Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Πειραιώς -9%, ΟΠΑΠ +6%, Aegean +7%, το ΧΑ -0,57% στις 651 μον. - Κρίσιμες τεχνικά οι 650 μον. ενδιαφέρον και για MSCI

Με Πειραιώς -9%, ΟΠΑΠ +6%, Aegean +7%, το ΧΑ -0,57% στις 651 μον. - Κρίσιμες τεχνικά οι 650 μον. ενδιαφέρον και για MSCI
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πλησίον της πρώτης στήριξης των 650 μονάδων ενώ δεν κατάφερε να επαναπροσεγγίσει την ζώνη των 665 - 670 μονάδων
(upd16)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 651 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 663 μονάδες και με κύριο χαρακτηριστικό τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά το χθεσινό ξέφρενο ράλι ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκαν οι συναλλαγές.
Σημειώνεται, ότι μέχρι το πρώτο μισό της συνεδρίασης η όποια προσφορά απορροφήθηκε με σχετική ευκολία ωστόσο στη συνέχεια εμφανίστηκαν ισχυρές πιέσεις με την Πειραιώς να κλείνει στις δημοπρασίες στο χαμηλό της ημέρας -8,81%...ενώ πτωτικά έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips. με εξαίρεση τα κέρδη σε Aegean +7,38%, ΟΠΑΠ +5,66% και Viohalco +5,17% .
Ο Γενικός Δείκτης διατήρησε την πρώτη στήριξη των 650 μονάδων ενώ εμφανής ήταν η δυσκολία να υπερβεί την αντίσταση των 665 - 670 μονάδων.
Στις τράπεζες, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην Πειραιώς -8,81% από ημερήσια κέρδη +4,55%, και ακολούθησαν Εθνική -3,24% και Eurobank -1,28% ενώ με κέρδη +1,12% έκλεισε η Alpha Bank.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν
Ελλάκτωρας -3,55%, Φουρλής -2,67% και ΑΔΜΗΕ -1,94%..
Εν τω μεταξύ αύριο Τετάρτη 11/11 ανακοινώνει αποτελέσματα γ τριμήνου η  Coca Cola Hellenic ενώ την Πέμπτη 12/11 αναμένονται και τα αποτελέσμτα και του ΟΤΕ
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν και οι αλλαγές στους δείκτες MSCI, οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα στον MSCI Greece Standard συμμετέχουν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil
Πληροφορίες στην αγορά αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να αφαιρεθεί η μετοχή της Motor Oil από το δείκτη ενώ υπάρχει πιθανότητα να εισέλθει ο Μυτιληναίος.
Σημειώνεται πως οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου.
Ο χθεσινός συνδυασμός θετικών ειδήσεων με οδηγό το εμβόλιο της Pfizer,  τα καλά νέα της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την Moody's που κατασκεύασε μια αναβάθμιση για να πάρει δουλειές από το ελληνικό δημόσιο -  ήταν αναβάθμιση δημοσίων σχέσεων - αλλά και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ,  εκτόξευσαν στα ύψη της αποδόσεις των μετοχών, των ομολόγων  αλλά και τον τζίρο και όγκο συναλλαγών .
Ωστόσο η τόσο απότομη άνοδος θεωρείται  ακραία, υπερβολική και επικίνδυνη.
Υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις, θα τις παρουσιάσουμε και τις δύο....η πρώτη αναφέρει ότι μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρηματιστήριο άπαξ και το εμβόλιο είναι όντως αποτελεσματικό… θα ακολουθήσει μια πορεία προς τις 800 μονάδες στις οποίες θα βρεθεί το Καλοκαίρι του 2021.
Η δεύτερη σχολή σκέψης αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να ενθουσιαζόμαστε τόσο γρήγορα γιατί υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα ειδικά στην Ελλάδα.
Η επιστροφή στην κανονικότητα ενέχει σοβαρούς κινδύνους και σίγουρα πολλά βάρη για την κοινωνία.
Οι τράπεζες δεν έχουν επιλύσει τα προβλήματα τους αλλά τουλάχιστον τα νέα NPEs δεν θα είναι ακραία υψηλά όσο αρχικώς είχαν εκτιμηθεί.
Θα χρειαστούν σίγουρα κεφάλαια.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 10/11 στην αγορά ομολόγων, μετά το χθεσινό ράλι με  το 10ετές ομόλογο στο 0,83% -  με ιστορικό χαμηλό στις 10/11 στο 0,747% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,74% -  με ιστορικό χαμηλό στις 10/11 στο 0,572% - και με το μεταξύ τους spread στις 9 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 126 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,27% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,03%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο και στα πλαίσια κατοχύρωσης κερδών μετα΄το χθεσινό ξέφρενο ράλι ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,66%
Περί τις 10:45% απορροφήθηκαν οι αρχικές πιέσεις και ο Τραπεζικός Δείκτης με οδηγό την Πειραιώς και την Alpha Bank άνω του +4% .... κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,79% και ο Γενικός Δείκτης με την  Aegean, τον ΟΠΑΠ να ξεχωρίζουν ανοδικά κατέγραψες το υχηλό της ημέρας +1,21% .
Περί τις 15:00 με πιέσεις στην Πειραιώς -8,81% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικά blue chips,  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,16%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,57% στις 651 μονάδες έχοντας υψηλό στις 663,43 μονάδες και χαμηλό 647,92 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 94 εκατ. ευρώ, ο όγκος 68 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 51 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,07 εκατ. ευρώ και όγκου 908 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 600 χιλ. τεμάχια αξίας 321 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 84 χιλ. τεμάχια αξίας 708 χιλ. ευρώ, ο ΟΤΕ 24 χιλ. τεμάχια αξίας 314 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 651 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 620-630 μονάδες και οι 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 665-670 μονάδες και ακολουθούν οι 680 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 303 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι 280 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 320 μονάδες και ακολουθούν οι 350 μονάδες

Με σενάρια ιδιαίτερα δύσκολα θα πραγματοποιηθούν τα stress tests μέσα στο 2021.

Η διεξαγωγή της άσκησης επιβεβαιώθηκε σε συναντήσεις που είχαν οι τράπεζες με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Είναι άγνωστο ποιά θα είναι τα μακροοικονομικά σενάρια για τη διεξαγωγή της άσκησης αφού η τρέχουσα πραγματικότητα είναι ήδη ζοφερή.
Όπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες οι τράπεζες θα στρεσαριστούν με ακόμη χειρότερα σενάρια από τα τρέχοντα διότι επιθυμία της ΕΒΑ είναι να καταγραφεί η πραγματικότητα ασχέτως αποφάσεων και πολιτικών που θα ακολουθήσουν.
Αυτό προκύπτει από όλες πάντως τις δηλώσεις των θεσμών.
Τα μακροοικονομικά σενάρια θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο.
Η ΕΚΤ δηλώνει απερίφραστα πως πριν λάβει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θέλει να καταγράψει τις συνέπειες του δεύτερου κλειδώματος των ευρωπαϊκών οικονομιών.
H σωστή  καταγραφή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τα πιστωτικά ιδρύματα.
Τα μορατόρια δεν αποτελούν δικαιολογία ώστε οι τράπεζες να μην καταγράφουν σωστά την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα να κατανέμει κεφάλαια στα πιο παραγωγικά μέρη της οικονομίας λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη βιωσιμότητά τους.
Δηλαδή χρηματοδοτούνται οι βιώσιμες επιχειρήσεις.
Η ΕΚΤ γνωρίζει καλά πως θα υπάρξει ένας νέος και δυστυχώς δυναμικός γύρος μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Μπορεί τα μορατόρια και οι εγγυήσεις να μετριάζουν το αποτέλεσμα προσωρινά το θέμα ωστόσο παραμένει υπαρκτό.
Πρέπει ωστόσο να εξεταστεί εάν ορισμένα από τα μέτρα - τα μορατόριουμ και οι κρατικές  εγγυήσεις - θα παραταθούν.
Σε ορισμένες χώρες, έπρεπε να επιβραδυνθούν ή να τελειώσουν φέτος.
Επίσης, ΕΚΤ και ο SSM ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά πως δεν θα αναγκάσει τις τράπεζες να επιδεινώσουν σκόπιμα τους ισολογισμούς τους  προχωρώντας σε χορηγήσεις .
Έχουμε γράψει πρόσφατα στις τράπεζες ότι δεν πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση όπου δεν ξέρουν πια εάν τα δάνεια δεν αποπληρώνονται λόγω αναστολής ή λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας του δανειολήπτη.
Στην τελευταία περίπτωση, τέτοια δάνεια πρέπει να επαναταξινομηθούν ως NPEs μόλις λήξουν τα  μορατόριουμ. Είναι πολύ σημαντικό οι τράπεζες να συνεχίσουν να αξιολογούν σωστά την πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών τους.
Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η επικαιρότητα

Με το β΄κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού να σαρώνει κυρίως το βόρειο ημισφαίριο και με τον Οκτώβριο να εξελίσσεται στον χειρότερο μήνα από την έναρξη της πανδημίας, αισιοδοξία στη διεθνή κοινότητα προκαλούν οι ειδήσεις για το ότι το εμβόλιο της Pfizer/Biontech είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla έκανε λόγο για μια «μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», αναφερόμενος στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, BioNTech ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Pfizer μπορεί να εξασφαλίσει το 2020, 50 εκατ. δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού και 1,3 δισ. δόσεις το 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (9/11/2020), το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία μεγάλης κλινικής έρευνας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Από την πλευρά του, πάντως, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έκανε λόγο για εξαιρετικά νέα, ενώ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Joe Biden, υποστήριξε ότι αυτή εξέλιξη δίνει ελπίδα, αλλά η μάχη πρέπει να συνεχιστεί. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η χρήση της προστατευτικής μάσκας αλλά και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα πρέπει να διατηρηθούν και για μεγάλο μέρος του 2021.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τα 1,26 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι περισσότερα από 50,4 εκατομμύρια,  ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε πάνω από 33 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, παρά την αισιοδοξία που δημιουργεί το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού, κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, διάστημα εξαιρετικά κρίσιμο που θα δείξει εάν θα καταφέρει το ΕΣΥ να αντέξει και να διαχειριστεί τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα της επιδημίας.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του ρυθμού και της έντασης της επιδημίας, με την κατάσταση ειδικά στη Θεσσαλονίκη να είναι οριακή.
Ειδικά στο ΑΧΕΠΑ, οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν ότι οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, την ώρα πάντως που η διοίκηση διαψεύδει τα περί επιλογής ασθενών με κορωνοϊό.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την οριακή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας ενώ όλα θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Τότε θα φανεί αν το ΕΣΥ άντεξε και τότε θα φανεί αν το lockdown έχει αποδώσει ή εάν θα χρειαστεί να παραταθεί και τον Δεκέμβριο.
Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer αναμένονται - και εφόσον δεν υπάρξει κάποιο δραματικό απρόοπτο - στην Ελλάδα τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο με τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, να εκτιμάται πως θα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ευπαθείς ομάδες.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 58.187 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 837.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 10/11 οι ασιατικές αγορές,  μετά το ράλι που πυροδότησε σε Ευρώπη και Wall η ανακοίνωση των Pfizer - BioNTech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσουν κατά του κορωνοϊού.
«Οι επενδυτές περιμένουν υπομονετικά τις ειδήσεις για οποιαδήποτε ανακάλυψη στην ανάπτυξη εμβολίων και χθες το βράδυ αυτή η υπομονή απέδωσε», δήλωσε ο Tai Hui, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής  της JP Morgan Asset Management.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο μαζικός εμβολιασμός απέχει πολλούς μήνες.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στην Κίνα κατέγραψε ετήσια αύξηση 0,5% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η τιμή του δείκτη αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο μέτρησης για την πορεία του πληθωρισμού.
Η αύξηση αυτή, είναι μικρότερη από την αύξηση 1,7% που είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Νikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,26%, ο δείκτης  Shanghai στην Κίνα στο -0,40%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,85% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,23%

Επιφυλακτικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επιφυλακτικές είναι οι κινήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά το εκρηκτικό ράλι που πυροδότησε στις αγορές η ανακοίνωση των Pfizer / BioNTech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ωστόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένουν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών, με τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να υπεραποδίδει με κέρδη πλησίον του +3%
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,4%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +2,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,4% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,35%, ο S&P στο -0,55% και ο Nasdaq στο -1,8% ενώ το ETF GREC κινείται με οριακή πτώση -0,10%(20,48 δολ. )

Κατοχυρώσεις κερδών στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές  - Στο επίκεντρο η Πειραιώς -9%

Κατοχυρώσεις κερδών καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα και με την Πειραιώς να σημειώνει την μεγαλύτερη πτώση.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,15 ευρώ, με πτώση -3,24% με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ.. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5430 ευρώ, με άνοδο +1,12%, με όγκο 20,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 838 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7620 ευρώ, με πτώση -8,81% με όγκο 7,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 333 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3850 ευρώ, με πτώση -1,28% με όγκο 14,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4940 ευρώ, με κέρδη +2,07% και με κεφαλαιοποίηση 220 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1668 ευρώ, με πτώση -5,23% και όγκο 638 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 77 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,90 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές -  Ξεχώρισαν ανοδικά ΟΠΑΠ +6% και Aegean +7%.

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρας, Φουρλής, ΑΔΜΗΕ, Tέρνα Ενεργειακή
Στον αντίποδα άνοδικά ξεχώρισαν Aegean +7,38%, ΟΠΑΠ +5,66% και Viohalco +5,17%.
H Coca Cola έκλεισε στα 23,71 ευρώ, με άνοδο +0,64% και κεφαλαιοποίηση στα 8,8 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,90 ευρώ, με πτώση -1,53% και αποτίμηση 6,06 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,50 ευρώ, με άνοδο +0,18%  και αποτίμηση 1,28 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,27 ευρώ, με πτώση -1,94% και κεφαλαιοποίηση 527 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,49 ευρώ, με άνοδο +5,66% και αποτίμηση 2,90 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε  στα 11,86 ευρώ, με πτώση -1% και κεφαλαιοποίηση 978 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,6950 ευρώ, με πτώση -1,78% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 9,20 ευρώ, με άνοδο +1,04% και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,9750 ευρώ με πτώση -1,63% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,90 ευρώ, με πτώση -0,07% και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,80 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 724 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,65 ευρώ, με πτώση -2,67%  και κεφαλαιοποίηση 190 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0266 ευρώ, με άνοδο +1,14% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,83%, μετά το χθεσινό ράλι

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων μετά το χθεσινό 9/11 ράλι απόρροια της ανακοίνωση των Pfizer - BioNTech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσουν κατά του κορωνοϊού. αλλά και της ακατανόητης αναβάθμισης της Ελλάδος από την Moody’s στην κλίμακα Ba3
Η αγορά συντηρείται στα υψηλά καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,83% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,74%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,83% με το αμερικανικό 10ετές 0,96% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 9 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 67 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,08% με απόδοση αγοράς -0,05% και απόδοση πώλησης -0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,89 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,001%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,59 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,17% στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,49% και απόδοση πώλησης 0,46%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,61% και απόδοση πώλησης 0,59%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,59%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,82% με απόδοση αγοράς 0,83% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 9 Νοεμβρίου με απόδοση 0,747%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 135,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και 0,96% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 144,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 158,00 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12%
Το ιστορικό χαμηλό 0,921% σημειώθηκε στις 9 Noεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 132 μονάδες βάσης από 136 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 126 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,26% ή 126 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης, με την Ιταλία 0,74%   

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης μετά το χθεσινό ράλι και τα νέα ιστορικά χαμηλά.
Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 10 Νοεμβρίου 2020 στο 0,74%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/11/2020 στο -0,49% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,16% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,30% να σημειώνεται στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,16% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,052% να σημειώνεται στις 9 Nοεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,19% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,74% και με ιστορικό χαμηλό 0,572% στις 9 Νοεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,30%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,235%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης