Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περιοδεία Pompeo σε συμμάχους των ΗΠΑ με φόντο την αναγνώριση του Biden ως εκλεγμένου προέδρου

Περιοδεία Pompeo σε συμμάχους των ΗΠΑ με φόντο την αναγνώριση του Biden ως εκλεγμένου προέδρου
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Mike Pompeo θα επισκεφτεί, την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, ο οποίος αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ήττα του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές, θα επισκεφθεί αρκετούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, οι οποίοι χαιρέτισαν την εκλογική νίκη του Joe Biden.
Ο Pompeo θα αναχωρήσει την Παρασκευή (13/11) από την Ουάσινγκτον με αρχικό προορισμό τη Γαλλία, πριν μεταβεί στην Τουρκία, και στη συνέχεια στη Γεωργία, στο Ισραήλ, στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, θα είναι οι «ιστορικές προσπάθειες» της κυβέρνησης Trump «για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Διπλωματική πρόκληση

Αλλά αυτή η περιοδεία κινδυνεύει να μετατραπεί σε μεγάλη διπλωματική πρόκληση: οι περισσότερες χώρες όπου αναμένεται ο Pompeo δεν περίμεναν πολύ πριν συγχαρούν τον Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρική του νίκη στις 3 Νοεμβρίου.
Στο Παρίσι, ο Εmmanuel Macron συνεχάρη τον Biden το Σάββατο μόλις τα μεγαλύτερα αμερικανικά δίκτυα τον κήρυξαν νικητή και ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για πρώτη φορά μαζί του λίγο νωρίτερα σήμερα.
Το ίδιο ισχύει και για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και την ηγεσία του σαουδαραβικού βασιλείου.
Παρομοίως, ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, ο οποίος περίμενε μέχρι σήμερα, αλλά έστειλε και εκείνος μήνυμα συγχαρητηρίων στον Biden ζητώντας «ενίσχυση» των διμερών σχέσεων, ευχαριστώντας παράλληλα τον Donald Trump για τη «θερμή φιλία» του, δείχνοντας την αλλαγή σελίδας.
Ωστόσο, ο Pompeo φαίνεται να τηρεί την ίδια στάση με τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ο οποίος αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του και καταγγέλλει, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, μαζική «νοθεία» στις αμερικανικές εκλογές.

Τουρκία - Γαλλία

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «ομαλή μετάβαση» εξουσίας, αλλά προς «μια δεύτερη κυβέρνηση Trump».
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των εντάσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας.
Οι γαλλο-τουρκικές εντάσεις που προέρχονται από διαφωνίες για τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν κλιμακωθεί περαιτέρω από τα τέλη Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση Trump, η οποία καλλιεργεί μια εγγύτητα με την Άγκυρα παρά την ολοένα και πιο έντονη κριτική στη Δύση, δεν έχει λάβει σαφή θέση σε αυτήν τη διαμάχη.
Οι ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν τις δικές τους διαφορές με την Τουρκία, από την απόκτηση από την Άγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, μια κίνηση που υποτίθεται ότι ενεργοποιεί αμερικανικές κυρώσεις τις οποίες ο Pompeo αργεί να επιβάλει.

www. bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης