Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γέμισαν οι ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ - Η διοίκηση απορρίπτει τα περί επιλογής μεταξύ ασθενών - Διασπορά στη Θεσσαλονίκη δείχνουν τα λύματα

Γέμισαν οι ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ - Η διοίκηση απορρίπτει τα περί επιλογής μεταξύ ασθενών - Διασπορά στη Θεσσαλονίκη δείχνουν τα λύματα
Η εφημερία στο ΑΧΕΠΑ άρχισε χωρίς κανένα κενό κρεβάτι στη ΜΕΘ
Απελπιστική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που έχουν γεμίσει από ασθενείς με κορωνοϊό.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των γιατρών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, η εφημερία αρχίζει χωρίς κανένα κρεβάτι στη ΜΕΘ, κάτι που ωστόσο διαψεύδει η διοίκηση του νοσοκομείου.
Κατά τη συνέντευξή του στο OPEN TV, ρωτήθηκε για το εάν η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο οριακό σημείο ώστε να πρέπει να γίνεται επιλογή ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν.
Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: «Είμαστε πραγματικά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση.
Δεν υπάρχουν περιθώρια.
Αναγκαστικά, πλέον, θα πρέπει γίνει με πολύ αυστηρότερα κριτήρια η επιλογή.
Ηλικιακά, βαρύτητα νοσημάτων και άλλα κριτήρια.
Δεν υπάρχει χώρος.
Υπάρχει κορεσμός».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Δευτέρα (9/11/2020), εντοπίζεται έντονη πίεση στις ΜΕΘ καθώς οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει πλέον τους 239, με την πλειοψηφία τους, (75,3%) να είναι άνδρες.
Το απόγευμα στις 6:00, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την κρίσιμη κατάσταση του Συστήματος Υγείας, μαζί με την υπεύθυνη ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ και καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 311 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, με τις 203 από αυτές σε δέκα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας.

Οι ΜΕΘ δεν μπορούν να δεχθούν άλλους ασθενείς

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται οι ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δεχτούν άλλα περιστατικά κορωνοϊού.
Όπως είπε ο ίδιος, το νοσοκομείο σήμερα εφημερεύει και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.
Και αυτό γιατί οι γιατροί δεν θα μπορούν να εισάγουν σε ΜΕΘ ασθενείς που θα πρέπει να διασωληνωθούν.

Διαψεύδει η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ

Πάντως, η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ διαψεύδει τα περί έλλειψης κλινών ΜΕΘ.
«Η  Διοίκηση του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο  Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Συμεών Μεταλλίδης, Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19 καθώς και η κα Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια Αναισθησιολογίας υπεύθυνη της Κλινικής ΜΕΘΑ, διαψεύδουν ρητά τις δηλώσεις του  Πρόεδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, κ. Σιούλη, περί έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας λόγω κάλυψής τους, γεγονός που όπως αναφέρει οδηγεί σε επιλογές ασθενών!
Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μεγάλη διασπορά στη Θεσσαλονίκη δείχνουν τα ευρήματα στα λύματα

Η Θεσσαλονίκη απέχει ακόμη σημαντικά από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ για τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν.
Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία.
Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
«Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, βοηθούμε το δημόσιο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στη καλύτερη φροντίδα εκείνων που νοσούν και ταυτόχρονα αποδεικνύουμε πως θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα στις ζωές μας.
Είναι ευθύνη προσωπική καθενός μας και υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, η αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν υποδείξει οι ειδικοί», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Ερωτηθείς για την προοπτική επιπεδοποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση και με τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες για τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, απάντησε: «Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων».

«Εταιρείες ελέγχουν το προσωπικό για ασυμπτωματικούς στέλνοντας στο ΑΠΘ δείγματα από λύματα»

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ομάδα του ΑΠΘ ανίχνευσε ιικό φορτίο στα λύματα εμπορικών εταιρειών με εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
«Η ομάδα του ΑΠΘ παρακολουθεί τα λύματα αυτών των εταιρειών εδώ και αρκετές εβδομάδες. Είναι σημαντικό ότι σε μια περίπτωση ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο στα λύματα εταιρείας, στην οποία δεν είχε αναφερθεί κανένα κρούσμα και μετά την ανίχνευση στα λύματα εντοπίστηκε ασυμπτωματικός εργαζόμενος», δήλωσε ο κ. Καραπάντσιος.
Η μεθοδολογία που εφαρμόζει η ομάδα του ΑΠΘ έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει με μεγάλη ακρίβεια τον αριθμό γονιδιωματικών αντιγράφων του SARS-CoV-2 ακόμη και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις στα δείγματα λύματος της πόλης.
«Αυτό επιτυγχάνεται ελέγχοντας το ίδιο δείγμα με πολλές επαναλήψεις και αξιολογώντας με αναλυτικές διαδικασίες την απόδοση σε κάθε στάδιο του εργαστηριακού ελέγχου, όπως π.χ. κατά τη συμπύκνωση του δείγματος, την απομόνωση του γενετικού υλικού του ιού αλλά και την εξασφάλιση της απομάκρυνσης των χημικών ουσιών που δυστυχώς εντοπίζονται στα λύματα και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην απόδοση του μοριακού τεστ που εφαρμόζεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης