Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προϋπολογισμό «πανδημίας» ετοιμάζει η κυβέρνηση με ύφεση στο -10% για το 2020 - Στις 18/11 η έκθεση της Κομισιόν για την 8η αξιολόγηση

Προϋπολογισμό «πανδημίας» ετοιμάζει η κυβέρνηση με ύφεση στο -10% για το 2020 - Στις 18/11 η έκθεση της Κομισιόν για την 8η αξιολόγηση
Δέκα ημέρες πριν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή (20 Νοεμβρίου), η κυβέρνηση αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του προσχεδίου προαναγγέλλοντας ύφεση 10% για το 2020
Δέκα ημέρες πριν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή (20 Νοεμβρίου), η κυβέρνηση αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του προσχεδίου προαναγγέλλοντας ύφεση 10% για το 2020, από 8,2% που ήταν η αρχική της εκτίμηση.
Εξέλιξη η οποία πυροδοτεί αλλαγές σε ολόκληρο το οικονομικό οικοδόμημα, αφού θέτει σε νέα βάση τον πήχη για την ανάπτυξη το 2021, ενώ μεταβάλλει επί το δυσμενέστερο τις προβλέψεις σε όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημική κρίση και το νέο lockdown στη χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, χθες 10/11 από το βήμα της Βουλής, αναγνώρισε πως «έχουμε μπροστά μας έξι δύσκολους μήνες, και υγειονομικά και οικονομικά» ενώ εκτίμησε ότι η χώρα θα βγει από την κρίση μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει την αρχική παρακινδυνευμένη πρόβλεψή της για ανάπτυξη 7,5% τον επόμενο χρόνο, που βασίζεται στο σενάριο ότι το 2021 θα ληφθούν προκαταβολές 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (2,635 δισ. ευρώ θα προέλθουν από επιχορηγήσεις και 1,272 δισ. ευρώ από δάνεια), όταν δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ βοήθειας από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εξαργύρωση των ελληνικών επιταγών που αφορούν το Πρόγραμμα SURE («Συνεργασία»), από το οποίο κανονικά τα 2,7 δισ. ευρώ θα έπρεπε να είχαν εκταμιευτεί από το καλοκαίρι.

Μειώνεται η εκτίμηση για το 2021 για την ανάκαμψη του ΑΕΠ

Και μόνο το γεγονός αυτό υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να κατεβάσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 4,5%, με την ελπίδα ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα σταθεί ικανό να αλλάξει την ψυχολογία στα νοικοκυριά, που θεωρείται βαρόμετρο για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, κατά 5,8% το 2021.
Ο ρυθμός της ανάπτυξης είναι το ένα «ασταθές πόδι» στο οποίο στηρίζεται ο νέος προϋπολογισμός.
Υπάρχει όμως και δεύτερο που τρίζει και είναι αυτό που προβλέπει έλλειμμα μόλις 1% του ΑΕΠ ή 1,862 δισ. ευρώ.
Είναι το σενάριο βάσης το οποίο αποσύρεται -μετά την εκτίναξη των κρατικών δαπανών φέτος στα 70 δισ. ευρώ και τις τρύπες στα ταμεία που έχουν ανοίξει η νέα σκληρή καραντίνα, οι αναστολές στις πληρωμές των φόρων και των οφειλών και ο ισχνός τζίρος στην αγορά- και δίνει τη θέση του στο δυσμενές, που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ, όταν το 2020 θα κλείσει πάνω από 7% του ΑΕΠ ή πάνω από 11,8 δισ. ευρώ (σε όρους ενισχυμένης εποπτείας).

Ρήτρα διαφυγής

Είναι ένα σενάριο το οποίο απεύχεται η κυβέρνηση διότι βάζει τη χώρα σε δημοσιονομικές περιπέτειες με τους θεσμούς.
Ακόμη και με την ευελιξία που παρέχει η ρήτρα διαφυγής, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα και ειδικά στο κομμάτι του χρέους, που θα αυξηθεί φέτος στο 205% του ΑΕΠ, και με τις συζητήσεις σε επίπεδο ευρωζώνης για τον τρόπο καταμέτρησης των επιπτώσεων από την πανδημία να κινούνται σε θολό τοπίο.
Το πιο ανησυχητικό είναι αυτό που επανέλαβε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ότι τα χρήματα αυτά «τα δανειζόμαστε από το μέλλον» ξυπνώντας για ακόμα μια φορά τον εφιάλτη των μνημονίων.
Την επόμενη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου δίνεται η έκθεση της Κομισιόν που θα σχολιάζει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της 7ης αξιολόγησης και θα υπάρχουν αυστηρές παρατηρήσεις πάνω στα «κόκκινα» δάνεια και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Η έκθεση θα συζητηθεί στο Eurogroup της 30ής του μηνός ενώ λίγες ημέρες πριν, στις 24 του μηνός, θα βρεθεί στο τραπέζι του Euroworking Group.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης