Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώ η Lagarde (ΕΚΤ) βλέπει άνιση ανάκαμψη στην ΕΕ, οι Γερμανοί ζητούν να σταματήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και το PEPP

Ενώ η Lagarde (ΕΚΤ) βλέπει άνιση ανάκαμψη στην ΕΕ, οι Γερμανοί ζητούν να σταματήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και το PEPP
Οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες εισηγούνται να μην καταστεί το Ταμείο Ανάκαμψης μόνιμος μηχανισμός εκτός εάν τα κράτη-μέλη αποφασίσουν να παραδώσουν τη δημοσιονομική κυριαρχία τους στις Βρυξέλλες
Μπορεί η επικεφαλής της ΕΚΤ, C. Lagarde να προειδοποίησε σήμερα ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα είναι άνιση, αργή και ανώμαλη (δείτε εδώ), το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης όμως δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να καταστήσει μόνιμο εργαλείο την παροχή των κεφαλαίων ύψους 750 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να έχει το Ταμείο Ανάκαμψης ένα πιο μόνιμο χαρακτήρα, εφόσον όμως τα κράτη-μέλη αποφασίσουν να αποδώσουν τη δημοσιονομική κυριαρχία στις Βρυξέλλες.

Το συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP) μόλις επιτευχθεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, διότι διαφορετικά θα μείωνε τα κίνητρα για τα κράτη μέλη να αντλήσουν πόρους μέσω των δανείων της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μια εξαιρετικά ασυνήθιστη ύφεση

Η σκόπιμη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 προκάλεσε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη ύφεση, ανέφερε σήμερα η C. Lagarde.
Η Lagarde ανέφερε ότι η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία θα μπορούσε να είναι ανώμαλη.
Βλέπουμε μια ισχυρή επανεμφάνιση του ιού και αυτό εισήγαγε μια νέα δυναμική.
Ενώ τα τελευταία νέα σχετικά με ένα εμβόλιο φαίνονται ενθαρρυντικά, θα μπορούσαμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε επαναλαμβανόμενους κύκλους επιτάχυνσης της ιογενούς εξάπλωσης και αύξηση των περιορισμών έως ότου επιτευχθεί εκτεταμένη ανοσία.
Επομένως, η ανάκαμψη μπορεί να μην είναι γραμμική, αλλά μάλλον ασταθής, και θα εξαρτάται από τον ρυθμό της διάθεσης του εμβολίου.
Εν τω μεταξύ, η παραγωγή στον τομέα των υπηρεσιών ενδέχεται να δυσκολευτεί να ανακάμψει πλήρως.
Και ενώ η μεταποίηση έχει παραμείνει σχετικά ανθεκτική, υπάρχει κίνδυνος επιβράδυνσης της ανάκαμψης στη μεταποίηση όταν μειωθούν οι καθυστερήσεις παραγγελιών και η βιομηχανική παραγωγή ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τη ζήτηση.
Σε αυτήν την περίπτωση, η βασική πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα είναι να γεφυρωθεί το χάσμα έως ότου προχωρήσει ο εμβολιασμός και η ανάκαμψη να δημιουργήσει τη δική της δυναμική.

Μειώνονται οι προσδοκίες των Γερμανών για την οικονομία μετά το 2ο lockdown

Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της γερμανικής Κυβέρνησης δήλωσε πάντως ότι η οικονομική παραγωγή θα μειωθεί κατά 5,1% φέτος.
Τον Ιούνιο είχε προβλέψει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 6,5%.
Για το 2021 το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 3,7% από την προηγούμενη εκτίμησή του για ανάπτυξη 4,9%.

Η ετήσια έκθεση των γερμανών εμπειρογνωμόνων

Στην ετήσια μελέτη που εξέδωσαν με τον τίτλο «Οvercoming the coronavirus crisis together; strengthening resilience and growth» στις 11 Νοεμβρίου επισημαίνονται μεταξύ άλλων η ανακαιότητα ενίσχυσης των οικονομικών δομών των κρατών μελών της Ευρωζώνης μέσω αναδιάρθωσης της παραγωγικής του ικανότητας ενώ την ίδια ώρα μηχανισμοί όπως τα Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να είναι προσωρινοί καθώς διαφορετικά θα απαιτείται η απώλεια της κυριαρχίας επί των δημοσιονομικών.

Συγκεκριμένα επισημαίνονται τα εξής:

Για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, η σημερινή συγκυρία είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη της διεθνούς συνεργασίας και της χρήσης των ωφελειών από τη συμμετοχή τους στη ενιαία αγορά.
Επισημαίνεται ότι στόχος είναι όλα τα κράτη μέλη να εξέλθουν από την κρίση ισχυρότερα από πριν με άξονα τη βελτίωση της παραγωγικότητας των οικονομιών τους και την ανάπτυξη και αυξάνοντας την ανθεκτικότητα των οικονομικών τους δομών όσον αφορά μελλοντικές κρίσεις.
Η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, το αποτελεσματικό δημοσιονομικό πλαίσιο και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για μια Ευρώπη που θα αντέχει τις μελλοντικές οικονομικές αναταράξεις.
Είναι επίσης σημαντικό να προσδιοριστούν τα πεδία αρμοδιότητας άσκησης πολιτικών που θα μπορούσαν να ασκηθούν με βέλτιστο τρόπο είτε εάν αυτές θα παραμείνουν σε εθνικό επίπεδο με βάση την αρχή της επικουρικότητας.
Για παράδειγμα, η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα, τη μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ασύλου, την καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επιστημονική έρευνα.

Ταμείο Ανάκαμψης

Η ΕΕ - σημειώνεται - ανταποκρίθηκε στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του covid-19 διαμορφώνοντας το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών και παρέχει κεφαλαιακή επάρκεια σε διάφορα προγράμματα της ΕΕ.
Το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει στα μέλη της ΕΕ την ευκαιρία να υπερβούν τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης από κοινού και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών τους.
Ωστόσο, όπως τα άλλα προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, η λειτουργία του δεν μπορεί να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα χωρίς τη διαφανή μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ και τη συναίνεση των κρατών-μελών αντιστοίχως να παραιτηθούν από την κυριαρχία του στο οικονομικό πεδίο.
Image

Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης