Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel (Γερμανία) και Macron (Γαλλία) πιέζουν για αλλαγές στη συνθήκη Σέγκεν λόγω τρομοκρατίας

Merkel (Γερμανία) και Macron (Γαλλία) πιέζουν για αλλαγές στη συνθήκη Σέγκεν λόγω τρομοκρατίας
Η Frontex ζητά τη σύσταση επιτροπής για την αντιμετώπιση των «υβριδικών απειλών» στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ
Την αλλαγή του καθεστώτος της Συνθήκης Σέγκεν που διέπει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στις χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτήν υπό το φως των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων ζήτησαν με δηλώσεις τους την Τρίτη 10 Νοεμβρίου η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Macron.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη για την Ευρώπη προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της συνθήκης Σένγκεν για τις διασυνοριακές μετακινήσεις υπό το φως των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων.
«Θα ήθελα το νέο καθεστώς όσον αφορά το χώρο Σένγκεν, να είναι έτοιμο το 2022», είπε μετά από συνάντηση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες την Τρίτη (10/11).
«Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε ποιος μπαίνει και ποιος φεύγει από τον χώρο Σένγκεν».
Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου ότι η απειλή της τρομοκρατίας είναι μια πραγματικότητα για την Ευρώπη που χρειάζεται συντονισμένη και άμεση απάντηση, δήλωσε
Ο Macron υπογράμμισε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί προκειμένου να επανεξετάσει τον χώρο Σένγκεν και το καθεστώς των ανοικτών συνόρων.

Οι προτάσεις της Frontex

Την ίδια ώρα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) Fabrice Leggeri, ζήτησε τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάζει νομικά ζητήματα σχετικά με την εποπτεία των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων του oργανισμού και την αντιμετώπιση των ανησυχιών που διατυπώνονται από τα κράτη- μέλη σχετικά με τις «υβριδικές απειλές» που επηρεάζουν την εθνική τους ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα, όπου η Frontex θα αναπτύξει το μόνιμο σώμα του.
Σύμφωνα με την πρόταση της Frontex, η επιτροπή θα συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή των κρατών- μελών σε εθελοντική βάση.
Θα εξετάσει διάφορα ζητήματα, ιδίως εκείνα που σχετίζονται με τον κανονισμό 2014/656 υπό το φως της τρέχουσας επιχειρησιακής κατάστασης.
Ο Fabrice Leggeri, εξέφρασε επίσης τη δέσμευση του Οργανισμού για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης