Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Ανακάμπτει η λίρα στις 8,06, μετά τη χαλάρωση περιορισμών στο trading

Τουρκία: Ανακάμπτει η λίρα στις 8,06, μετά τη χαλάρωση περιορισμών στο trading
Η κεντρική τράπεζα αύξησε το όριο των swap συναλλάγματος
Ανακάμπτει η λίρα Τουρκίας έναντι του δολαρίου, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών στο trading από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.
Η λίρα Τουρκίας διαπραγματεύεται στις 8,09 λίρες ανά δολάριο.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε το όριο των swap συναλλάγματος και των deals παραγώγων στα οποία μπορούν να προχωρήσουν οι τοπικές τράπεζες με ξένους ομολόγους.
Η κίνηση πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση του προέδρου Recep Tayyip Erdogan να απολύσει τον κεντρικό τραπεζίτη Murat Uysal και να δεχθεί την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών Berat Albayrak, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας των πολιτικών για τον περιορισμό της συμμετοχής ξένων επενδυτών στις αγορές χρήματος της Τουρκίας.
Πρόκειται για άλλη μία κίνηση προς την «εξομάλυνση» της αγοράς συναλλάγματος, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Από τον Σεπτέμβριο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χαλαρώνουν μια σειρά από ανώτατα όρια συναλλαγών που έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατο για τους ξένους να αντισταθμίσουν και να χρηματοδοτήσουν τις θέσεις τους στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία.
Τα όρια εισήχθησαν για πρώτη φορά μετά τη νομισματική κρίση το 2018 και σχεδιάστηκαν για να εμποδίζουν τους επενδυτές να στοιχηματίζουν εναντίον της λίρας.
Ωστόσο, οδήγησαν σε περιοδικές κρίσεις ρευστότητας που εκτόξευσαν το κόστος δανεισμού κατά τη διάρκεια  στο 1.000% και ανάγκασαν τους ξένους επενδυτές να ξεφορτωθούν τα ομόλογα και τις συμμετοχές τους.
Αντιμέτωποι με ένα απρόβλεπτο περιβάλλον συναλλαγών, οι επενδυτές έχουν «τραβήξει» περισσότερα από 13 δισ. δολάρια από τα ομόλογα και τις χρηματιστηριακές αγορές φέτος.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης