Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κατασκευαστικές: 10 χρόνια στο περίμενε για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων

Κατασκευαστικές: 10 χρόνια στο περίμενε για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων
Προχωρούν οι δύο διαγωνισμοί για τα απορρίμματα στην Αττική μετά από χρόνια καθυστερήσεων
Μετά από 10 χρόνια αναμονής, ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τα δύο μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, που ανέμεναν οι κατασκευαστικοί Όμιλοι της χώρας.
Η δημοπράτηση των εργων αυτών ήταν και ο λόγος που πολλοί κατασκευαστικοί Όμιλοι της χώρας προχώρησαν εδώ και χρόνια σε σύσταση θυγατρικών που θα ασχολούνταν με αυτούς τους  διαγωνισμούς.
Έπρεπε όμως να περάσουν 10 χρόνια προκειμένου οι διαγωνισμοί αυτοί να προχωρήσουν, παρά το γεγονός ότι τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας πέφτουν βροχή.

Τα πρόστιμα

Είναι ενδεικτικό ότι χώρα μας από το 2014 έως σήμερα έχει καταβάλει τμηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 51,8 εκατ. ευρώ για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).
Τα 15,08 εκατ. αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 8,36 εκατ. ευρώ το Νότιο Αιγαίο, 5,02 εκατ. ευρώ την Κεντρική Μακεδονία, 3,6 εκατ. από την Αττική, 2,5 εκατ. ευρώ τη Στερεά Ελλάδα, 2,04 εκατ ευρώ τη Δυτική Ελλάδα και μικρότερα ποσά από άλλες περιοχές.

Τα δύο έργα των 640 εκ ευρώ

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο έργων είναι 640 εκατ. ευρώ, και αφορούν μονάδα επεξεργασίας στην περιοχή της Φυλής και μία ακόμη μονάδα στην περιοχή του Σχιστού.
Συγκεκριμένα, τα έργα που εγκρίθηκαν είναι τα εξής:
- «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών» μέσω ΣΔΙΤ, στην περιοχή της Φυλής.
Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 30 ετών, εκ των οποίων 3 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 την περίοδο λειτουργίας.
- «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων» μέσω ΣΔΙΤ, στην περιοχή του Σχιστού.
Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 29 ετών, εκ των οποίων 2 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 την περίοδο λειτουργίας.
Τα εν λόγω έργα, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδιασμού και του εν ισχύ Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής, αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση της διαχείρισης των αποβλήτων στην Περιφέρεια με το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση περιβάλλοντος.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης