 δολαρίων μόλις την Παρασκευή.
Όμως, η τιμή της έχει ανακάμψει περισσότερο από 7% αυτήν την εβδομάδα μετά την καρατόμηση το Σαββατοκύριακο των δύο υπευθύνων άσκησης της συναλλαγματικής πολιτικής.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Naci Agbal ανέλαβε το Σάββατο διοικητής της κεντρικής τράπεζας και ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Lutfi Elvan διορίστηκε υπουργός Οικονομικών αργά τη Δευτέρα (9/11).
Και οι δύο είναι στενοί σύμμαχοι του Erdogan.

Νομισματική πολιτική

Στο πρώτο συγκεκριμένο βήμα που έλαβε υπό τη νέα ηγεσία, η BDDK χαλάρωσε την Τετάρτη (11/11) τα όρια στα swap σε ξένο νόμισμα και σε άλλες τραπεζικές συναλλαγές σε μια κίνηση που μειώνει τα εμπόδια στην είσοδο των ξένων επενδυτών που έχουν μειώσει απότομα τα τελευταία χρόνια την έκθεσή τους στην τουρκική οικονομία.
Οι ξένες συμμετοχές στην αγορά τουρκικών ομολόγων έχουν μειωθεί στο 3% από περισσότερο από 25% πριν από πέντε χρόνια, ως απάντηση στη νομισματική κρίση του 2018 και μια σειρά κυβερνητικών πολιτικών και κανόνων που περιπλέκουν την αντιστάθμιση κινδύνου από τα hedge funds και τo σορτάρισμα στην τουρκική αγορά.
Πέρυσι, οι τουρκικές κρατικές τράπεζες άντλησαν όλη τη ρευστότητα σε λίρα στην αγορά swap του Λονδίνου περιορίζοντας τον όγκο διαπραγμάτευσης του νομίσματος.
Οι οίκοι αξιολόγησης επισήμαναν τα ανορθόδοξα μέτρα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης συναλλαγματικών αποθεματικών αποτιμημένων σε δολάρια για τη στήριξη της λίρας και προχώρησαν σε μια υποβαθμίσεων του αξιόχρεου της τουρκικής οικονομίας.

Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας

Ενώ ο Erdogan δήλωσε ότι η θετική ατμόσφαιρα τις τελευταίες ημέρες ήταν «σήμα ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», επανέλαβε μια συχνή δήλωση ότι τα επιτόκια «είναι η αιτία του πληθωρισμού» και είπε ότι θα αμβλυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τις ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας πριν από τη συνεδρίαση της 19ης Νοεμβρίου κατά την οποία οι επενδυτές αναμένουν ότι η Agbal θα αυξήσει απότομα το βασικό επιτόκιο από το 10,25% για να μειώσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται περίπου στο 12%.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας πληθαίνουν τα στοιχεία ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να πραγματοποιήσει μια δραστική αλλαγή στη χάραξη οικονομικής πολιτικής προς ένα πιο ορθόδοξο πλαίσιο», έγραψε σε σημείωμα ο Phoenix Kalen της Societe Generale.
Ωστόσο, ένας από τους πρώην συμμάχους του Erdogan, ο πρώην υπουργός οικονομίας Ali Babacan, δήλωσε νωρίτερα ότι οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο δεν αρκούν για να αλλάξει δραστικά η πορεία της τουρκικής οικονομίας εν όσω ο Erdogan παραμένει πρόεδρος.
Η αρχή εποπτείας των τραπεζών αύξησε τα όρια έκδοσης ομολόγων με βάση τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών για εκδόσεις σε μια σειρά διαφορετικές ωριμάνσεις.
Ανώτερος τραπεζίτης δήλωσε ανώνυμα ότι η κίνηση έχει στόχο να ανοίξει την πόρτα σε επενδυτές μη κατοίκους να διακρατήσουν θέσεις στο τουρκικό νόμισμα.
Αυτό θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής, πρόσθεσε ο ίδιος.
Φέτος, οι ξένοι πούλησαν τουρκικές μετοχές αξίας 5,8 δισ. δολάρια και 7,6 δισ. δολάρια σε ομόλογα, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές αγόρασαν 27,4 δισ. δολάρια σε ξένο νόμισμα και χρυσό.
Μετά την ομιλία του Erdogan, τα τουρκικά ομόλογα αποτιμημένα σε δολάριο βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των πέντε μηνών, ενώ ο δείκτης μετοχών της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε άνοδο 2,7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης