Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Ισχυρά έσοδα, μικρότερες προβλέψεις, υψηλή μεταβλητότητα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

DBRS: Ισχυρά έσοδα, μικρότερες προβλέψεις, υψηλή μεταβλητότητα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Τα έσοδα των ευρωπαϊκών τραπεζών με σημαντική δραστηριότητα στις κεφαλαιαγορές παρουσίασαν ισχυρή άνοδο στο γ’ τρίμηνο του 2020
Iσχυρά έσοδα, μικρότερες προβλέψεις έναντι επισφαλειών, αλλά υψηλή μεταβλητότητα έχουν να αντιμετωπίσουν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με σχόλιο του καναδικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Τα έσοδα των ευρωπαϊκών επενδυτικών επιχειρήσεων/τραπεζών με σημαντική δραστηριότητα στις κεφαλαιαγορές (συμπεριλαμβανομένων των Credit Suisse Group, UBS Group, Deutsche Bank, Barclays, BNP Paribas και HSBC) παρουσίασαν ισχυρή άνοδο το γ’ τρίμηνο του 2020.
Στο τρίτο τρίμηνο, τα έσοδα αυτών των εταιρειών συνέχισαν να «βλέπουν» ισχυρή αύξηση στις πωλήσεις και σε συναλλαγές (S&T), με τα έσοδα της S&T από τις μετοχές να αυξάνονται μετά από δύο τρίμηνα ύφεσης.
Για πρώτη φορά το 2020, οι ευρωπαϊκές επενδυτικές εταιρείες/ τράπεζες σημείωσαν ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές - αν και σε χαμηλότερη βάση.
Σύμφωνα με την DBRS Morningstar, ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σημείωσαν οι UBS, Deutsche Bank και BNP Paribas.
Και παρά την αυξανόμενη μεταβλητότητα, τα έσοδα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παρουσίασαν αύξηση κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020, ενώ φαίνεται να συνεχίζονται μέχρι την αρχή του δ’ τριμήνου.
Ωστόσο, οι ρυθμοί αύξησης των εσόδων το τρίτο τρίμηνο ήταν χαμηλότεροι από το β’ τρίμηνο, με την τάση να συνεχίζει να είναι πτωτική.
Σύμφωνα με τον δείκτη VIX (Έκθεμα 1), τα επίπεδα μεταβλητότητας στο γ’ τρίμηνο παρέμειναν, σε γενικές γραμμές, στα ίδια επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.
Image
Σε μηνιαία βάση, τα επίπεδα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου παρέμειναν κάτω από τις 57,7 μονάδες, σημείο στο οποίο έφτασαν τον Μάρτιο 2020, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο 2015-2019.
Τα έσοδα από τις συναλλαγές συνεχίστηκαν στο γ’ τρίμηνο του 2020.
Τα έσοδα από τις κεφαλαιαγορές ανήλθαν σε 14,2 δισεκατομμύρια δολάρια το γ’ τρίμηνο (γράφημα 2 και 3) - αύξηση 29% σε ετήσια βάση και διαδοχικά μείωση 15%.
Image
Αυτό ακολουθεί αξιοσημείωτη αύξηση εσόδων στο β’ τρίμηνο στις περισσότερες τράπεζες, η οποία δεν επαναλήφθηκε το τρέχον τρίμηνο (Έκθεμα 4).
Το γ' τρίμηνο 2020, τα έσοδα έλαβαν ώθηση από τις επενδυτικές τοποθετήσεις.
Ωστόσο, τα έσοδα από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών συμπιέστηκαν.
Στον αντίποδα, τα έσοδα το β΄ τρίμηνο ενισχύθηκαν από τοποθετήσεις σε αξίες σταθερού εισοδήματος.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης