Τελευταία Νέα
Διεθνή

Von der Leyen (πρόεδρος Κομισιόν): Η νέα ατζέντα της ΕΕ στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Von der Leyen (πρόεδρος Κομισιόν): Η νέα ατζέντα της ΕΕ στις σχέσεις με τις ΗΠΑ
H πρόεδρος της Κομισίον Ursula von der Leyen προσβλέπει σε συμμαχία με τις ΗΠΑ στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής οικονομίας
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καλλιεργήσουν μια νέα διατλαντική συμμαχία για την ανάπτυξη τομέων όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή οικονομία υπό τον εκλεγμένο πρόεδρο Joe Biden, δήλωσε την Τρίτη (10 Νοεμβρίου 2020) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Η Ευρώπη, επισήμανε, πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Joe Biden, τονίζοντας ότι δεν αυτό δεν επάγεται την επιστροφή στην ατζέντα που είχε διαμορφωθεί πριν από πέντε χρόνια.
Η Ευρώπη, επισήμανε, πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Joe Biden, τονίζοντας ότι δεν αυτό δεν επάγεται την επιστροφή στην ατζέντα που είχε διαμορφωθεί πριν από πέντε χρόνια.
«Η συμμαχία μας βασίζεται στις κοινές μας αξίες και την ιστορία.
Στην κοινή πεποίθηση να συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε πιο ισχυρό, πιο ειρηνικό και περισσότερο ευημερούντα κόσμο», δήλωσε η von der Leyen σε ομιλία της προς τους πρεσβευτές της ΕΕ σε όλο τον κόσμο.
«Αυτοί οι στόχοι παραμείνουν σταθεροί.
Αλλά σε ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο, πιστεύω ότι είναι καιρός για μια νέα διατλαντική ατζέντα κατάλληλη για τον σημερινό κόσμο».
Η von der Leyen συνεχάρη τον εκλεγμένο πρόεδρο χωρίς να κάνει αναφορά στη δικαστική αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος εκ μέρους του Donald Trump.

Οι πολιτικές Trump που ενόχλησαν την ΕΕ

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην κυβέρνηση Trump όταν η χώρα αποχώρησε από τη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή επέβαλε δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά και υπονόμευσε πολυμερείς οργανισμούς τους οποίους οι ΗΠΑ υποστήριζαν εδώ και δεκαετίες όπως ο ΠΟΕ.
Η Von der Leyen είπε ότι η ΕΕ προσβλέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να επανέλθουν στη συμφωνία του Παρισιού, δέσμευση την οποία ανέλαβε ο Biden.
Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρώπη θα προωθήσει φιλόδοξες δεσμεύσεις στις διεθνείς συναντήσεις του επόμενου έτους (2020) για την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα ήταν θετικό να υποστηρίξουν τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.
Ήταν επίσης καιρός να αντιστραφεί η τάση αποδυνάμωσης των πολυμερών οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, με μια σειρά απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία τους.

Ψηφιακή οικονομία

Η Von der Leyen προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν με την Ευρώπη για να θέσουν παγκόσμιους κανόνες όσον αφορά ψηφιακή οικονομία, περιορίζοντας τη ρητορική μίσους, την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα και προάγοντας το θεμιτό ανταγωνισμό και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Σε «αγκάθι» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να αναδειχθεί η φορολογία των εταιρειών ψηφιακών υπηρεσιών, των τεχνολογικών «γιγάντων» όπως το Facebook, το Twitter κλπ.
Η Von der Leyen δήλωσε ότι ευελπιστεί σε μία παγκόσμια συναίνεση επί του ζητήματος αυτού.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας του G20 τον περασμένο μήνα αποφάσισαν την παράταση των διαπραγματεύσεων έως το μέσον του 2021 όσον αφορά το νέο καθεστώς της διασυνοριακής φορολόγησης, καθώς οι συνομιλίες σταμάτησαν εν μέσω του δεύτερου κύματος και της επιφυλακτικής στάσης των ΗΠΑ.
Η νέα προθεσμία για το μέσον του 2021 έπρεπε να τηρηθεί απολύτως, δήλωσε η von der Leyen, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα κινηθεί αυτόνομα εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το πεδίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης