Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daily Sabah: Τουρκία και ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν για τη Συρία υπό την νέα προεδρία Biden

Daily Sabah: Τουρκία και ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν για τη Συρία υπό την νέα προεδρία Biden
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιδιώκει να απομακρύνει την Τουρκία, αλλά μάλλον να ξαναεμπλέξει τον γεωγραφικά στρατηγικό, στρατιωτικά ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ με πιο σκληρούς όρους
Παρά τις υπάρχουσες βλάβες στις διμερείς σχέσεις, η Τουρκία και οι ΗΠΑ υπό τον εκλεγμένο Πρόεδρο Joe Biden ενδέχεται να είναι σε θέση να συνεργαστούν στην περιοχή της Συρίας εάν η Ουάσινγκτον σταματήσει να επιμένει στη συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, λένε ειδικοί στην Daily Sabah, παρά την σκυτάλης στο τιμόνι του προεδρικού θώκου στην Αμερική.
Την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε μια σοβαρή μετάβαση στη διοίκηση των ΗΠΑ καθώς η νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατών έγινε πιο σίγουρη και αντικαταστάθηκαν βασικά κυβερνητικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας και του ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία, Jeffrey.
Οι αλλαγές σηματοδοτούν μια νέα αρχή για τη διοίκηση, αλλά επίσης εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη διπλωματία της χώρας, ιδίως τις πολιτικές της στη Συρία, όπου η επιμονή των ΗΠΑ να στηρίξουν τρομοκράτες την οδήγησαν τελικά να χωριστεί με τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία.
Ωστόσο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, μια αλλαγή στην κυβέρνηση δεν θα βλάψει τους διμερείς δεσμούς μεταξύ των χωρών, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν γράφει η τουρκική εφημερίδα DS.

Η απόλυση Esper

Αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ειδικά στη Συρία, αναμένονται αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Trump ανακοίνωσε τη Δευτέρα 9/11/2020 στο Twitter ότι είχε απολύσει τον Esper.
"Ο Mark Esper έχει τερματιστεί.
Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την υπηρεσία του", δήλωσε ο Trump, ανακοινώνοντας τον αντικαταστάτη του Christopher Miller, τον σημερινό επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας.
Την ίδια ημέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Pompeο ανακοίνωσε ότι ο Jeffrey θα παραιτηθεί από τις θέσεις του ως ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία και ως ειδικός απεσταλμένος για τον παγκόσμιο συνασπισμό.

Είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση Trump έχει λάβει αυτά τα βήματα τη συγκεκριμένη στιγμή κατά τη μεταβατική περίοδο
Μάλιστα ενδέχεται να σχεδιάζει δραστικά μέτρα στην περιοχή, βραχυπρόθεσμα.
Ο Πρόεδρος Erdogan πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να επηρεάσει την πολιτική των ΗΠΑ με ένα απλό τηλεφώνημα στον Biden μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, όπως είχε κάνει περιστασιακά με τον νυν Πρόεδρο Biden.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιδιώκει να απομακρύνει την Τουρκία, αλλά μάλλον να ξαναεμπλέξει τον γεωγραφικά στρατηγικό, στρατιωτικά ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ με πιο σκληρούς όρους.

Η Συρία 

Πολλαπλά ζητήματα επιδεινώνουν τους διμερείς δεσμούς μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, με τη Συρία να διατηρεί τη θέση της ως η πιο περίπλοκη υπόθεση λόγω αντιφατικών συμφερόντων.
Καθώς η διοίκηση του Biden εγκαθίσταται στην εξουσία, ο συριακός εμφύλιος πόλεμος θα σηματοδοτήσει μια δεκαετία τον Μάρτιο του 2021.
Χωρίς τέλος στην εν εξελίξει σύγκρουση, η χώρα εξακολουθεί να χωρίζεται μεταξύ περιοχών που ελέγχονται από το καθεστώς, των βορειοδυτικών που καταλαμβάνουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και στα βορειοανατολικά κυριαρχούνται από τρομοκρατικές ομάδες.
Μιλώντας στην Daily Sabah, ο Hüseyin Alptekin, ερευνητής στο Ίδρυμα Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (SETA), δήλωσε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι εάν ο Biden θα επιμείνει στον διάδρομο PYD / PKK στη Συρία που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Obama.
Τόνισε ότι μια τέτοια κίνηση θα αντιμετωπιστεί με αντίσταση από την Τουρκία και θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει διακοπή των δεσμών.
"Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει επιμονή στο κουρδικό δημοκρατικό συνομοσπονδιακό κόμμα (PYD), δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι πολιτικές της Τουρκίας και του Biden της Μέσης Ανατολής δεν πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους", πρόσθεσε.
Ο Εκπρόσωπος της Τουρκίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά θα συνεχίσει να πιέζει τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την υποστήριξη για μαχητικές ομάδες στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης